Ενώ η κλασσική γαλλική ομελέτα είναι μαλακή μέσα-έξω, αυτή η ομελέτα “σουφλέ”, είναι τραγανή απ΄έξω ενώ μέσα είναι ζουμερή, αφράτη και αέρινη.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 1 κούπα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα τυρί ρικότα
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
- 3 αυγά, χωρισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- φρυγανισμένο ψωμί, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Ξεκινάμε με τα ντοματίνια: Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 25’-30’.
2. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε τη ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο μπλέντερ, για περίπου 1’-2’ και αλατοπιπερώνουμε.
Για την ομελέτα:
3. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε μαζί τους κρόκους αυγών, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το κρεμμύδι.
4. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να πήξουν. Μεταφέρουμε τα ασπράδια στο μπολ με τους κρόκους.
5. Σε ένα τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα αυγά και ψήνουμε για 5’. Ρίχνουμε περίπου 1/4 κούπας από τη ρικότα στη μία πλευρά της ομελέτας.
6. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώνουμε την ομελέτα.
7. Μαγειρεύουμε για 1’-2’ ακόμα και στη συνέχεια μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα πιάτο. Συμπληρώνουμε τις ψητές ντομάτες και επιπλέον κρεμμύδια (προαιρετικά). Σερβίρουμε την υπόλοιπη ρικότα πάνω σε φέτες φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: arttable.gr