Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την εντάξει κανείς στη διατροφή του. Μεταξύ άλλων, η μπανάνα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας, βοηθά στη ενίσχυση του μεταβολισμού αλλά και μας φτιάχνει τη διάθεση, λόγω της περιεκτικότητάς της σε τρυπτοφάνη (ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη). Εμείς σας προτείνουμε 5 από τις πιο αγαπημένες μπανανο-συνταγές. Όλες φτιάχνονται εύκολα, είναι νόστιμες και υγιεινές.
Πανεύκολα κεκάκια
Υλικά (για 12 κεκάκια)
- 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/3 φλιτζανιού φυτικό λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ, λιώνουμε τις μπανάνες. Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε ίσα-ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μας.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 βουτυρωμένες-αλευρωμένες θήκες για muffins ή σε χάρτινες θηκούλες, γεμίζοντας μέχρι τη μέση.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 18-22 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο τους.
Τσιπς μπανάνας στο φούρνο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2-3 ώριμες μπανάνες
- 1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
- Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές ροδέλες και τις απλώνουμε σε μία στρώση, χωρίς να ακουμπάει η μία την άλλη, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πινελάκι, αλείφουμε τις φέτες μπανάνες με το χυμό λεμονιού.
- Ψήνουμε για 2-3 ώρες ή μέχρι να στεγνώσουν, ελέγχοντας συχνά.
- Βγάζουμε τα τσιπς μπανάνας από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 30 με 60 λεπτά να κρυώσουν τελείως. Ταιριάζουν ωραία με μέλι ή νουτέλα!
Ενεργειακές μπάρες
Υλικά (για περίπου 10 μπάρες)
- 2 μεγάλες, πολύ ώριμες μπανάνες
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (προαιρετικά)
- 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζανιού αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια, φουντούκια ή πεκάν
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψάκι 20Χ20.
- Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε καλά (να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια) σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια (αν χρησιμοποιούμε) και τη βρώμη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλάτι, τους χουρμάδες και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε ξανά.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι και πασπαλίζουμε ελαφρά την επιφάνεια, εάν θέλουμε, με την κανέλα ή το μοσχοκάρυδο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε σε ίσα κομμάτια.
Smoothie με μύρτιλα, μπανάνα και σπόρους chia
Υλικά (για 2 smoothies)
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μύρτιλα (blueberries)
- 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
- 2 μέτριες μπανάνες, κατεψυγμένες
Εκτέλεση
- Βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη περίπου 15 λεπτά πριν φτιάξουμε το smoothie. Τις κόβουμε σε φέτες.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. Τους σπόρους chia μπορούμε αν θέλουμε να τους προσθέσουμε στο τέλος, στην κορυφή.
- Σερβίρουμε αμέσως σε ψηλά ποτήρια.
Μπανόφι
Υλικά (για ένα ταψί 28 εκ. περίπου)
- 300 γραμμάρια μπισκότα digestive
- 150 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
- 3 μπανάνες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα δύο κουτιά ζαχαρούχο γάλα σε μία κατσαρόλα, μαζί με το κουτί χωρίς να τα ανοίξουμε, και τα βράζουμε για 3 ώρες περίπου φροντίζοντας να συμπληρώνουμε με νερό ώστε πάντα να τα σκεπάζει. Θα προκύψει έτσι καραμελωμένο γάλα.
- Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη ώστε να προκύψει ένα εύπλαστο μείγμα. Στρώνουμε με αυτό τη βάση και τα πλαϊνά ενός μέτριου ταψιού για τάρτες πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να στρωθεί ομοιόμορφα και να κρατάει. Το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει η βάση.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε σαντιγί.
- Βγάζουμε το ταψί με τη βάση μπισκότων από το ψυγείο. Ανοίγουμε τα κουτιά με το καραμελωμένο γάλα και αδειάζουμε το ενάμιση από αυτά στο ταψί πάνω στη βάση μπισκότων. Από πάνω απλώνουμε τις φέτες από τις μπανάνες και καλύπτουμε με την κρέμα σαντιγί.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κουβερτούρα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Πηγή: arttable.gr