Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για νηστίσιμο μουσακά με «κιμά» μανιταριών.

Το κλασικό μαμαδίστικο φαγητό στη νηστίσιμή του εκδοχή, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε νοστιμιά από το πρωτότυπο, αντίθετα μας επιτρέπεται να το γευόμαστε ακόμη και εν μέσω Σαρακοστής.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια περασμένα από τον κόφτη μαχαιριών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 50 γραμμάρια λευκό κρασί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • ηλιέλαιο για το σοτάρισμα

Για την επικάλυψη

  • 700 γραμμάρια πατάτες βρασμένες
  • 50 γραμμ. Μαργαρίνη
  • φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας κτλ.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ρηχό ταψί με τη φλούδα προς τα πάνω, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε το καρότο, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας και μισό φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντάς συνεχώς, μέχρι να πιει τα υγρά του.
  3. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε μια στρώση από μελιτζάνες στον πάτο του. Συνεχίζουμε με μια στρώση «κιμά» μανιταριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμη καυτές, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας καλά έως ότου να έχουμε έναν βελούδινο ελαφρώς ρευστό πουρέ. Πασπαλίουμε με το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε στην επιφάνεια του μουσακά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: arttable.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates