ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

10 εύκολοι τρόποι για να έχει το παιδί σας μια επιτυχημένη σχολική χρονιά!

Post by: 18/09/2022 0 comments

Ξέρατε ότι το πόσο καλή θα είναι η φετινή σχολική χρονιά για το παιδί σας εξαρτάται από εσάς; Έρευνες δείχνουν ότι οι καλοί μαθητές έχουν καλές βάσεις από το σπίτι: οι γονείς τους είναι υποστηρικτικοί, περιμένουν ότι το παιδί θα πετύχει, υπάρχει πρόγραμμα και καλή επικοινωνία. Αντίθετα, οι κακοί μαθητές προέρχονται από σπίτια όπου δεν υπάρχει γονεϊκή υποστήριξη, τα παιδιά δε τρέφονται σωστά και δε κοιμούνται αρκετά. Αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους. Δυστυχώς, πολλές εύπορες οικογένειες αδιαφορούν! Επιτρέπουν στο παιδί τους να τρώει κατά κύριο λόγο μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς κλπ, να κοιμάται όσο αργά θέλει και να μην έχει πρόγραμμα.

Να τι μπορείτε να κάνετε για να έχει το παιδί σας μια καλή σχολική χρονιά φέτος:

  1. Καλές συνήθειες.

Ένα παιδί δε μπορεί να μάθει και να ανταπεξέλθει στο σχολείο αν δεν αισθάνεται καλά. Για να λειτουργήσει σωστά το παιδί, πρέπει ο εγκέφαλός του να είναι φροντισμένος σωστά. Πώς; Σιγουρευτείτε ότι το παιδί κοιμάται αρκετά, τρώει και υγιεινά φαγητά, τρώει φρούτα και λαχανικά και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας πάρει… καύσιμα (πρωινό). Βάλτε κίνηση και άσκηση στη ζωή του παιδιού σας και μην κάνετε το λάθος που έκαναν παλαιότερα πολλές οικογένειες και δεν επέτρεπαν στο παιδί τους να κάνει αθλητισμό από φόβο ότι δε θα πάει καλά στα μαθήματα.

  1. Πρόγραμμα.

Δημιουργήστε το πρόγραμμα του παιδιού. Γράψτε σε ένα χαρτί τις μέρες της εβδομάδας και τι έχει να κάνει το παιδί καθημερινά. Συμφωνείστε αν το παιδί θα κάνει τη δουλειά για το σπίτι μόλις γυρίσει από το σχολείο και αφού φάει ένα σνακ, ή αν θα αφήσει μια-δυο ώρες και θα ξεκινήσει αργότερα.

  1. Σχολική γωνιά.

Δημιουργήστε μια σχολική γωνιά, όπου τα παιδιά γυρνώντας από το σχολείο θα βγάζουν τα μπουφάν, τα παπούτσια και θα αφήνουν τις τσάντες και οτιδήποτε σχολικό. Έτσι μειώνεται το ψάξιμο μέσα στο σπίτι για του «που είναι αυτό;» και «που είναι εκείνο;». Η καλή οργάνωση είναι σημαντική για όλους, αφού έτσι μειώνεται και το άγχος της πρωινής ετοιμασίας.

  1. Χώρος εργασίας.

Επίτηδες δεν το αποκαλώ «γραφείο του παιδιού», αφού πολλά παιδιά προτιμούν να κάνουν τα μαθήματά τους στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας. Το κλειδί εδώ είναι να υπάρχει ένας καθαρός, συμμαζεμένος χώρος εργασίας, με καλό φωτισμό και εξαερισμό, χωρίς αποσπάσεις και με χώρο να απλώσει τα βιβλία και τα τετράδιά του. Θυμηθείτε να έχετε ένα καλάθι όπου έχετε έξτρα μολύβια, γόμες, ξύστρες και άλλα είδη ‘πρώτης ανάγκης’.

  1. Ενισχύστε την ανάγνωση.

Τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής τους τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν, ενώ μεγαλώνοντας διαβάζουν για να μαθαίνουν. Ο γραπτός λόγος είναι σημαντικός για την απόκτηση πληροφοριών και η πύλη για κάθε είδους μάθηση και προκοπή. Ξεκινήστε να διαβάζετε στο παιδί σας βιβλία στις πρώτες τάξεις του δημοτικού (πρώτη-τρίτη). Καθώς μεγαλώνει, διαλέξτε βιβλία πιο δύσκολα και διαβάστε του ένα κεφάλαιο, συζητώντας την πλοκή, για τους ήρωες, τα κίνητρά τους, κλπ.

  1. Βάλτε στη ζωή σας αγάπη για μάθηση.

Εντάξτε τη μάθηση στη ζωή όλης της οικογένειας, με απλούς τρόπους- επισκεφτείτε ένα μουσείο ή μία γκαλερί, δοκιμάστε νέες συνταγές, κάντε ένα ταξίδι, αναζητήστε πληροφορίες για κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει, κλπ και μιλήστε στο παιδί σας για τη σημασία του να μαθαίνει κανείς σε όλη του τη ζωή.

  1. Δώστε το καλό παράδειγμα.

Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα των γονιών τους. Διαβάστε ένα βιβλίο, αποκτήστε ένα νέο χόμπι ή δεξιότητα και κουβεντιάστε με τα παιδιά σας για αυτή την εμπειρία. Βλέποντας σας να αγαπάτε τη μάθηση, σε οποιαδήποτε μορφή, το παιδί θα σας μιμηθεί.

  1. Συζήτηση.

Σιγουρευτείτε ότι συζητάτε με το παιδί σας πέρα από το «Πώς πέρασες σήμερα; -Καλά.» και ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας. Κάντε στο παιδί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, δηλαδή που δε παίρνουν απάντηση απλώς ναι/όχι. Ρωτήστε το παιδί σας για τους φίλους, τους δασκάλους, τα μαθήματά του, πώς νιώθει, τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει. Επενδύστε στο να ακούστε τι έχει να σας πει και όχι στο να του κάνετε κήρυγμα και να ακυρώσετε αυτό που λέει, πχ, «μα δεν είναι δυνατόν να μη σου αρέσουν τα μαθηματικά!». Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τις χαρές, τις λύπες, τα άγχη, τις απογοητεύσεις, τον ενθουσιασμό του και συνεχίστε να το στηρίζετε επαινώντας τόσο αυτά που πετυχαίνει όσο και την προσπάθεια.

  1. Καλλιεργήστε την ιδέα του «μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Αντί να μαλώνετε το παιδί σας για τα λάθη του, να θυμώνετε μαζί του, ή, αντίθετα, να το επαινείτε γενικά επειδή είναι έξυπνο, καλό είναι να αλλάξετε στρατηγική. Νέες έρευνες μας δείχνουν ότι τα παιδιά που από νωρίς καλλιεργούν την ιδέα ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους είναι πιο πρόθυμα να επενδύσουν κόπο και χρόνο στο να μάθουν, επειδή πιστεύουν στις δυνάμεις τους και τη σημασία της προσωπικής εργασίας. Αντίθετα, τα παιδιά που θεωρούν ότι είναι πολύ έξυπνα, είναι πιο πιθανό να τα παρατήσουν στις δυσκολίες, γιατί πιστεύουν ότι αφού είναι έξυπνα, θα πρέπει όλα να τους είναι εύκολα, έτσι στην αντίθετη περίπτωση τα παρατάνε.

  1. Να περιμένετε επιτυχία.

Πολλοί γονείς, ειδικά όταν το παιδί τους έχει αδυναμίες στο σχολείο, ξεκινούν απαισιόδοξα και περιμένουν το λιγότερο και το χειρότερο από το παιδί τους. Αυτό όμως είναι λάθος! Να έχετε υψηλές, αλλά ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί σας. Να περιμένετε ότι θα πετύχει, ακόμα και αν η επιτυχία του έρχεται αργά-αργά και σε μικρές δόσεις. Δε χρειάζεται να περιμένετε από το παιδί σας να είναι ο ‘καλύτερος’ μαθητής, αθλητής, καλλιτέχνης, αλλά να κάνει την καλύτερή του προσπάθεια και να νιώθει περήφανο για όσα πετυχαίνει.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος – Συγγραφέας

Πηγή: apotis4stis5.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons