ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στη δουλειά μας πρέπει να μας σέβονται χωρίς να μας φοβούνται.

Post by: 12/02/2019 0 comments

Τα περισσότερα εμπόδια και προβλήματα στην επαγγελματική ρουτίνα προέρχονται από τριβές με συναδέλφους ή με εργαζόμενους σε άλλους, ανταγωνιστικούς οργανισμούς προς το δικό μας. Τα όρια δράσης μας είναι συχνά περιορισμένα, καθώς αρκεί ένας τσακωμός για να χαλάσει μια δουλειά ή να προκύψουν απολύσεις, μετακινήσεις κτλ. Πώς πρέπει λοιπόν να ελισσόμαστε έτσι ώστε να μη μας μισούν και ταυτόχρονα, να μας σέβονται;

1. Να είμαστε ευγενείς.
Η ευγένεια είναι πραγματικά μια ανθρώπινη αρετή που δυστυχώς υποχωρεί όσο περνούν τα χρόνια. Η ευγένεια προκαταβάλει θετικά συμπεριφορές απέναντί μας! Ειδικά στην αρχή μιας συνεργασίας, η ευγένεια χτίζει αυτό που λέμε «θετική πρώτη εντύπωση». Σε έναν χώρο, όπως είναι ο επαγγελματικός, που όλα κινούνται γρήγορα, η ευγένεια δείχνει σε πολλούς οτι δεν είμαστε απειλητικοί για κανέναν και έτσι προλαμβάνουμε πολλές συγκρούσεις.  Να προσέξουμε βέβαια να μην είμαστε υπερβολικά ευγενείς. Θα στείλουμε σήμα οτι είμαστε εύκολα διαχειρίσιμοι και αυτό, δεν το λέμε και σεβασμό…

2. Να μιλάει η δουλειά μας.
Οι υποσχέσεις είναι πάντα κακές. Ειδικά όταν είναι μεγαλόστομες και είναι αποτέλεσμα κάποιου στιγμιαίου ενθουσιασμού. Το ίδιο συμβαίνει και για τα βαριά λόγια που εμπεριέχουν απογοήτευση και αρνητικά σχόλια. Οι συνάδελφοι και οι ανταγωνιστές, δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή τέτοια λόγια ώστε να μας παρουσιάσουν σαν ανακόλουθους. Μέχρι τότε όμως, δε θα μας σέβονται. Αν λέμε εύκολα λόγια βαριά, θα μας φοβηθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων. Δεν είναι καλό για μας ούτε να μας φοβούνται (καθώς ο φόβος φέρνει αίσθηση απειλής) ούτε βέβαια να ψιθυρίζουν πως είμαστε «πολυλογάδες». Όταν η εργασία μας δείχνει ποιοι είμαστε, τότε εμπνέουμε τον σεβασμό.

3. Να απουσιάζουμε.
Όσο ευχάριστα και αν είναι και όση «πλάκα» και αν έχουν τα κουτσομπολιά, τόσο επικίνδυνα και βλαβερά είναι για την εικόνα μας. Στον επαγγελματικό χώρο η αλήθεια είναι μια: Ψιθυρίζουν όσοι δεν έχουν τη δύναμη να πουν αυτά που λένε στο «παραβάν» δυνατά! Γιατί δεν τα λένε; Γιατί είναι ευάλωτοι στην ιεραρχία. Επομένως όταν μάθουν οτι είμαστε μαζί τους, η γνώμη όλων είναι οτι είμαστε ένα «υποκοριστικό» όνομα ανάμεσα σε άλλα. Σεβασμός κανένας. Εμπιστοσύνη καμία. Κάποιοι, αντίθετα, θα μας φοβηθούν γιατί θα πιστέψουν οτι διαδίδουμε φήμες για αυτούς. Αν θέλουμε τον σεβασμό στη δουλειά μας, δεν ασχολούμαστε με «συζητησούλες» και «μυστικά».

4. Να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις.
Το να καθυστερήσουμε να πάρουμε μια απόφαση, θα μας συγχωρεθεί από όλους στη δουλειά μας. Είτε είμαστε υψηλόβαθμοι, είτε όχι. Αυτό που δε συγχωρείται από κανέναν (συνάδελφο ή ανταγωνιστή) είναι το να μην έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Για παράδειγμα, όταν προκύψει μια διαφωνία, μια κρίση στον οργανισμό που εργαζόμαστε, είναι ανάγκη να έχουμε μια θέση για ό,τι βλέπουμε. Ποιον δε σέβεται κανένας; Εκείνον που στρογγυλοποιεί, που προσπαθεί να είναι πάντα κάπου στη μέση. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι διαφορετικό να είμαστε συμφιλιωτικοί και συμβιβαστικοί από το να είμαστε στρογγυλοποιοί και η άποψή μας, να είναι η «μη άποψη».  Το να μεροληπτούμε διαρκώς, είναι επίσης πολύ κακό. Αν είμαστε δίκαιοι όμως και καθαροί; Δε θα έχουμε μεροληπτήσει ποτέ! Αποκλείεται να έχει πάντα δίκιο κάποιος! Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά οι άνθρωποι πάντα φοβούνται εκείνον που βγάζει την ουρά του απ’έξω. Το τελευταίο που θα θέλαμε θα ήταν να μας περιθωριοποιήσουν ή να συσπειρωθούν εναντίον μας. Αντίθετα, εκείνον που λέει τη γνώμη του καθαρά, τον σέβονται!

Φωτό από: www.weareeveryone.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons