Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία: Το πόσο οργανωμένοι είμαστε! Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι εξαρτώνται από την τύχη ή από καταστάσεις που δεν ελέγχουμε (εξωγενείς παράγοντες). Αυτό που μας νοιάζει όμως, είναι να κάνουμε από την πλευρά μας αυτό που πρέπει. όσα περνούν από τα χέρια μας, να τα έχουμε μελετημένα και σχεδιασμένα. Πώς όμως σχεδιάζουμε τη ζωή μας ώστε να οδηγεί σε επιτυχία και ευόδωση στόχων;
1.Σχεδιασμός, όραμα και …ιδέες.
Ας μη μας αγχώνει η έννοια του ”σχεδιασμού”. Κακά τα ψέματα, μπορεί να μας φέρει σκέψεις που οδηγούν σε πολλά “πρέπει”. Επίσης, πιστεύουμε ότι μια παρέκκλιση από τα βήματα που έχουμε σχεδιάσει, είναι ικανή να μας κάνει να αποτύχουμε. Δεν είναι όμως έτσι. Σχεδιασμός γίνεται από μας, για μας. Αυτό σημαίνει πως προσαρμόζουμε τους στόχους μας στα μέτρα του εαυτού μας. Πριν προχωρήσει κάποιος στην προσαρμογή του σχεδιασμού πάνω στον εαυτό του, δε γίνεται να αποφύγει τα γενικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού. Το πρώτο που χρειάζεται, είναι όραμα. Πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να ορίσουμε με 5 λέξεις τον στόχο μας και να βάλουμε ένα πραγματικό “θέλω” δίπλα σε αυτές. Το ποιο σωστό ερώτημα είναι: “Πού θέλω να είμαι τα επόμενα 5 χρόνια;”. Για να μπορούμε όμως να κοιτάμε τόσο μακριά στο μέλλον, χρειάζεται μια καθημερινότητα πειθαρχημένη. Για να φτάσουμε εκεί που έχουμε ορίσει στα επόμενα 5 έτη (πχ άνοιγμα μιας επιχείρησης) χρειάζονται ιδέες που θα υλοποιήσουν τον στόχο. Ένα σημειωματάριο μπορεί να γίνει ένας τρομερός σύμμαχος ώστε να σημειώνουμε τις ιδέες που μας έρχονται. Παράλληλα, επειδή τα γραπτά είναι αυτά που μένουν, ένα σύντομο ημερολόγιο. Και τα δύο αυτά, συνιστούν την πυξίδα μας και μας κρατάνε σε επαφή με τον χρόνο ο οποίος είτε λόγω πίεσης, είτε λόγω κούρασης, πολλές φορές…χάνεται!
2. Δημιουργικές Συνήθειες…
Η αρετή είναι μια συνήθεια, υποστήριζε ο Αριστοτέλης. Η συνεχής επανάληψη πρακτικών που μας βελτιώνουν, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού της οδού μας προς την επιτυχία. Οι δημιουργικές συνήθειες είναι εκείνες που κρατούν το μυαλό μας σε λειτουργία, χωρίς να το θολώνουν. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, χρειάζεται σίγουρα δουλειά. Το ζήτημα είναι όχι μόνο να δουλεύουμε σκληρά. Το ζήτημα είναι να το φέρνουμε όλο και πιο κοντά μας. Να το αγαπήσουμε. Επομένως, όλες οι συνήθειές μας, στρέφονται ως προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Αν μας αρέσει το διάβασμα, προσπαθούμε να διαβάζουμε πράγματα τα οποία υποστηρίζουν τους στόχους μας και μας γεμίζουν έμπνευση και κουράγιο. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, θα εκπέμπουν σε παρεμφερή μήκη κύματος. Θα είναι δημιουργικοί, γεμάτοι ιδέες και θα μας ενθαρρύνουν ακόμη και όταν κάποια πράγματα, δεν πηγαίνουν όσο καλά τα θέλουμε.
3. Καλή σχέση με το …ρίσκο.
Εντός του σχεδιασμού μας, δεν μπορούν όλα να είναι ασφαλή και τετράγωνα. Το οργανόγραμμά μας, δεν μπορεί να ταυτίζεται με το comfort zone. Για να υλοποιηθεί ένας σημαντικός στόχος, (5ετίας για παράδειγμα) χρειάζεται να κάνουμε και πράγματα που είναι πιο τολμηρά. Αν ακονίσουμε τη διαίσθησή μας και προβούμε στο blending αυτής με τη λογική, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η τόλμη και το ρίσκο, δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο το πλάνο μας και τις συνήθειες που το πλαισιώνουν. Ωστόσο, συχνά πρέπει να κάνουμε απόδραση από το comfort zone και να επιχειρούμε με λελογισμένο ρίσκο, να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Σύμμαχοί μας στην ανάληψη ρίσκου, είναι οι συμβουλές έμπειρων ανθρώπων που έχουν μάθει να τολμούν καθώς και η διαρκής αίσθηση αισιοδοξίας για καλή κατάληξη των αγώνων μας. Αν δε μας βγει ένα ρίσκο, τότε το μυστικό είναι να μη μας απογοητεύσει η αποτυχία.
Με άλλα λόγια, η οργάνωση του χρόνου μας, η υιοθέτηση καλών συνηθειών, η υλοποίηση ιδεών και η ανάληψη λελογισμένου ρίσκου, μπορούν να γίνουν σημαντικοί άξονες σχεδιασμού μιας πετυχημένης πορείας.
Φωτό από: Markedsheltene.no