ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πρώτα λέμε τα κακά νέα στους συνεργάτες μας. Γιατί όμως;

Post by: 20/11/2018 0 comments

Μια επαγγελματική ρουτίνα έχει τις καλές και τις κακές της μέρες! Τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της! Κάποιος πρέπει πάντα να έχει αυτόν τον παράξενο ρόλο της αναγγελίας αυτών! Τα κακά νέα, τα λέμε πρώτα όμως. Είναι επειδή είμαστε προληπτικοί; Σαφώς και όχι!

  1. Μήνυμα προτεραιότητας, η βελτίωση.

Τα κακά νέα και οι αρνητικές εξελίξεις, αναφέρονται στην αρχή. Ένας από τους λόγους έχει να κάνει με το οτι τονίζουμε στους συνεργάτες μας πως η προτεραιότητα της επιχείρησης/οργανισμού/ομάδας μας είναι πάντα η βελτίωση. Αυτή η «αρνητική βαθμολογία» υπογραμμίζει σε όλους πως η συνήθειά μας είναι να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο. Αν έχουμε να ανακοινώσουμε καλά και κακά νέα, όσο και αν ο ψυχισμός μας επιθυμεί διακαώς να αναφερθεί πρώτα στα καλά (και μάλιστα να πει μόνο αυτά) όμως λέμε πρώτα τα κακά, για να δείξουμε οτι δίνουμε βάση σε αυτό που λείπει, σε αυτό που έχουμε αφήσει ημιτελές, σε κάτι που είμαστε αδύναμοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνεργάτες μας καταλαβαίνουν οτι το να επαναπαυτούν στα θετικά νέα, είναι απαγορευτικό. Ο ανταγωνισμός στηρίζεται στα λιγότερα δυνατά λάθη και στην ύπαρξη των λιγότερων δυνατών αδυναμιών.

  1. Υποχρεώσεις και Δικαιώματα…

Η ανατορφή μας, η εκπαίδευσή μας, ακόμη και το νομικό σύστημα έχουν μπολιαστεί με αυτές τις δύο έννοιες. Ας είμαστε ειλικρινείς: Η έννοια της «υποχρέωσης» έχει μια κάποια αρνητική χροιά. Μας χτυπάει στο υποσυνείδητο! Πολλά ρήματα, όπως το «πρέπει», το «χρειάζεται» και φράσεις όπως «είναι ανάγκη», «είναι απαραίτητο», διαπερνούν το μυαλό μας! Με το να ξεκινάμε λέγοντας τα αρνητικά, οι συνεργάτες μας έχουν συνειρμούς που ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Το μοτίβο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων. Οι υποχρεώσεις έρχονται πρώτες και τα δικαιώματα τις ακολουθούν. Το εργασιακό περιβάλλον ξεχωρίζει από το αντίστοιχο φιλικό, ακριβώς γιατί υπάρχει μια σειρά υποχρεώσεων. Τα κακά νέα, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες, μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις!

  1. Μένει…το Happy End!

Μέχρι τώρα αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους τονίζουμε την «πίεση» λέγοντας πρώτα ένα κακό νέο. Ακολουθεί το καλό νέο! Θέλοντας και μη, κρατάμε την τελευταία, την πιο πρόσφατη εντύπωση. Δε θέλει κανείς να μένει με πικρή γεύση! Το καλό νέο αντισταθμίζει τα όσα ανησυχητικά ακούστηκαν προηγουμένως και δίνει έναν ευάερο και αισιόδοξο τόνο. Το πιο σπουδαίο όμως είναι το εξής: Οι συνεργάτες μας αντιλαμβάνονται πως δεν πάνε όλα άσχημα. Πως υπάρχουν και πράγματα που δουλεύουν «ρολόϊ» και αυτά με τη σειρά τους, προσφέρουν επιτυχίες ή ανοίγουν παράθυρα ευκαιριών.

Ο συνειρμός ενός καλού νέου που ανακοινώνεται μετά από ένα αρνητικό, τονίζει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε μέσα μας και είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη αξία στον επαγγελματικό χώρο. Το κίνητρο! Η χρονική σειρά με την οποία ακούγονται τα νέα (πρώτα τα άσχημα και μετά τα ευχάριστα) κάνει τους συναδέλφους μας να εστιάσουν τελικά, στις ευκαιρίες που ανοίγονται και στηρίζονται στα καλά νέα και που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν όλα τα κακώς κείμενα που προκύπτουν από τις δυσάρεστες εξελίξεις. Με αυτόν τον τρόπο, η ανακοίνωση των εξελίξεων, έχει happy end και όλοι λυτρώνονται! Αμέσως μετά, η προσπάθεια συνεχίζεται για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Φωτό από: ALH|Podland

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons