ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Καλοί τρόποι: τι δεν πρέπει να κάνετε την ώρα του φαγητού στο εξωτερικό.

Post by: 02/10/2019 0 comments

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι. Ακολουθεί μια λίστα με τα μυστικά του savoir vivre στα τραπέζια του κόσμου. Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να µη σάς κοιτάζουν στραβά από το διπλανό τραπέζι!

 

Γαλλία
Στη Γαλλία θεωρείται δείγμα «καλών τρόπων» να κρατάς τα χέρια σου πάνω στο τραπέζι –από τον καρπό και πάνω- την ώρα του φαγητού. Επίσης καλό είναι να κόβετε μικρές μπουκιές από το ψωμί και ποτέ να μη το δαγκώνετε απευθείας από τη φέτα σας. Όταν δε χρησιμοποιείται το ψωμί πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και όχι μέσα στο πιάτο. Όταν έρθει ο λογαριασμός, μην προτείνετε να τον μοιραστείτε- είναι μεγάλη αγένεια! Το savoir vivre επιτάσσει είτε να τον πληρώσετε εσείς ολόκληρο είτε να αφήσετε κάποιον άλλο να το κάνει.

 

Ιταλία
Μην κάνετε το λάθος να ζητήσετε έξτρα τυρί για την πίτσα ή τη μακαρονάδα σας. Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τους Ιταλούς αυτή η δική µας συνήθεια. Για την παρμεζάνα, ένας γενικός κανόνας λέει: αν δεν σας την προσφέρουν, μην τη ζητήσετε ποτέ και πουθενά.


Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη ξεχάστε τα πιρούνι γιατί εδώ ο κόσμος τρώει μια χαρά με το κουτάλι. Κάντε το ίδιο και χρησιμοποιήστε το πιρούνι µόνο βοηθητικά για να σπρώξετε στο κουτάλι την μπουκιά σας. Μην παρεξηγηθείτε αν οι ντόπιοι της παρέας τσιμπήσουν κάτι από το πιάτο σας. Το να μοιράζεσαι το φαγητό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο ποτέ μην πάρετε την τελευταία μπουκιά από κοινό πιάτο.

 

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία μην κάνετε το λάθος να σερβίρετε την παρέα σας με τα ξυλάκια, γιατί αυτό είναι κάτι που γίνεται παραδοσιακά μόνο στις κηδείες! Επίσης ποτέ δεν σταυρώνουμε, δεν γλύφουμε και δεν αφήνουμε κάθετα τα chopsticks μέσα στο μπολ γιατί θεωρείται αγένεια. Αυτό ωστόσο που παραδόξως επιτρέπεται είναι να πιείτε τη σούπα απευθείας από το μπολάκι. Ρουφήξτε ελεύθερα γιατί έτσι δείχνετε την εκτίμησή σας στον σεφ και στο φαγητό του. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσετε φιλοδώρημα γιατί θεωρείται ύψιστη προσβολή τόσο για το εστιατόριο όσο και για το σερβιτόρο!

 

Κίνα
Πάντα να αφήνετε έστω µια μικρή ποσότητα στο πιάτο σας ολοκληρώνοντας το γεύμα, για να δείξετε ότι το φαγητό ήταν υπεραρκετό και σάς χόρτασε. Φυσικά, είναι προφανές, ότι εάν χρησιμοποιείτε ξυλάκια στο φαγητό, σε καμία περίπτωση δεν «παίζετε» με αυτά. Δεν τα χτυπάτε στο τραπέζι και δεν τα καρφώνετε κάθετα στο φαγητό. Μην αφήσετε φιλοδώρημα γιατί θεωρείται αγένεια. 

 

Ινδία
Οι αριστερόχειρες θα έχουν ένα προβληματάκι με το φαγητό αν βρεθούν στην Ινδία, αφού πρέπει να τρώτε πάντα με το δεξί χέρι γιατί το αριστερό θεωρείται «βρώμικο». Εννοείται πως πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν το φαγητό γιατί τα μαχαιροπίρουνα δεν συνηθίζονται. Επίσης, πρέπει να φάτε όλο το φαγητό σας, αφού το να μείνει κάτι στο πιάτο θεωρείται  προσβολή.

 

Πορτογαλία
Αν στο τραπέζι δεν υπάρχει αλάτι και πιπέρ,ι δεν πρέπει επ’ ουδενί να το ζητήσετε γιατί θα θεωρηθεί προσβολή για τον σεφ. Επίσης, φροντίστε να αφήσετε φιλοδώρημα περίπου το 10% του λογαριασμού.

 

Μεξικό
Μην φάτε τα tacos σας με μαχαιροπίρουνα! Οι Μεξικανοί θεωρούν ιδιαίτερα χαζό το να τρως tacos με πιρούνι και μαχαίρι και ακόμα χειρότερα, το εκλαμβάνουν ως δείγμα σνομπισμού. Αφήστε λοιπόν τα μαχαιροπίρουνα στην άκρη και “βάλτε χέρι”. Κανείς δεν θα σάς παρεξηγήσει.

Πηγή: www.arttable.gr

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons