Ο Steven Siebold προσπάθησε επιμελώς να μάθει τον τρόπο που σκέφτονται οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι. Για περίπου 30 χρόνια προσπάθησε να γνωρίσει βαθύπλουτους ανθρώπους και να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο σκέψη τους. Καθένας από αυτούς, παρόλο που χρησιμοποίησε άλλον δρόμο για να φτάσει στον πλούτο, μοιραζόταν κάποιες κοινές αρχές. Στο βιβλίο του ”How rich people think” (Πώς σκέφτονται οι πλούσιοι άνθρωποι) μοιράζεται μαζί μας κάποιες αρχές που έχουν!
1. Ο εγωισμός είναι αρετή.
Παρά τα όσα μαθαίνουμε από μικροί και σύμφωνα με τα οποία ο εγωισμός είναι κάτι σαν ”θανάσιμο αμάρτημα”, για τους πλούσιους ισχύει το αντίθετο. Το να είναι κάποιος εγωιστής, το να μη συμβιβάζεται με την ήττα, το να μην φοβάται τη ρήξη και τη σύγκρουση όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν συμβιβασμούς ακόμη και όταν δε γίνεται, αποτελούν για τους εκατομμυριούχους αρετές και συντελεστές της επιτυχίας τους.
2. Θεωρούν την φτώχεια υπεύθυνη για όλα τα δεινά.
Κάποιος μπορεί να πει πως αυτή η πεποίθηση που μοιράζονται οι βαθύπλουτοι άνθρωποι, συνιστά ενός είδους ανασφάλεια. Μπορεί να είναι και έτσι. Πάντως ο αγώνας τους για πλούτο επηρεάζεται αρκετά από τον φόβο πως μια πιθανή ολοκληρωτική αποτυχία, μπορεί να τους στερήσει την ελευθερία. Η φτώχεια – για αυτούς – φέρνει στέρηση επιλογών, συνεχές άγχος για επιβίωση και τελικά, εξάρτηση της όποιας ελευθερίας, από άλλους.
3. Οι πλούσιοι πιστεύουν στο μέλλον.
Δεν είναι συνηθισμένο να συναντούμε ανθρώπους που ζουν για το μέλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το παρόν ενώ δεν είναι λίγοι που μένουν πίσω στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ”Πώς σκέφτονται οι πλούσιοι άνθρωποι;”, οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι έμαθαν να σκέφτονται συνεχώς το μέλλον και πώς θα το επινοήσουν προς όφελός τους.
4. Μαθαίνουν πολύ και διασκεδάζουν λίγο.
Ίσως να έχουμε λανθασμένη εικόνα για τους πολύ πλούσιους ανθρώπους. Σε πολλές ταινίες έχουμε δει να διαμορφώνεται η εικόνα σπάταλων Κροίσων οι οποίοι διασκεδάζουν έντονα. Η εικόνα που μας δίνει ο συγγραφέας και η οποία στηρίζεται σε έρευνα δεκαετιών, είναι η αντίθετη. Οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι θεωρούν τον χρόνο ως χρήμα και φροντίζουν συνεχώς να επανεκπαιδεύονται και να μαθαίνουν ό,τι καινούριο εξελίσσεται. Η διασκέδαση γι’ αυτούς, είναι δευτερεύουσα δραστηριότητα.
5. Κάνουν αυτό που αγαπούν.
Άλλος ένας μύθος που ήθελε τους πολύ πλούσιους ανθρώπους να κάνουν πάντα αυτό που ”πρέπει” , καταρρέει. Οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι αγαπούν πολύ την εργασία τους και είναι τρόπος ζωής γι’ αυτούς. Δε νιώθουν ”πίεση” και δεν δυσανασχετούν. Θεωρούν πως η εργασία τους ταυτίζεται με τη δημιουργία. Αποφεύγουν να επιλέγουν εργασίες, δραστηριότητες και επενδύσεις που δεν τους γεμίζουν χαρά και όρεξη.
6. Τους ”εξιτάρει” το ρίσκο και η πρόκληση.
Η αποφυγή ρίσκου, η περιφρούρησή μας από την ασφαλή ζώνη (comfort zone) και ο φόβος αποτυχίας, είναι δυστυχώς πράγματα που μαθαίνουμε από μικροί. Ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα είναι πράγματα που δίνουν κέρδη. Αυτό το πιστεύουν και οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να προσεγγίζουν το χρήμα με τη λογική και να ρισκάρουν λελογισμένα, όμως ρισκάρουν. Γι’ αυτούς, το ”δε γίνεται”, αποτελεί πρόκληση. Ψάχνουν τρόπους, οικοδομούν στρατηγικές προκειμένου να ξεκλειδώσουν νέους ορίζοντες και συνήθως, τα καταφέρνουν. Με άλλα λόγια, προσαρμόζουν τον κόσμο πάνω τους και δεν αφήνουν τον κόσμο να προσαρμόσει εκείνους.
Φωτό από: Limitless Accident Management