Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συγκρούσεις στον επαγγελματικό χώρο: Κάνουμε χώρο σε… “στρατηγούς”!

Το εργασιακό περιβάλλον, είναι μια από τις κύριες αιτίες καθημερινής μιζέριας. Δε μιλάω για σένα που είσαι τυχερός ή έχεις πετύχει διάνα στο να επιλέγεις συνεργάτες ή/και εργοδότες. Υπάρχουν και αυτοί που δεν αγαπούν τη δουλειά τους.
Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να τη χαρούν εξ αιτίας ανταγωνιστικών συναδέλφων. Μη σε παίρνει από κάτω, διότι υπάρχουν hints που έχουν αιώνια αξία…

1) Συμβουλές από τον Κινέζο στρατηγό!

Μεγάλη υπόθεση η προσαρμογή του ανθρώπου ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Αν νιώθεις ότι ζεις σε ένα «ρινγκ» που οι μποξέρ φορούν γραβάτες, τότε οι επιλογές σου είναι δύο:

Α. Κάνεις υπομονή μέχρι να σκάσεις και να εκραγείς.
Β. Χαμογελάς και εφαρμόζεις μια στρατηγική. Ο μεγάλος αυτός Κινέζος, ο Σουν Τσου, υποστήριζε πως η νίκη σε μία μάχη, στηρίζεται σε δύο πράγματα: στη γνώση των αδυναμιών του εχθρού και στον αιφνιδιασμό του.

Να λοιπόν μια διαδικασία:

  • Στην αρχή, μη μιλάς. Μόνο άκου! Βλέπεις την εχθρότητα του άλλου, όμως δεν ξέρεις από πού προκύπτει. Κεραίες τα αυτιά σου και κάμερες τα μάτια σου. Παρατήρησε και αναγνώρισε αυτόν που σε έχει βάλει στο μάτι. Κάνε αυτήν τη χρυσή υπομονή, ειδικά αν είσαι «νεοσύλλεκτος» σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
  • «Συμμαχίες» (λέμε και κανένα αστείο). Μέχρι να πάρεις τα μέτρα των ανθρώπων του εργασιακού περιβάλλοντος ώστε να έχεις φτιάξει φακέλους, πρέπει με κάποιον να μιλάς! Κυνικό ε; Σύμμαχός σου, θα είναι πάλι ο Σουν Τσου. «Να ξέρεις πότε θα πολεμήσεις και πότε όχι».
  • Η δύναμη της αντίδρασής σου, είναι πάντα μεγαλύτερη όταν έχεις επιλέξει τη στρατηγική της κλιμάκωσης. Σε αυτό, θα συνηγορούσε και ο μεγάλος νους της Αναγέννησης, ο Νικκολό Μακιαβέλλι. «Ο συνετός, άλλοτε φέρεται ως λέοντας και άλλοτε ως αλεπού». Δε θα χαλάς δυνάμεις στο να αντιμετωπίζεις το ίδιο και το ίδιο κάθε μέρα.


2) Επιμένουμε… κινέζικα! Χρησιμοποίησε τη δύναμή του.

Προσομοίωση μάχης! Έχεις έναν συνεργάτη ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να σε βάλει σε παγίδες και να την πληρώσεις. Σου κάνει κάθε μέρα τον χειρότερο δυνατό πόλεμο. Τον ψυχολογικό. Τί κάνουμε τότε;

  • Τάε Κβο Ντο!

Η ανατολική πολεμική τέχνη του Τάε Κβο Ντο, (και όχι μόνο αυτή) στηρίζεται στο να νικήσεις τον αντίπαλο από την ίδια του τη δύναμη! Με άλλα λόγια, όσο πιο «βαρύς» είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ θα χτυπήσει. Σε αυτό πρέπει να θυμάσαι κάποιες λεπτομέρειες!

  • Πρώτα από όλα, καλό είναι να έχεις προειδοποιήσει μια φορά.

Η προειδοποίηση (πες το και απειλή), είναι πιο χρήσιμη από την υλοποίησή της.

  • Το ηθικό σκέλος είναι πολύ σημαντικό.

Οι τύψεις και οι ενοχές, δε θα σε αφήσουν να ολοκληρώσεις τη «μάχη» και θα χάσεις πριν καν πολεμήσεις.

  • Ρίξε τον στην παγίδα που ο ίδιος έφτιαξε.

Εάν ο συνεργάτης σου συνεχίζει, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις τον φάκελό του. Ξέρεις τις αδυναμίες του. Με βάση αυτές, οδήγησέ τον στο να εκτεθεί. Θα δώσει μια «παράσταση» η οποία θα του μείνει κυριολεκτικά αξέχαστη!

3) Θουκυδίδης και αλαζονεία!

  • Σκοπός είναι να μη γίνεις μέρος του προβλήματος! «Όταν έχεις χάσει, μη χάνεις το κουράγιο σου και όταν νικάς, μην οδηγηθείς σε αλαζονική συμπεριφορά». Αυτό έγραφε ο μεγάλος Θουκυδίδης. Εσύ, μάχεσαι το πρόβλημα.
  • Για έναν περίεργο λόγο, όλοι αγαπούν τον αμυνόμενο, ποτέ τον επιτιθέμενο. Ειδικά στην περίπτωση που κατάφερες να οδηγήσεις κάποιον σε άλλη συμπεριφορά, (καλή σε σένα) μην παραστήσεις τον μεγάλο και τον τρανό. Θα προκαλέσεις νέα έχθρα και πολύ πιθανόν, μια συσπείρωση εναντίον σου. Η έπαρση θα σε κοιμίσει και τελικά… Σε περίπτωση νίκης, δείξε την αλήθεια. Θέλεις την ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Μην ανησυχείς, ήδη έδειξες ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα για να την πετύχεις!


4) Η τελευταία… πίστα και ο αρχηγός.

Σε κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι, δίνεις εξετάσεις στον αρχηγό! Ο τελικός –πιθανός- εχθρός, είναι ο εργοδότης σου. Αν έχεις μπει στο μάτι του, τα πράγματα ίσως χρειάζονται κάτι άλλο.

  • Αποδεικνύεις ότι του είσαι απαραίτητος.

Όχι, δε μιλάμε για το τετριμμένο «πάω με τα νερά του». Αυτά τα νερά, μπορεί να έχουν έναν ωραίο… καταρράκτη. Εννοούμε να του είναι απαραίτητη η δουλειά σου.

  • Όταν γίνεις διεκδικούμενος – και όχι διεκδικητής – θα έχεις φτάσει σε θέση ισχύος. Κακά τα ψέματα, εκεί, κανείς δε θα έχει συμφέρον να σε ενοχλήσει.
  • Μην ξεχνάς, πως ο «κακός», πράττει μέχρι εκεί που τον παίρνει. Όσα περισσότερα ερωτηματικά αφήνεις για σένα, τόσο καλύτερη η θέση σου.
  • Μην γίνεις και εσύ φάκελος κάποιου άλλου. Σκοπός, είναι να το κάνεις εσύ αυτό.

Φωτό από: Bernard DUPONT/(CC BY-NC-SA 2.0)

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates