Για όσους λατρεύουν τα φασόλια και θέλουν να τα τρώνε με πολλούς τρόπους, εδώ έχουμε μια υπέροχη συνταγή για γίγαντες στο φούρνο. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου με ψωμί και φέτα.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 500 γραμμάρια ξερά φασόλια γίγαντες
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 800 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη κονκασέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
- 1/4 φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς, 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που μπαίνει στο φούρνο) ή γάστρα, προσθέτουμε τα φασόλια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ντομάτες με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το μέλι και 2 φλιτζάνια νερό ή τόσο όσο να καλύψει τα φασόλια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα ανακατεύοντας συχνά και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει και να χυλώσει.
- Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πηγή: arttable.gr