ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η δίκαιη αξιολόγηση είναι η βάση του ηγέτη.

Post by: 13/11/2018 0 comments

Η ηγεσία είναι απαραίτητη για την πετυχημένη εξέλιξή μας στην εργασία μας. Είτε την ασκούμε εμείς, είτε την ασκούν κάποιοι άλλοι. Επίσης, είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που απασχολεί την εργασιακή μας ρουτίνα. Πότε ένας ηγέτης είναι αποτελεσματικός; Πώς σχετίζεται η αποτελεσματικότητά του με τη…δικαιοσύνη;

  1. Αποφυγή διλημμάτων που εγκλωβίζουν.

Δεν υπάρχει λέξη που να είναι πιο κοντά στην «ηγεσία» από αυτήν της «απόφασης». Δουλειά ενός ηγέτη είναι να παίρνει αποφάσεις. Για να παρθεί, όμως, μια απόφαση, χρειάζεται να υπάρχει καθαρό πεδίο. Οι παράγοντες και οι συνθήκες μιας κατάστασης, πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί. Εχθρός μιας απόφασης είναι το δίλημμα και ο δισταγμός που φέρνει. Που κολλάει όμως η δίκαιη αξιολόγηση;

Όταν έχουμε διλήμματα, κάπου μέσα μας μπλέκονται και μπερδεύονται το καλό και το κακό. Κάποιες φορές, μια καλή απόφαση μας φαίνεται λιγότερο ηθική ενώ μια ηθική απόφαση, έχει άσχημα αποτελέσματα. Η δίκαιη αξιολόγηση αποτελεί τη ζυγαριά με την οποία μετράμε το βάρος των αποφάσεών μας. Ανάμεσα από το ηθικό και το λιγότερο ηθικό, υπάρχει αυτό που είναι δίκαιο. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να γίνει!

  1. Καλές και καθαρές σχέσεις με τους συνεργάτες.

Αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για σωστή και αποτελεσματική ηγεσία, τότε οφείλουμε να ξεκινήσουμε από μια παραδοχή πολύ σημαντική: Οι διακρίσεις είναι ανεπίτρεπτες. Πρώτον επειδή δίνουμε την εντύπωση πως κάποιους συνεργάτες, τους υπολογίζουμε λιγότερο από άλλους. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνεργάτες το πιστέψουν αυτό, θα έχουν λιγότερα κίνητρα να αποδίδουν όσα μπορούν. Δεύτερον, δημιουργούμε εχθρούς και αντιπάθειες. Η ηγεσία δεν είναι εύκολη και χρειάζεται συνετό χειρισμό.

Η δίκαιη αξιολόγηση των συνεργατών, δίνει καλά αποτελέσματα και ταυτόχρονα, μας κάνει να κερδίζουμε το σεβασμό στο εργασιακό μας περιβάλλον. Ένας συνεργάτης που είτε δεν έφερε καλά αποτελέσματα είτε έδειξε κάποια κακή συμπεριφορά, θα λάβει μια συμπεριφορά αντίστοιχη. Τη φορά όμως που ο ίδιος θα φέρει καλά αποτελέσματα, θα ανταμειφθεί. Οι εμπάθειες και η προσκόλληση σε μια κακή στιγμή του παρελθόντος, ούτε τον συνεργάτη βελτιώνει, ούτε τη θέση του ηγέτη και τελικά, βλάπτει το συνολικό έργο μιας ομάδας.

  1. Μοίρασμα, συγχώρεση χωρίς…αμνησία και απολογία.

Είναι πολλά αυτά που εξασφαλίζει η δίκαιη αξιολόγηση σε κάποιον που κατέχει ηγετική θέση σε έναν χώρο εργασίας. Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της ορθής και δίκαιης αξιολόγησης, είναι η μοιρασιά στα κέρδη και γενικά στις καλές στιγμές. Η μοιρασιά εξασφαλίζει στον συντονιστή ενός έργου την καλή γνώμη από όλους. Οι συνεργάτες βλέπουν με πράξεις πως ο ηγέτης αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους και τις αξιολογεί θετικά.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας ηγέτης για να είναι δίκαιος στις κρίσεις του; Να συγχωρεί λάθη αλλά να μην ξεχνά. Το να είμαστε μεγαλόψυχοι απέναντι στα λάθη, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια αρετή. Στο χώρο εργασίας, επειδή γίνονται πολλά λάθη δεν είναι καλό να εξαντλείται η αυστηρότητα κάθε φορά που γίνεται ένα. Το πιο σημαντικό για έναν ηγέτη βέβαια, είναι να θυμάται και τα δικά του λάθη και όχι μόνο αυτό. Είναι ακόμη καλύτερο να τα παραδέχεται μπροστά σε συνεργάτες. Η ειλικρίνεια και η θαρραλέα στάση στις κακές στιγμές, δίνει το καλό παράδειγμα σε όλους!

Φωτό από: Vulture

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons