ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστούγεννα: Ο κόσμος σε 6 γλυκές συνταγές!

Post by: 01/12/2022 0 comments

Η ζαχαροπλαστική έχει τη μαγική δύναμη να μας ταξιδεύει μίλια μακριά, χωρίς καν να χρειαστεί ν’ απομακρυνθούμε από την κουζίνα. Φέτος, λοιπόν, εκτός από τα δικά μας γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αποφασίσαμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Πώς; Μέσα από τις πιο παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές τούτου του πλανήτη, στις πιο εύκολες εκδοχές τους.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liliane Carvalho (@cozinhandocomaly)

Panettone, Ιταλία

Yλικά

  • 700 γραμμάρια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 125ml φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

Εκτέλεση

1. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ζεστό γάλα και το ανακατεύουμε με τη μαγιά στιγμής. Το καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος.

2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, τον γλυκάνισο, το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

3. Προσθέτουμε σταδιακά τ’ αυγά και λίγο από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις.

4. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και δημιουργούμε μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τη μαγιά και στη συνέχεια αυτό με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

5. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

6. Τοποθετούμε τη ζύμη σ’ ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

7. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τα γλασαρισμένα φρούτα με τις σταφίδες.

8. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνουμε ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια για λίγο, ενσωματώνοντας σταδιακά τις σταφίδες και τα φρούτα.

9. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ειδική φόρμα-αλευρωμένη και βουτυρωμένη-για πανετόνε, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 40’.

10. Ψήνουμε στους 170 °C, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50’.

 

Buche de Noël, Γαλλία

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 100 γραμμάρια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 7 αυγά
  • 70 γραμμάρια ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1 φάκελος κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτα
  • 400 ml γάλα για την κρέμα
  • ½  συσκευασία Crème
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Για την επικάλυψη

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα σε νιφάδες

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτουμε λίγο-λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις συνεχίζοντας το χτύπημα. Συμπληρώνουμε με το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε στο χτυπημένο αλεύρι λίγο-λίγο τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε απλώνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C  για 10’ -15’ μέχρι ν’ αποκτήσει χρυσαφένια όψη. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το αφαιρούμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.

2. Για τη γέμιση: Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπολαστικής σοκολάτα σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο. Ετοιμάζουμε και την Crème ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μεταξύ τους, προσθέτουμε και το κονιάκ και τα ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ.

3. Τυλίγουμε τον κορμό: Τοποθετούμε το παντεσπάνι πάνω σε λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ρολό.

4. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Τοποθετούμε τις κουβερτούρες σε σταγόνες σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω το γάλα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5. Απλώνουμε προσεχτικά την επικάλυψη πάνω στον κορμό και αφού κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με κουβερτούρα σε νιφάδες.

6. Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δέσει, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

 

Plum Pudding, Βρετανία

Υλικά

  • 250 γραμμάρια φαρίνα
  • 100 ml γάλα
  • 250 γραμμάρια βούτυρο (ιδανικά φρέσκο αγελάδος)
  • 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή σε σταγόνες
  • 50 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα
  • 50 γραμμάρια ξερά σύκα
  • 50 γραμμάρια χουρμάδες
  • 100 γραμμάρια σταφίδες
  • 5 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ

Εκτέλεση

1. Μια μέρα πριν φτιάξουμε το γλυκό, βάζουμε σ’ ένα μπολ το κονιάκ, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.

2. Την επόμενη μέρα, χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε ένα-ένα τ’ αυγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το γάλα.

3. Ρίχνουμε σταδιακά τη φαρίνα και τις κουβερτούρες σε σταγόνες, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού, τ’ αποξηραμένα φρούτα, αφού τα έχουμε στραγγίσει από το κονιάκ (το οποίο κρατάμε) και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για πουτίγκα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και έπειτα σκεπάζουμε την επιφάνειά του καλά με ένα καλά βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί. Το δένουμε καλά με σπάγκο κουζίνας.

5. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, προσθέτουμε νερό και μόλις βράσει τοποθετούμε την φόρμα πάνω στη σχάρα. Προσοχή, το νερό θα πρέπει να φτάνει έως το μισό της φόρμας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε την πουτίγκα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3 περίπου ώρες. Κατά διαστήματα, συμπληρώνουμε με νερό.

6. Ραντίζουμε με λίγο από το αρωματισμένο κονιάκ και σερβίρουμε.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Guidorzi (@pelle_di_pollo)

Stollen, Γερμανία

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γραμμάρια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 150 γραμμάρια χλιαρό γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 180 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 50 ml λικέρ λεμόνι
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα κράνμπερι και σταφίδες ξανθές
  • 200 γραμμάρια ανάμεικτα γλασαρισμένα φρούτα σε κομματάκια (κόντιτα)

Για μετά το ψήσιμο

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα, τη μαγιά στιγμής, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15’-20’, έως ότου το μείγμα να ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες.

2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη από το μικρό μπολ, το χτυπημένο με τη ζάχαρη βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το χλιαρό γάλα. Ζυμώνουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να πάρουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.

3. Ενώ περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες με τα κράνμπερι για να απορροφήσουν το λικέρ και να φουσκώσουν.

4. Ενσωματώνουμε τη γέμιση: Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και με τον πλάστη πλάθουμε ώστε να προκύψουν 2 στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Μοιράζουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι τις σταφίδες και τα κράνμπερι που έχουμε σουρώσει, τα κομματάκια από τα γλασαρισμένα φρούτα και πλάθουμε απαλά ώστε να ενσωματωθεί η γέμιση. Δίνουμε σχήμα μακρόστενου κέικ, τα βάζουμε σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε 20’-30’ να φουσκώσουν λίγο.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 50’-60’  μέχρι η ζύμη να ροδίσει.

6. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα και το γαρύφαλλο.

7. Βγάζουμε ζεστά τα stollen από το φούρνο, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης άχνης και τριμμένων μπαχαρικών. Κόβουμε σε γενναιόδωρες φέτες και σερβίρουμε.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nichole Brown (@nicholebrown)

Gingerbread Cookies, ΗΠΑ

Υλικά (για περίπου 45 κομμάτια)

  • 3 1/2 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 2 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 3/4 φλιτζανιού μελάσα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, τα μπαχαρικά και το αλάτι.

2. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τη μελάσα και το ξύσμα πορτοκαλιού και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι ν’ αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

3. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μαρίζ έως ότου έχουμε μια ζύμη ελαστική.

4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος περίπου 0.5 εκ. Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκότα και με μια σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεκτικά στη λαμαρίνα αφήνοντας 1.5 εκ. περίπου απόσταση μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

7. Ψήνουμε για 10’-12’ μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά οι άκρες των μπισκότων. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν λίγο. Τα  αφαιρούμε προσεκτικά από τη λαμαρίνα με μια σπάτουλα και τα τοποθετούμε σε σχάρες για να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα γλασάρουμε και να τα στολίσουμε. Τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο κουτί.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pilar Sampedro (@pilar_sampedrob)

Buñuelos (λουκουμάδες), Μεξικό

Υλικά

  • 1 συσκευασία μίγμα για λουκουμάδες
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 ml σιρόπι καραμέλας
  • Ζάχαρη για το γαρνίρισμα
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε το μίγμα για λουκουμάδες σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες παρασκευής. Προσθέτουμε στο μείγμα το εκχύλισμα βανίλιας. Αντικαθιστούμε, επίσης, το νερό με αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο, το οποίο φτιάχνουμε βράζοντας νερό και μουλιάζοντας για 60’ μια χούφτα σπόρους γλυκάνισου. Στραγγίζουμε και το προσθέτουμε.

2. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ραντίζουμε με σιρόπι καραμέλας. Αν θέλουμε να είναι ακριβώς όπως οι μεξικάνικοι, τους τηγανίζουμε σε τηγάνι, δίνοντας τους σχήμα χιονονιφάδας με τη βοήθεια ειδικού κουπ-ατ.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons