Ο Στέφεν Κόβεϋ, πέρασε στην ιστορία για ένα ρεκόρ που έσπασε και συνεχίζει να σπάει. Το 1989, δημοσιεύτηκε το βιβλίο του που έφερε ως τίτλο «οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων». Αυτό το βιβλίο, πούλησε κοντά στα 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 35 γλώσσες και είχε και άλλα βραβεία…Ο Μπιλ Κλίντον, όταν ανέλαβε την προεδρία των Η.Π.Α, κάλεσε τον Κόβεϋ να του πει το πώς θα κάνει πράξη τα όσα γράφει στο βιβλίο! Πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά για τη χώρα μας και μετά από 25 χρόνια, θυμόμαστε τις συνήθειες που μπορούν να φέρουν επιτυχία και ευεξία.
- Εσύ και ο δυναμισμός σου.
Ο Καζαντζάκης, έλεγε «Να αγαπάς την ευθύνη». Η υπευθυνότητα, δεν είναι μόνο δρόμος προς την ελευθερία. Είναι και συστατικό της επιτυχίας. Είμαι υπεύθυνος για κάτι, σημαίνει ότι έχω τον έλεγχό του. Η απόφασή μας να αναλάβω κάτι, είναι κάθε φορά δική μας πρωτοβουλία. Όσο πιο πολλές πρωτοβουλίες παίρνεις, τόσο αντιλαμβάνεσαι την αξία των υποθέσεων. Κρινόμαστε από τις αποφάσεις μας και οι αποφάσεις μας, κρίνονται από τις ευθύνες μας!
- Θέτουμε τον στόχο.
Αφού αποφάσισες ότι πρέπει να έχεις το πάνω χέρι στη ζωή σου, ήρθε η ώρα να απαντήσεις στο «γιατί» να αναλάβεις ευθύνες. Ποιό είναι αυτό που αξίζει αυτόν τον αγώνα; Στόχος. Σκέψου τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί. Κάθε ένας, έχει έναν ρόλο, μια αποστολή να εκτελέσει. Εσύ, πρέπει να βρεις τη δική σου διαδρομή…
- Μετά τον φάρο, χαρτογραφούμε τα ύδατα…Θέτουμε προτεραιρότητες.
Ίσως η σημαντικότερη συνήθεια στο κομμάτι που αφορά την αυτοπειθαρχία. Οι προτεραιότητες, καθορίζουν τη ρουτίνα μας. Είναι η σειρά η οποία ακολουθούμε για να φέρουμε εις πέρας στόχους. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας, είναι ότι κάνουμε πάντα πρώτο εκείνο που η χρονική πίεση επιτάσσει, ή εκείνο που είναι πιο εύκολο…Σύμφωνα με τον Κόβεϋ, πρέπει να γίνεται αυτό το οποίο εξυπηρετεί τους στόχους σου. Σε αυτήν την περίπτωση, «τα μέσα, αγιάζουν το σκοπό» και πρέπει να δώσουμε βάση πρώτα σε αυτά.
- Μαζί, κερδίζουμε.
Μπορεί να ακούγεται λίγο σαν προεκλογική καμπάνια κόμματος αλλά εδώ, είναι η νοοτροπία του Κόβεϋ. Ο Κόβεϋ, πιστεύει σε αυτό που λέμε νοοτροπία αφθονίας. Σύμφωνα με αυτήν, ο άνθρωπος έχει όλα όσα χρειάζονται για να κερδίζει χωρίς αυτό το κέρδος να είναι εις βάρος άλλου. Το περίφημο «win-win». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεσαι πιο ρεαλιστής. Σέβεσαι και τους άλλους «κυνηγούς». Ξέρεις πως ό,τι κυνηγάς, κυνηγούν και εκείνοι. Μαθαίνεις να κάνεις διαπραγματεύσεις.
- Μιλάμε με τα αυτιά!
Ιδιαίτερα στην Αμερική, αυτή η πρακτική ειναι διαδεδομένη και έχει αποφέρει τεράστια κέρδη! Δεν είναι μύθος ότι στα εστιατόρια όλοι κουβαλάνε μπλοκάκι. Όταν ακούσουν κάτι, τότε το γράφουν… Σου λένε: «Κάπου θα χρειαστεί η ιδέα σου». Πέραν αυτού, ακόμη και η κριτική ή και η έκθεση των συμφερόντων των άλλων, πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Βέβαια, ο Κόβεϋ απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες (κυρίως πωλητές) ώστε να έχουν μονίμως ένα ερωτηματολόγιο ενεργό, σαν οδηγό για το πού πάει η δουλειά τους! Μιλάμε δηλαδή, περισσότερο για να ρωτήσουμε!
- Συν+ Εργασία
Έτσι ακριβώς! Θετική εργασία με άλλους ανθρώπους. Η σύσφιξη των σχέσεων των μελών μιας ομάδας, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δημιουργεί τις πιο ισχυρές ομάδες και τελικά, τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Ειδικά αν είσαι ηγέτης, πρέπει να είσαι ο πρώτος που εμπιστεύονται οι υφιτάμενοι-συνεργάτες σου και όχι ο πρώτος που φοβούνται. Διαφορετικά, αν μπάζει νερά το πλοίο…θα το μάθεις τελευταίος! Πρέπει να αναθέτεις ευθύνες και να τις αποδίδεις σαν μετάλλια εμπιστοσύνης. Για να συνεργαστείς καλά, μην ξεχνάς τον δικό σου ρόλο! Πού τελειώνει και πού αρχίζει η αρμοδιότητά σου.
- Για να κόβεις πρέπει να έχεις ακονίσει το σπαθί.
Όλα τα παραπάνω, δεν είναι εύκολα. Για να γίνονται συνέχεια, (συνήθειες είναι άλλωστε) χρειάζεται να έχεις «βενζίνη». Επειδή όμως η «βενζίνη» τελειώνει…ο Κόβεϋ από το 1989, μιλάει για «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»…Χρειάζεται να γίνουμε πνευματικότεροι, πιο «υγιεινοί» άνθρωποι και λιγότερο τοξικοί για να μπορούμε να δίνουμε ενέργεια στον εαυτό μας. Να είμαστε κοινωνικοί και να προσφέρουμε στο σύνολο. Ξεκινάμε από την πόλη μας. Να ερχόμαστε κοντά με τους ανθρώπους και μην ξεχαστούμε στις «νήσους των μακάρων». Σε αυτό το κομμάτι, ο Κόβεϋ μας προτείνει να είμαστε ευτυχισμένοι! Για να πετύχεις, πρέπει να ευτυχείς!
Φωτό από: http://www.takacslearningcenter.com/stephen–r–covey/