Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης –Μια σύγχρονη προσέγγιση (4)
Πέρα όμως από τους χορούς και τα τραγούδια, σημαντικότατο είναι το έργο των Ελληνικών οργανώσεων στα θέματα παιδείας και διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας. Στη Μελβούρνη λειτουργούν τρία ολοήμερα Ελληνικά σχολεία (ιδιωτικά με επίπεδα νήπια ως λύκειο, που όμως έχουν τη βάση τους στο Αυστραλιανό σύστημα εκπαίδευσης με έμφαση στα Ελληνικά): Το Alphington Grammar School (ανήκει στην Κεντρική Κοινότητα), ο Άγιος Ιωάννης και οι Άγιοι Ανάργυροι (ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή). Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτά τα σχολεία στη προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους «νέο-μετανάστες», προσφέρουν δωρεάν φοίτηση σε παιδιά που έρχονται τώρα από την Ελλάδα (προσοχή όμως στις προϋποθέσεις!). Υπάρχει επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός απογευματινών Ελληνικών σχολείων, που λειτουργούν από τις διάφορες ενορίες και κοινότητες, όπως επίσης και μερικά ιδιωτικά απογευματινά σχολεία. Σε αυτά τα σχολεία χτυπά πραγματικά η καρδιά της νεότερης γενιάς των Ελλήνων εδώ στη Μελβούρνη και εκεί ακριβώς γίνεται η σύνδεση της πρώτης γενιάς των μεταναστών με τα παιδιά που είναι τρίτη και τέταρτη πλέον γενιά και προσπαθούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα.
Στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους τα παιδιά αυτά πάνε στα Ελληνικά σχολεία να μάθουν Ελληνικά, επειδή τα σπρώχνει ο παππούς και η γιαγιά και είναι κι αυτοί που βοηθούν εντέλει για να μάθουν τα εγγόνια και τα δισέγγονα, τη γλώσσα των προπατόρων τους. Στα σχολεία αυτά γίνεται πραγματικά ένα Τιτάνιο έργο από τους δασκάλους και εκπαιδευτικούς που προσπαθούν μέσα από αντίξοες συνθήκες να μεταδώσουν τα Ελληνικά γράμματα και τη κουλτούρα σε παιδιά που χάνουν σιγά-σιγά το έρεισμά τους γι’ αυτό. Δυστυχώς όμως, είναι εμφανές πλέον ότι η προσπάθεια αυτή φθίνει.
Οι μετανάστες της πρώτης γενιάς σιγά-σιγά φεύγουν και πίσω μένουν τα παιδιά τους που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν τα δικά τους παιδιά Ελληνικά. Επιπλέον, οι λεγόμενοι «μεικτοί γάμοι» (γάμοι Ελλήνων ή Ελληνίδων με άτομα από άλλες εθνότητες) είναι όλο και πιο συνηθισμένοι. Είναι δυστυχώς επιβεβαιωμένο ότι όλο και λιγότερα παιδιά από «μεικτούς» γάμους συμμετέχουν στα Ελληνικά σχολεία. Προς το παρόν πάντως, ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στα Ελληνικά σχολεία είναι αρκετά μεγάλος και είναι παρήγορο που υπάρχει τόση κινητικότητα.
Πριν κλείσω αυτό το μικρό αφιέρωμα στους Έλληνες της Αυστραλίας, θα ήθελα να αναφέρω ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι της δραστηριοποίησης των Ελλήνων εδώ στη Μελβούρνη: Τις κοινωνικές υπηρεσίες, με κυριότερους εκπροσώπους την «Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια», γνωστή κι ως «Πρόνοια» (Australian Greek Welfare Society, www.agws.com.au) και τη «Φροντίδα». Αυτές οι οργανώσεις που λειτουργούν εξαιρετικά επιτυχημένα ως μη-κερδοσκοπικές, παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κυρίως για ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και παιδιά. Οι υπηρεσίες που δίνουν οι οργανώσεις αυτές είναι πραγματικά καταπληκτικές και έχουν την αναγνώριση όλης της Ελληνικής παροικίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Πρόνοια» έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της και προς τους συμπατριώτες μας που έρχονται από την Ελλάδα και βρίσκονται σε ανάγκη.
Διαβάστε το Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης – Μια σύγχρονη προσέγγιση 1
Διαβάστε το Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης – Μια σύγχρονη προσέγγιση 2
Διαβάστε το Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης – Μια σύγχρονη προσέγγιση 3