Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Από πού πήραν τα ονόματά τους τα 12 μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων;

Οι Κυκλάδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 33 νησιά, καθώς επίσης από έξι μικρά νησάκια μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, τα οποία αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Επιπλέον, ο νομός των Κυκλάδων περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρότερα νησιά και βραχονησίδες. Κάποια νησιά δεν κατοικούνται καθόλου, ενώ σε άλλα δεν κατοικούνται πάνω από 300 κάτοικοι.

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας τις μεταμόρφωσε σε βράχους. Λέγεται ακόμη πως οι αρχαίοι γεωγράφοι έδωσαν το όνομα αυτό στα νησιά από την λέξη «Κύκλος», γιατί δημιουργούν ένα νοητό κύκλο γύρω από την ιερή νήσο Δήλο, το γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. Στις Κυκλάδες κατοικούν γύρω στους 111.000 κατοίκους και η έδρα τους είναι η Ερμούπολη.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήραν το όνομά τους τα νησιά τους; Παρακάτω παρουσιάζονται τα 12 μεγαλύτερα νησιά.

ΝΑΞΟΣ: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Δύο θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το όνομα του νησιού. Σύμφωνα με την πρώτη, το νησί πήρε το όνομά του από τον «Νάξο», τον ηγεμόνα των πρώτων αποικιών, που ήταν οι Κάρες. Η δεύτερη θεωρία λέει, πως, το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «νάξαι», που σημαίνει «θύσαι» από τις θυσίες, που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών.

ΑΝΔΡΟΣ: Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται νοτιοανατολικά της Εύβοιας και μέσω της Ραφήνας συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς), από τον οποίο πήρε το όνομά του το νησί.

ΠΑΡΟΣ: Η Πάρος βρίσκεται δυτικά της Νάξου και στο κέντρο των Κυκλάδων. Το νησί αυτό είχε πολλά ονόματα εκτός από την σημερινή της ονομασία. Σχετικά με το όνομα «Πάρος», λέγεται πως οφείλεται στον Αρκάδα οικιστή του νησιού Πάρο τον Παρράσιο.

ΤΗΝΟΣ: Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Κι αυτό το νησί των Κυκλάδων είχε διάφορες ονομασίες και το όνομα «Τήνος» προέρχεται από τον βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή και αρχηγό μίας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας. Η τοπική παράδοση λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Τήνο.

ΜΗΛΟΣ: Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Λέγεται ότι το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο».

ΚΕΑ: Η Κέα ή Τζια είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες και είναι το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική. Παλαιότερα, η Κέα ονομαζόταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λεγόταν Τζια. Το σημερινό όνομα «Κέα», το νησί το πήρε από τον ήρωα Κέω, που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από την Ναύπακτο, οι οποίοι είχαν καταβάλει το νησί κατά την αρχαιότητα.

ΑΜΟΡΓΟΣ: Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία σε μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.

ΙΟΣ: Το κυκλαδίτικο αυτό νησί ονομάζεται και «Νιός» από τους ντόπιους οι οποίοι αντίστοιχα ονομάζονται «Νιώτες». Το όνομά της η Ίος το απέκτησε από την αρχαία λέξη «ία», τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη «ίος», που σημαίνει σωρός από πέτρες, καθώς η Ίος διαθέτει πολλά βράχια.

ΚΥΘΝΟΣ: Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κύθνο των αρχαίων Δρυόπων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου. Παλιά το νησί ονομαζόταν και Δρυοπίς, καθώς και Θερμιά λόγω των θερμών πηγών, που υπάρχουν στον όρμο των Λουτρών.

ΜΥΚΟΝΟΣ: Το νησί των ανέμων, ένας από τους διασημότερους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Η Μύκονος απέκτησε το όνομά της από τον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.

ΣΥΡΟΣ: Η πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα και του Νομού Κυκλάδων καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δύο είναι οι εκδοχές για το όνομα του νησιού. Η πρώτη λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την λέξη «οσύρα», που σημαίνει ευτυχής, ενώ η δεύτερη λέει πως το πήρε από την λέξη «συρ», που σημαίνει βράχος.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειο της και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της. Το όνομα Σαντορίνη αναφέρεται στην Αγία Ειρήνη, που ονομάζεται στα ιταλικά-λατινικά Σάντα Ειρήνη ή Santa Irini. Λέγεται, λοιπόν, πως οι Ενετοί ονόμασαν έτσι το νησί μετά τον 13ο αιώνα. Το νησί είναι γνωστό και ως Θήρα.

Αυτές ήταν οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δώδεκα μεγαλύτερων νησιών στις Κυκλάδες. Η ιστορία ολόκληρου του κυκλαδίτικου νομού είναι μεγάλη και η ομορφιά του ακόμα μεγαλύτερη. Το μόνο που μας μένει είναι να ταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας και να ανακαλύψουμε την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τις ομορφιές του.

Πηγή: apotis4stis5.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates