Σας φαίνονται μονότονες οι κλασικές κρέπες με τυρί και ζαμπόν; Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για χορταστικές κρέπες με πλούσια γεύση και θα μας θυμηθείτε. Δεν είναι το πιο γρήγορο πιάτο, αλλά θα σας αποζημιώσει με τη νοστιμιά του.
Υλικά (για 8 κρέπες)
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/4 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
- 60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 150 γραμμάρια καπνιστό ζαμπόν σε κομματάκια
- 150 γραμμάρια κασέρι χοντροτριμμένο
- 150 γραμμάρια γραβιέρα χοντροτριμμένη
- 200 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους, ή άλλα της αρεσκείας σας, κομμένα
- σε κομματάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 αυγό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 2/3 φλιτζανιού γάλα
- 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 150 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα, και στη συνέχεια το γάλα, φτιάχνοντας ένα λείο χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον χυλό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και προσθέτουμε λίγο βούτυρο να κάψει ελαφρά. Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το χυλό (για κάθε κρέπα) στο τηγάνι και το κουνάμε κυκλικά ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού. Αφήνουμε περίπου 2 λεπτά να ψηθεί από κάτω και με μια σπάτουλα γυρίζουμε την κρέπα και από την άλλη μεριά μέχρι να πάρει χρώμα. Τοποθετούμε τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί. Θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Μόλις έχει γίνει παχύρευστη αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη ανακατεύοντας σταδιακά.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε στο τηγάνι το κασέρι, τη γραβιέρα, το ζαμπόν, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
- Ενσωματώνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο κατσαρολάκι με τη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Μοιράζουμε το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι στις 8 κρέπες και τις τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το κάθε ρολό σε 3 κομμάτια και τα τοποθετούμε όρθια σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε τις κρέπες ολόκληρες χωρίς να τις κόψουμε.
- Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τις κρέπες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Σερβίρουμε τις κρέπες ζεστές.
Πηγή: arttable.gr