Μέρος 14
Είναι αργά Παρασκευή βράδυ και πριν λίγο συζητούσαμε με τη Τερέζα ότι σε περίπου ένα μήνα συμπληρώνουμε ένα χρόνο στην Αυστραλία! Είναι τρομακτικό που διαπιστώνουμε ότι ο χρόνος πέρασε τόσο γρήγορα. Κοιτάμε προς τα πίσω και βλέπουμε αρκετό πόνο (ειδικά με τη Παναγιώτα περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες), αλλά κοιτάμε εμπρός και βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον! Η κόρη μας ετοιμάζεται σε λίγο καιρό να πάει στο πανεπιστήμιο εδώ στη Μελβούρνη και ο γιος μας έχει άλλα 4 χρόνια μέχρι τότε. Το λαμπρό μέλλον των παιδιών, μας παρηγορεί για ό,τι περάσαμε και ίσως να περνάμε ακόμα.
Τα παιδιά τώρα βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές. Τα σχολεία εδώ έκλεισαν και θα ξανανοίξουν τον Φεβρουάριο. Εδώ το καλοκαίρι ξεκινά από το Δεκέμβριο και όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, ο κόσμος πάει τις καλοκαιρινές διακοπές του, συνδυάζοντας βέβαια και τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές λόγω του Δεκεμβρίου!
Θυμάμαι που παλιά στην Ελλάδα κάθε τέτοια εποχή η τηλεόραση έδειχνε ρεπορτάζ από τη μακρινή Αυστραλία με τον κόσμο να είναι στις παραλίες και να φοράνε σκουφιά του Αι Βασίλη μαζί με το μαγιό και να το διασκεδάζουν! Μου φαινόταν παράξενο αλλά και αστείο αλλά να που τώρα το ζούμε!
Για την ακρίβεια όμως, οφείλουμε να πούμε ότι το καλοκαίρι της Μελβούρνης δεν έχει καμιά σχέση με το καλοκαίρι της Ελλάδος. Ο καιρός είναι εντελώς αλλοπρόσαλλος, με αλλαγές που κυμαίνονται από 35C έως 20C μέσα σε λίγες μόνο ώρες! Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο πολύ, είναι φυσικό τα παιδιά που βρίσκονται σε διακοπές, να ξεχύνονται στις παραλίες. Ένα μπουρίνι όμως είναι αρκετό για να τους κάνει να φύγουν κακήν-κακώς! Σ’ ένα μίνι γκάλοπ που έκανα, διαπιστώσαμε ότι για τους περισσότερους, το χειρότερο πράγμα εδώ στη Μελβούρνη είναι ο καιρός. Αρρωσταίνεις πριν προλάβεις να πεις κύμινο!
Όπως και σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, η Αυστραλία γιορτάζει τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερη λάμψη. Οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες όμως, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αλλιώς και συνολικά να εορτάζουν τις μέρες αυτές με εντελώς διαφορετικό ψυχισμό. Το ότι θεσπίστηκαν τα Χριστούγεννα σαν γιορτή στις χώρες του δυτικού κόσμου καταμεσής του χειμώνα, δεν ήταν τυχαίο. Υπήρχαν ιστορικοί λόγοι που σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες επέβαλαν τον εορτασμό. Όσο και να προσπαθούν οι διαφημίσεις να επιβάλλουν κάτι άλλο, οι λόγοι αυτοί δεν υπάρχουν εδώ κι έτσι όλα φαίνονται περίεργα και παράξενα, ειδικά σ’ εμάς τους νεοφερμένους. Αυτό που φέρνει κοντά τους ανθρώπους τα Χριστούγεννα στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, φαίνεται να μην υπάρχει εδώ….
Πριν μερικές μέρες είχαμε επισκεφθεί ένα εμπορικό κέντρο (τύπου mall) και όπως το περιμέναμε, ήταν στολισμένο με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Αυτό όμως που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι υπήρχε Αι Βασίλης για να βγάλουν φωτογραφίες τα παιδιά. Ο καημένος ο άνθρωπος που φορούσε τη στολή και τα γένια, πρέπει να έβραζε από μέσα (αν κρίνουμε από τον ιδρώτα του!) και το κοκκίνισμά του, και τα παιδάκια (και όλοι γενικώς) ήταν με εντελώς καλοκαιρινή εμφάνιση (και φυσικά μέσα στη τρελή χαρά!) Καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να νοιώσουμε το ίδιο όπως τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα ή στην Αμερική που είχαμε βρεθεί πριν μερικά χρόνια.
Φυσικά, όλοι τρέχουν στα μαγαζιά να αγοράσουν δώρα και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτή η ανταλλαγή δώρων είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι το ξέραμε εμείς στην Ελλάδα. Τα μαγαζιά κάνουν τις ανάλογες διαφημιστικές καμπάνιες και γενικώς υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση.
Ένα άλλο πράγμα που μας έχει κάνει εντύπωση είναι ο στολισμός μερικών σπιτιών. Θυμάμαι ότι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε καθιερωθεί να στολίζουν οι άνθρωποι τα σπίτια εξωτερικά και μερικές φορές έβλεπες κακογουστιά που έφτανε έως το κιτς. Εδώ είδαμε σπίτια που είναι στολισμένα, αλλά είδαμε σπίτια που ήταν υπερβολικά στολισμένα! Είναι τόσο πολύ στολισμένα, που κόσμος τα επισκέπτεται για να τα δει και σε μερικές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες τους, «κόβουν» εισιτήριο για να μπεις στην αυλή να δεις και να τραβήξεις φωτογραφίες! Την ερχόμενη Κυριακή 16/12 θα πάμε σ’ ένα τέτοιο σπίτι ενός Έλληνα που θα κάνει μπάρμπεκιου και θα μοιράσει δώρα σε όσα παιδιά βρεθούν εκεί! Ευτυχώς δεν θα έχει εισιτήριο!
Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι εδώ στην Αυστραλία λόγω της πραγματικής πολύ-πολιτισμικότητας που υπάρχει και των δεκάδων θρησκειών και δογμάτων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, δεν γιορτάζει (πραγματικά) τα Χριστούγεννα. Το περίεργο είναι, όμως, ότι όλοι γενικώς συμμετέχουν στην αυξημένη εμπορική κίνηση που φέρνουν τα Χριστούγεννα στη Αυστραλία.
Όσο για τον Χριστιανικό πληθυσμό που γιορτάζει, παρατηρεί κανείς στις διάφορες Εκκλησίες και τα δόγματα ένα συνονθύλευμα δραστηριοτήτων. Για τις Δυτικές Εκκλησίες (Καθολικούς, Πρεσβυτεριανούς, Ευαγγελιστές κλπ), είναι η εποχή που κάνουν εκδηλώσεις με φανερά εμπορικό στόχο (σαν πανηγύρια), με σκοπό να βγάλουν χρήματα για διάφορους σκοπούς. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος γενικώς αποκρίνεται. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρείται λίγο αποστασιοποιημένη απ’ όλα αυτά και ακολουθεί το σύνηθες πρόγραμμα της (εορτασμούς Αγίων).
Σκεφτόμενος το όλο σκηνικό των Χριστουγέννων, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για μια εντελώς εμπορική γιορτή παρά μια ευκαιρία για θρησκευτική κατάνυξη και αύξηση των οικογενειακών δεσμών. Με αυτές τις σκέψεις, νοιώσαμε όλοι στην οικογένεια ότι μας λείπουν τα Χριστούγεννα της Ελλάδος. Μπορεί, αν ήμασταν στην Ελλάδα, να μην είχαμε χρήματα ν’ ανάψουμε το καλοριφέρ, αλλά θα είχαμε τη ζεστασιά που θα έβγαινε από τις καρδιές μας στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπως κάθε χρόνο…. Πιστεύω ότι ειδικά φέτος, όλοι οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα θα το νοιώσουν αυτό, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο!
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και με το καλό να έρθει ο νέος Χρόνος!
Φωτό αρθρογράφου