Υπέροχες πατάτες φούρνου αρωματισμένες με μυρωδικά και πορτοκάλι, ιδανικές για κάθε περίσταση. Το σπίτι θα μοσχοβολήσει και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Συνοδεύουν εξαιρετικά ψητά κρέατα και ταιριάζουν πολύ με κρασί και μπύρα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 ½ κιλό πατάτες μέτριες προς μικρές
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 ζουμερά πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
- 1 κουταλιά της σούπας θρούμπι
- 1 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 1 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανου
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
2. Πλένουμε καλά τις πατάτες. Αν είναι μέτριες τις κόβουμε στα δύο. Αν είναι μικρές τις σπάμε ελαφρά χτυπώντας τες με το πλατύ μέρος ενός μπαλτά.
3. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ταψί. Τις ραντίζουμε με το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα, το θρούμπι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη.
4. Ψήνουμε για 1-1 ½ ώρες (ανάλογα με το μέγεθός τους), γυρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά τις πατάτες ώστε να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμα (ή λίγο νερό). Οι πατάτες πρέπει να βγουν ροδοκόκκινες και χωρίς ζουμί.
Πηγή: arttable.gr