ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H επιτυχία είναι θέμα…οπτικής: 4 αποφθέγματα που μας το θυμίζουν. 

Post by: 16/07/2019 0 comments

Ο προσανατολισμός και η οπτική γωνία, δεν είναι σημαντικά πράγματα μόνο για τη φυσική μας κίνηση. Χρειάζεται και η ψυχή και το πνεύμα μας πυξίδες.

Υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό, που μαθαίνουν τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία την επίλυση προβλημάτων. Τα μαθαίνουν να κοιτούν όλες τις καταστάσεις από διάφορες οπτικές γωνίες. Βέβαια, η επιτυχία, δεν είναι πρόβλημα! Είναι ευκαιρία και σίγουρα είναι θέμα οπτικής. Ας δούμε κάποια αποφθέγματα που μας θυμίζουν την αξία της οπτικής (της θετικής οπτικής) σε ό,τι αφορά την επιτυχία! Πάνω από όλα, να είμαστε αισιόδοξοι.

 1. ” Οι αισιόδοξοι κοιτούν τον λουκουμά ενώ οι απαισιόδοξοι την τρύπα του”. Οscar Wilde.
  Ο Όσκαρ Ουάϊλντ, ακόμη και 119 χρόνια μετά το θάνατό του, παραμένει ο μεγαλύτερος ατακαδόρος! Τι μας λέει εδώ; Ότι η αληθινή αισιοδοξία (που είναι μαγιά για την επιτυχία) έγκειται στην οπτική μας πάνω σε ευκαιρίες και κινδύνους. Όταν κάποιοι εστιάζουν στον κίνδυνο και κοιτάνε το πώς αποτυγχάνει κάτι, τελικά κάνουν πίσω και δεν δοκιμάζουν. Ο φόβος της αποτυχίας συνδέεται άμεσα με την υπερανάλυση και υπερεκτίμηση των κινδύνων. Γινόμαστε αδρανείς και επιφυλακτικοί όταν λέμε συνέχεια “δεν”. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την ”ονειροχώρα”! Έχουμε τον λουκουμά τον ίδιο! Κοιτάμε συνετά τις ευκαιρίες και βλέπουμε σαν περιπέτεια την προσπάθεια για επιτυχία. Η οπτική ευκαιρίας μας ενεργοποιεί, μας κάνει τολμηρούς! Η επιτυχία αγαπά τους τολμηρούς!
 2. ”Τίποτε δεν λειτουργεί, εκτός αν δοκιμάσεις κάτι άλλο”. J.M. Barrie.
  Φίλη της επιτυχίας, είναι η τόλμη. Εχθρός της είναι ο φόβος του να αποτύχουμε. Το απόφθεγμα αυτό, μας θυμίζει πως η επιτυχία στηρίζεται στο τρίπτυχο “δοκιμή/πείραμα-λάθος-επανάληψη”. Η επιτυχία δεν μπορεί να έρθει με την πρώτη δοκιμή. Αυτό λέγεται τύχη. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια. Επειδή δεν τα καταφέρνουμε με τις πρώτες φορές, είμαστε οπλισμένοι με πείσμα και επιμονή για να δοκιμάσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους που μας οδηγούν σε επίτευξη στόχων. Πειραματιζόμαστε συνεχώς, όπως κάναμε και όταν ήμασταν παιδιά. Χωρίς φόβο! Να βλέπουμε τις δοκιμές, σαν παιχνίδι! Και τότε η επιτυχία έρχεται ως χαρά του παιχνιδιού.
 3. ”Για να αλλάξουμε τον εαυτό μας δραστικά, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας”. Stephen Covey.
  Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, αυτό σίγουρα δε γίνεται να λάβει χώρα στην πραγματικότητα χωρίς αλλαγές. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η προσπάθεια επίτευξης στόχων μας φέρνει βελτίωση. Γνωρίζουμε νέες πτυχές του εαυτού μας, μαθαίνουμε νέα πράγματα που ούτε καν πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πριν τα δοκιμάσουμε. Όταν ξεκινάμε την προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου, μελετάμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να βελτιώσουμε και να κάνουμε αλλαγές καθώς τις απαιτεί ο στόχος. Αν ξεκινήσαμε την προσπάθεια με φόβο ή με μια νοοτροπία που δεν αρμόζει στον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε, τότε η αλλαγή οπτικής και νοοτροπίας είναι μονόδρομος!
 4. “Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε και πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Ανάμεσα σε αυτά, είναι οι πόρτες της οπτικής μας”. Aldous Huxley.
  Όταν έχουμε αποφασίσει να θέσουμε έναν στόχο, δεν είμαστε παντογνώστες. Αν τα ξέραμε όλα, δε θα είχαμε αγωνία για το αν θα πετύχουμε. Ακόμη και όσα ξέρουμε , δεν είναι σίγουρο ότι ταιριάζουν 100% με όσα θέλουμε να πετύχουμε. Πάλι θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κατάλληλης οπτικής. Και αυτά που γνωρίζουμε αλλά και αυτά που αγνοούμε, είναι σχετικά. Διαφορετικό μάθημα παίρνει από κάποιον άλλον ένας που αποτυγχάνει. Ο ένας προσπαθεί να μάθει εκείνο που αγνοούσε έτσι ώστε να ξαναπροσπαθήσει. Ο άλλος εγκαταλείπει. Σε κάθε περίπτωση, ”καλή οπτική” είναι εκείνη που βοηθά την υλοποίηση ενός στόχου!

Φωτό από: Wallpaper Access

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons