Τα αγαπημένα καλαμαράκια γεμίζονται με ρύζι και αρωματικά και φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο, κατάλληλο για νηστεία και όχι μόνο.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 μεγάλα καλαμάρια
- 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι,τριμμένο στον τρίφτη
- 1/3 φλιτζάνι ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
- 1/3 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το εσωτερικό τους και κόβουμε σε κομματάκια τα πλοκάμια τους
- Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και συνεχίζουμε να ροδίζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον άνηθο. Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το ρύζι να μισοβράσει και να έχει πιεί τα υγρά του.
- Με το μείγμα ρυζιού γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με δύο οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε μικρό ταψί, προσθέτοντας ½ φλιτζάνι νερό, την ντομάτα και το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Πηγή: www.arttable.gr