ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το να προλαμβάνουμε αναποδιές… μας κάνει ηγέτες!

Post by: 28/12/2018 0 comments

Κακά τα ψέματα: Δεν ονειρεύεται κανείς την επαγγελματική του καριέρα χωρίς να έχει σαν όραμα να αναλάβει ηγετική θέση σε αυτό με το οποίο ασχολείται! Συχνά ζηλεύουμε κάποιους που το κατάφεραν. Δύο πράγματα πρέπει να σκεφτόμαστε πριν ζηλέψουμε ή πριν βάλουμε στόχο την ηγεσία: Οτι είναι πολύ πιο δύσκολος δρόμος από αυτόν που φανταζόμαστε και οτι ο ρόλος ενός ηγέτη είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρος! Σκεφτείτε τι σημαίνει να πρέπει συνέχεια να βρίσκεστε…στο μέλλον!

1.Το παρόν δεν είναι ποτέ αρκετό.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ηγετική θέση σε έναν οργανισμό. Η υπόθεση συνεχίζει με το οτι πηγαίνουν όλα καλά! Είναι αυτό αρκετό; Πόσο μπορεί να χαρεί για την καλή κατάσταση που επικρατεί σε μια εταιρεία ή σε έναν οργανισμό ένας ηγέτης; Δυστυχώς, δεν μπορεί να χαρεί για πολύ! Ένας ηγέτης ξέρει καλά οτι η χαρά είναι πρόσκαιρη και οτι πρέπει συνεχώς να προετοιμάζεται για δύσκολες στιγμές που πρόκειται να έρθουν. Ας το πάμε από την άλλη πλευρά! Ας πούμε πως η εταιρεία περνά δύσκολες ώρες. Μπορεί ένας ηγέτης να εστιάσει μόνο στο γεμάτο δυσκολίες παρόν; Πάλι όχι. Εστιάζει στο πώς τα πράγματα θα βελτιωθούν στο μέλλον, στη χειρότερη περίπτωση, με ποιόν τρόπο δε θα πάνε το ίδιο άσχημα. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης δεν μπορεί ποτέ να απολαύσει ή να ζήσει έντονα (άσχημα) το παρόν! Είναι μόνιμος κάτοικος του μέλλοντος…

2.Το χάρισμα της διορατικότητας.
Είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας. Ένας ηγέτης είναι υποχρεωμένος να βλέπει τον χρόνο σαν μια ευθεία γραμμή! Παρελθόν, παρόν και μέλλον για τον ηγέτη είναι ένα πράγμα και το αυτό! Μια προσωπικότητα που έχει αναλάβει μεγάλες ευθύνες, είναι μονίμως απασχολημένος με το «τι θα γίνει αύριο;». Σκέφτεται τις ισορροπίες εντός της επιχείρησης, σκέφτεται κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι ανταγωνιστές του, προσπαθεί να ψυχανεμιστεί και να υπολογίσει τη χρονική συγκυρία ώστε να δει ποιές ιδέες που στο παρελθόν δεν ήταν καλές, μπορούν να υλοποιηθούν τώρα και αν η τροχιά η οποία έχει αποφασιστεί ως κατάλληλη για την εταιρεία, θα μπορεί να ευδοκιμήσει στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Διορατικός, σημαίνει να μπορείς να μετατρέπεις το μέλλον… σε παρόν! Η καινοτομία άλλωστε μόνο από τη διορατικότητα προκύπτει.

3.Οργάνωση ευέλικτη για την πρόληψη… δυσκολιών.
Το απρόβλεπτο κυριαρχεί στην ανθρωπότητα σε κάθε πτυχή και σε κάθε δραστηριότητά της. Ως έναν βαθμό, είναι μάταιο να προσπαθούμε να προλάβουμε πράγματα που δεν ξέρουμε πώς είναι και πότε θα έρθουν! Ποιά είναι η άμυνά μας; Αν θέλουμε να αποκτούμε τις αρετές ενός ηγέτη, πάλι πρέπει να ακουμπήσουμε στην διορατικότητα και στην πρόληψη. Με άλλα λόγια, να κάνουμε πράξη τη συμφιλίωσή μας με το μέλλον! Οργάνωση! Η οργάνωση δεν είναι μόνο η «τάξη» στο γραφείο. Οργάνωση σημαίνει να έχουμε δημιουργήσει αυτοματοποιημένους μηχανισμούς που θα ενεργοποιηθούν σε περιπτώσεις που ένα αρνητικό απρόβλεπτο θα μας επισκεφθεί! Για παράδειγμα, ένας ηγέτης, χωρίς να το δείχνει, έχει επιλέξει 2-3 συναδέλφους του και τους έχει αναθέσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης. Προσοχή: Η οργάνωση δεν είναι ανάγκη να είναι άκαμπτη και σφιχτή. Τα αρπόβλεπτα συμβάντα, αντιμετωπίζονται συνήθως με τρόπο ευέλικτο!

Φωτό από: Top Business Today

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons