Μπορεί ο κόσμος να έχει γίνει «μικρός» καθώς η τεχνολογία, με τις μεταφορές και με τις επικοινωνίες, τον έχει κάνει μια παράξενη γειτονιά, όμως οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, – ανάλογα με το που ζουν – παραμένουν ακόμη τεράστιες. Αυτό, είναι κάτι όμορφο. Να πηγαίνεις κάπου στο οποίο θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Θα μάθεις νέα πράγματα, θα ζήσεις όπως ζει ο μόνιμος κάτοικος μιας περιοχής. Η Κίνα, είναι ίσως η χώρα που έχει ταυτιστεί με το παράξενο, όσο καμία άλλη. Από την κουζίνα και τις συνήθειες των Κινέζων, μέχρι ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Ας πιάσουμε λοιπόν τα επαγγέλματα…
- Επαγγελματίας διαδηλωτής
Στα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Χονγκ-Κονγκ, όταν χιλιάδες πολιτών κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το πολιτικό καθεστώς, η Κίνα δεν έμεινε αδρανής. Σύμφωνα με το BBC, η κινέζικη κυβέρνηση, προσέλαβε φτωχούς ανθρώπους (έναντι 100$ ΗΠΑ κατ’ άτομο) ως διαδηλωτές, προκειμένου να δημιουργήσει μια διαδήλωση υπερ των κινεζικών συμφερόντων.
- Αστυνομία του διαδικτύου
Ναι, κάτι αντίστοιχο υπάρχει σε όλες τις χώρες. Στην Κίνα όμως, – όπως είπαμε άλλωστε – όλα είναι διαφορετικά! Πέραν του οτι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι τόσο διαδεδομένο στην κινεζική αγορά εργασίας, όσο είναι το αντίστοιχο της νοσοκόμας στις ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες διαφορές. Περίπου 2 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες, εργάζονται πάνω στην αστυνόμευση του διαδικτύου. Κακές γλώσσες, λένε πως η λέξη «Δαλάϊ Λάμα», βρίσκεται μαζί με άλλες σε μια μαύρη λίστα…
- Υπάλληλος φάντασμα
Εδώ στην Ελλάδα, που πλέον οι θέσεις εργασίας είναι τα φαντάσματα, στην Κίνα, υπάρχουν υπάλληλοι που πληρώνονται, χωρίς να κάνουν κάτι. Τυπικά, φαίνεται να εργάζονται σε κάποια θέση, όμως αυτή η θέση έχει καταργηθεί και στην ουσία είναι εισοδηματίες, συνεχίζοντας να παίρνουν κανονικά τον μισθ. Μας θυμίζει κάτι αυτό;; Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι συγγενείς ανθρώπων της εξουσίας και έτσι, κάπως όλα… εξηγούνται. Για παράδειγμα, ο πιο υψηλά αμειβόμενος υπάλληλος από αυτούς, παίρνει περίπου 200.000$ ετησίως. Πόσοι είναι αυτοί; Περίπου 200.000… Τα «φαντάσματα», πρέπει να επισκέπτονται συχνά την Κίνα καθώς είναι πασίγνωστο πως λόγω υπερεργολαβίας του κατασκευαστικού τομέα, στην Κίνα υπάρχουν ολόκληρες πόλεις φαντάσματα, εντελώς ακατοίκητες. Ας βάλουμε ιδέες… Φανταστείτε να είστε οι τυχεροί της υπόθεσης. Να πάτε να ζήσετε σε μια τέτοια πόλη, δωρεάν και να αμοίβεστε ως φάντασμα. Πράγματι, αν κάτι τέτοιο τύχει, συμφέρει να είσαι…φάντασμα!
- Χάκερς
Στην Κίνα, το κράτος είναι πολύ ισχυρό. Οι φήμες λένε οτι το κινεζικό κράτος έχει προσλάβει κανονικά, σαν δημόσιους λειτουργούς του, χιλιάδες χάκερς οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες αποστολές. Το 2010, αυτοί οι «υπάλληλοι», έκαναν αισθητή την παρουσία τους όταν χάκαραν την Google. Επειδή η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται κυρίως κατά των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…
- Ο στρατός των 50 σεντς
Δεν πρόκειται φυσικά για κυριολεξία. Βέβαια, υπάρχει μια πραγματικότητα η οποία δεν χωρά στο δικό μας νου. Το κινέζικο κράτος λοιπόν, έχει προσλάβει ούτε λίγο ούτε πολύ, 320.000 ανθρώπους οι οποίοι σχολιάζουν και ανεβάζουν δημοσιεύματα, τα οποία κολακεύουν το κινέζικο κράτος. Το παράξενο όνομά τους, οφείλεται στο γεγονός οτι η αμοιβή τους, ανέρχεται στα 50 σεντς ανά σχόλιο-πόστ.
- «Κριτικοί» ταινιών
Όπως καταλαβαίνετε, η τεχνολογία και η εικόνα, προσφέρει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Κίνα. Το σώμα των λογοκριτών, είναι κάτι ανάμεσα από τους υπαλλήλους που εργάζονται στην αστυνομία του ίντερνετ και σε αυτούς που σχολιάζουν και κολακεύουν την κυβέρνηση. Η αποστολή τους είναι να διατηρήσουν την ηθική τάξη στην Κίνα. Έτσι, παρακολουθούν περίπου 600 βίντεο τη βδομάδα και ελέγχουν την ηθική τους. Ο εντοπισμός πορνογραφικού υλικού, σημαίνει και διαγραφή των οπτικοακουστικών υλικών. Οι εργαζόμενοι εκεί, οφείλουν να είναι παντρεμένοι ενώ κάποιοι από αυτούς, είναι εθελοντές…
Φωτό από: d’n’c