ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Οι ηττοπαθείς, τα παρατάνε μόλις αποτύχουν, οι νικητές αποτυγχάνουν μέχρι να επιτύχουν.» Ρητό του Ρόμπερτ Κιγιοσάκι.

Post by: 23/05/2017 0 comments

 

Ένα πανέμορφο αντιθετικό σχήμα από τον συγγραφέα του περίφημου βιβλίου “Richdad, Poordad”, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι. Ο συγγραφέας, με αυτόν τον τρόπο μας βάζει να ψάξουμε ένα από τα πιο σημαντικά για την ψυχολογία μας ζητήματα. Τί είναι «επιτυχία» και τί είναι «αποτυχία»; Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά και οι απαντήσεις που εμείς τους δίνουμε, καθορίζουν και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Ας κάνουμε μια απόπειρα λοιπόν να δούμε πώς κρίνεται κάποιος ως «επιτυχημένος».

Τα πειράματα και οι δοκιμές, μας εξοικειώνουν με την αποτυχία!

Ακούγεται κάπως «τρελό», όμως πίσω από πολύ σημαντικά πράγματα, όπως είναι το «επιτυχία-αποτυχία», κρύβονται πολύ μικρά, τα λεγόμενα «απλά και καθημερινά» πράγματα. Ας θέσουμε λοιπόν ένα απλό ερώτημα στον εαυτό μας: Δοκιμάζουμε;

Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι «τι να δοκιμάζουμε;». Τα πάντα. Πόσες φορές τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα, το χρόνο δοκιμάζουμε κάτι καινούριο; Από ένα παγωτό, από την επίσκεψη σε ένα άλλο μαγαζί, μέχρι φιλίες, σχέσεις και επαγγέλματα. Από το πόσο συχνά δοκιμάζουμε, φαίνεται κάτι πολύ σπουδαίο. Ποιό; Το πόσο ανοικτοί είμαστε στα πειράματα. Και από το πόσο ανεκτικοί είμαστε στα πειράματα, φαίνεται το πόσο στα σοβαρά παίρνουμε την αποτυχία, καθώς δουλειά των πειραμάτων, είναι να μας δείχνουν το λάθος.

Πόσο αφοσιωμένος-πιστός είσαι;

Ναι, τα πειράματα έχουν μια περίεργη «φιλία» με το λάθος και την αποτυχία. Κατά μία έννοια, από τη μία μας «έλκουν» και από την άλλη μας «διώχνουν». Αποτυγχάνουμε πολλές φορές στα πειράματα και είναι πράγματι δύσκολο να κάτσουμε δίπλα σε αυτά! Οπότε, τί κάνουμε εκεί;

Το υγιές πείσμα, ο υγιής και μετρημένος εγωισμός, η πίστη οτι είμαστε ανώτεροι από την αποτυχία ενός πειράματος, είναι τα πράγματα που χοντρικά, μας κρατούν όρθιους στις αποτυχίες. Αν όλα αυτά τα φέρουμε μαζί, τα λέμε με αποκαλούμε με μια λέξη, αφοσίωση. Η αφοσίωση στο στόχο μας, (να μας βγει επιτυχημένο το «πείραμα») και η υπομονετική μας προσμονή να τον δούμε να εκπληρώνεται, σημαίνει οτι έχουμε ανέβει επίπεδο. Σημαίνει οτι δεν τα παρατάμε όταν τα δούμε «σκούρα». Σημαίνει ότι είμαστε πιστοί στον εαυτό μας.

Πολλές αποτυχίες μαζεμένες ισούνται με επιτυχία

Όταν έχεις μάθει να αφοσιώνεσαι και ξέρεις οτι η αφοσίωση θα μοιάζει πολλές φορές με φάρο φωτεινό που όμως τον δέρνουν κύματα και συνάμα το σκοτάδι, τότε είσαι έτοιμος. Όχι μόνο για να διεκδικήσεις οτιδήποτε θέλεις. Είσαι έτοιμος για επιτυχία. Είναι θέμα αντοχής η επιτυχία και όταν εσύ έχεις αποφασίσει πως θα τη φοράς όπου και αν πας, τότε ισχύει κάτι ακόμη καλύτερο: Την αξίζεις την επιτυχία.

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι έχουν να σου πουν δυσάρεστες ιστορίες για την αποτυχία. Μη σε παίρνει από κάτω και μην προσπαθείς να τις βάλεις αυτές τις ιστορίες να μοιάσουν με τη δική σου. Ίσα-ίσα, προσπάθησε να τους αναπτύξεις αυτό που ήδη κάνεις εσύ. Να μάθουν να μην παρατούν τίποτε και ποτέ, να είναι πάντα αφοσιωμένοι και πιστοί και να ξέρουν οτι υπάρχει ένα μαγικό «άθροισμα» εκεί έξω. Πολλές αποτυχίες μαζεμένες ισούνται με επιτυχία. Αν καταφέρεις να δεις την αποτυχία ως δρόμο που οδηγεί στην επιτυχία, δε θα το καταλάβεις καν πότε κιόλας έφτασες σε αυτήν!

Φωτό από: WMN

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons