Οι ικανότητες που οφείλει να έχει ένας manager, είναι τις περισσότερες φορές ανάλογες με το χώρο εργασίας του αλλά και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει. Υπάρχει τυφλοσούρτης στο πώς θα παίρνεις καλύτερες αποφάσεις και στο πώς θα διοικείς αποτελεσματικά; Τί φέρνει ο 21ος αιώνας για τον επίδοξο manager;
Τα δύο διδάγματα που αφορούν την αλλαγή.
Ένα σπουδαίο βιβλίο από το Harvard Business Press Books, το «Harder Than I Thought: Adventures of a Twenty–First Century Leader», που επέλεξαν οι Robert D. Austin, Shannon O’Donnell και Richard L. Nolan, αποτελεί έργο μυθιστορηματικού τύπου και αφηγείται την παράξενη ρουτίνα ενός manager και τις προκλήσεις της. Το πρώτο δίδαγμα για το οποίο θέλουν να πείσουν οι συνεπιμελητές του βιβλίου είναι πως η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Το δεύτερο, είναι εξίσου σημαντικό δίδαγμα και έχει να κάνει με την συνεχή εξέλιξη της θέσης του manager η οποία αποκτά όλο και περισσότερες απαιτήσεις.
Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην αγορά, επιφέρει τρομερές δυσκολίες στον εκάστοτε manager. Ο Αυστριακός Γκουρού του Μanagement, Peter Drucker έλεγε πως «Κάθε οργανισμός πρέπει να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει ο,τιδήποτε κάνει προκειμένου να επιβιώσει». Οι αλλαγές, είναι αναπόφευκτες και το σύγχρονο πολύπλοκο πλέγμα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη αντοχή σε αλλαγές. Αν σκέφτηκες μια ιδέα από πριν, κράτα τη, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα την αλλάξεις. Οι ιδέες σου και οι σκέψεις σου όταν είσαι manager, αποτελούν φωτογραφίες της στιγμής. Η φωτογραφική σου μηχανή, πιθανόν να έδειχνε κάτι άλλο τις επόμενες κιόλας μέρες…
Η αβεβαιότητα, οδηγεί στην αναζήτηση της σιγουριάς.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για βεβαιότητα. Πώς θα χειριζόσουν μια σύγκρουση δύο στενών συνεργατών σου; Η φωνή του Μακιαβέλλι θα ηχούσε από μέσα σου συμβουλεύοντάς σε: «ο συνετός ηγέτης φέρεται άλλοτε σα λέοντας και άλλοτε σαν αλεπού». Το συνεχές δίλημμα που θα πλαισιώνει όλες σου τις διαπραγματεύσεις, είτε έχεις να κάνεις με άλλες επιχειρήσεις, είτε με εσωτερικά ζητήματα είναι το «βούτυρο ή όπλα». (guns – butter dilemma). Με άλλα λόγια θα προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις μια ισορροπία για τους συνεργάτες και τους αντιπάλους σου. Το να είσαι συνεχώς γενναιόδωρος, μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας. Από την άλλη, η αυστηρότητά σου μπορεί να γίνει η αιτία της κακής επικοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σένα και για την εταιρεία.
Το επίπεδο των στελεχών επιχειρήσεων θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό λόγω της ανόδου της εκπαίδευσής τους αλλά και της εμπειρίας τους. Το να είναι κανείς πρώτος μεταξύ ίσων, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Το να έχεις ανοιχτό μυαλό και καλή επικοινωνία, είναι απαραίτητο. Σημαντικότερη όμως, είναι η ισορροπία. Η συνεχής συναπόφαση δείχνει ευαλωτη και ευθυνόφοβη στάση.
Η ταχύτητα είναι ο αντίπαλος του μάνατζερ.
Ο Larry Carter, οικονομικός διευθυντής της CISCO, «προφήτευσε» τον κόσμο των επιχειρήσεων του 21ου αιώνα, λέγοντας «Δεν έχει να κάνει πια με τους μεγάλους που νικούν τους μικρούς. Έχει να κάνει με το ότι οι γρήγοροι νικούν τους αργούς». Η ταχύτητα, είναι αυτή που σημαδεύει τον 21ο αιώνα. Επομένως, το «πώς» πρέπει να ενδιαφέρει σε ένα βαθμό τον manager αν θέλει να κατέχει όσο καλύτερα γίνεται το διευθυντικό του δικαίωμα. Στο πρώτο πράγμα που πρέπει να είναι ηγέτης ένας manager, είναι οι αλλαγές. Κάθε αλλαγή πρέπει να τον βρίσκει ισχυρότερο ή, τουλάχιστον, το λιγότερο δυνατό φθαρμένο.
Με άλλα λόγια, ο πρώτος σου αντίπαλος θα συνεχίσει να είναι και στον 21ο αιώνα, η ταχύτητα. Για να αντιμετωπίσεις την ταχύτητα, θα χρειαστείς για συμμάχους τη συνεχή σου προσαρμοστικότητα, την υιοθέτηση μιας σταθερής στρατηγικής αλλά την ακολουθία μιας τακτικής του «βλέποντας και κάνοντας». Ταυτόχρονα, προβλέπεις αλλαγές αλλά και τις ακολουθείς. Οφείλεις να είσαι κάτι παραπάνω από ηγέτης, οφείλεις να είσαι ο «ψυχολόγος» της ομάδας και αυτή η ικανότητα να εξάγεται και σε στελέχη άλλων εταιρειών.
Φωτό από: En vedette: Jeux Image