Ετοιμαστείτε να δώσετε μία νέα σπιρτάδα στο μεσημεριανό σας με ενδιαφέρουσες τσαχπινιές, για να μη χορταίνετε να μαγειρεύετε. Ιδιαίτερες προτάσεις καθημερινά, για να γεύεστε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 300 γραμμάρια ρύζι arborio
- 800 γραμμάρια κολοκύθα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο φύλλα φασκόμηλο, τα μισά ψιλοκομμένα και τα μισά ολόκληρα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πριν ετοιμάσουμε το ριζότο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα κομμάτια κολοκύθας με 1 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο θυμάρι, τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα και να μαλακώσουν.
2. Όσο ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε το ριζότο: Φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό και κατόπιν τον αφήνουμε να σιγοβράζει. Σε ένα άλλο σκεύος, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε στο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι οι κόκκοι να αρχίζουν να φαίνονται διάφανοι.
3. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτουμε το ζωμό, λίγο-λίγο με μία κουτάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι al dente.
4. Στο μεταξύ, σοτάρουμε ελαφρά τα ολόκληρα φυλλαράκια φασκόμηλου σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανά και τα βγάζουμε στην άκρη σε χαρτί κουζίνας. Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, πολτοποιούμε τη μισή σε πουρέ και την υπόλοιπη την αφήνουμε ολόκληρη. Μόλις το ριζότο μας είναι έτοιμο (θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή), προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά. Το σερβίρουμε σκορπίζοντας από πάνω τα ολόκληρα κομματάκια κολοκύθας και τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου.
Πηγή: arttable.gr


