ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν είμαστε τόσο ”απασχολημένοι” όσο νομίζουμε…

Post by: 02/07/2019 0 comments

Οι περιστάσεις των καιρών μας, έχουν πολύ τρέξιμο! Πρέπει να είμαστε παντού! Αυτά που κάποτε βλέπαμε σε κινούμενα σχέδια ως “ήρωες”, ωχριούν μπροστά στις δικές μας ”αποστολές”. Η πιο δύσκολη ερώτηση που θα χρειαστεί κάποιος να απαντήσει, είναι η εξής απλή ”Πώς είσαι; τι κάνεις;”. Εκεί συνήθως απαντάμε ”Πολύ τρέξιμο, ας τα λέμε καλά”. Είμαστε απασχολημένοι συνεχώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι αν είμαστε όντως τόσο απασχολημένοι ή απλώς, έχουμε σκάσει και ψυχολογικά νιώθουμε φορτωμένοι ακόμη και αν δεν κάνουμε τίποτε. Τότε; Τι κάνουμε για αποφόρτιση;

1. Οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση.
Οι εκκρεμότητες είναι εκείνες που δημιουργούν το άγχος. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τριγυρνάνε και περιφέρονται στο μυαλό μας. Το πρώτο σημάδι κακής οργάνωσης είναι το να έχουμε σαν organizer το μυαλό μας. Η μνήμη μας ταλαιπωρείται από την πίεση και το άγχος να τα προλάβουμε όλα και τελικά τα ξεχνάμε και αγχωνόμαστε περισσότερο. Τελικά δεν καταφέρνουμε τίποτε. Αυτό που έχουμε ανάγκη έτσι ώστε να μην είναι συνεχώς απασχολημένο το μυαλό μας και να αποφεύγουμε την κόπωση, είναι να έχουμε οργάνωση. Ποια οργάνωση; Αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε προλάβει καταστάσεις που μπορούν να έλθουν. Τέλεια οργάνωση δεν μπορούμε να έχουμε καθώς δε γνωρίζουμε το μέλλον. Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε 2-3 ”κακά σενάρια” και να έχουμε σαν ”μαξιλάρι” κάποιους αυτοματισμούς που θα μας επιτρέψουν να λύσουμε προβλήματα πολύ πιο εύκολα. Ένας διάσημος Κινέζος στρατηγός της αρχαιότητας, ο Σουν Τσου, έλεγε πως νικητής είναι εκείνος που κερδίζει τον πόλεμο πριν τη μάχη! Ας τον ακούσουμε!

2. Ηρεμία.
Άλλος ένας λόγος που νιώθουμε συνεχώς “απασχολημένοι” και φορτωμένοι, είναι ότι δεν έχουμε μεριμνήσει για την ψυχική μας υγεία. Η πίεση και ο πανικός, μάς άγουν και μας φέρουν και η ψυχική μας ισορροπία διαταράσσεται αποφασιστικά. όταν είμαστε μονίμως σε μια ”φουρτούνα”, είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί και το μυαλό μας. Τότε έρχονται κακές αποφάσεις, κακές εκτελέσεις σχεδίων και άσχημα αποτελέσματα. Ασκήσεις ηρεμίας και ψυχραιμίας υπάρχουν πολλές. Όλες περνάνε από το να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να μένει κάποιο χρονικό διάστημα της μέρας, χωρίς έννοιες. Να αδειάζει. Το ίδιο να κάνουμε και για τις εβδομάδες (πχ να τη τηρούμε την ανάπαυλα της  Κυριακής) αλλά και για όλη τη χρονιά (διακοπές). Άλλοι προτιμούν λίγο ύπνο παραπάνω, άλλοι λίγο περισσότερο διάβασμα, άλλοι με βόλτες. Όπως και αν έχει, η ψυχραιμία καλλιεργείται με ”ασκήσεις ηρεμίας”.

3. Συγκέντρωση.
Αν κατορθώσουμε να έχουμε ψύχραιμη ματιά και να είμαστε ήρεμοι ακόμη και στις καταστάσεις που έχουν ένταση, τότε μπορούμε να εξελιχθούμε περισσότερο και το μυαλό μας είναι πολύ περισσότερο τακτοποιημένο. Η αίσθηση που έχουμε ότι μονίμως είμαστε απασχολημένοι και γεμάτοι βάρη, μας κάνει να αρνούμαστε ευκαιρίες για ”ευ ζην”. Μας καλούν σε μια γιορτή, μας προτείνουν κάποια εκδρομή και εμείς είμαστε ”υπνωτισμένοι” και απαντούμε ότι έχουμε δουλειά γιατί έτσι έχουμε πιστέψει. Πολλές φορές, έχουμε πρόβλημα με τη συγκέντρωσή μας. Είμαστε διαρκώς σε δουλειές, αλλά δεν τις κάνουμε! Εδώ δεν έχουμε μια γόνιμη αφηρημάδα αλλά μια επικίνδυνη που μας εκτροχιάζει και μεταθέτει μονίμως στο μέλλον τις δουλειές του σήμερα. Δε γίνεται να γίνουμε οργανωτικοί και ψύχραιμοι αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι. “Για τις επόμενες 2 ώρες δε θα ασχοληθώ με τίποτε άλλο, εκτός από την εργασία”.  Μόλις αυτή τελειώσει, νιώθουμε γεμάτοι καθώς έχουμε φτάσει την επιθυμητή απόδοση και δεν έχουμε κάποια εκκρεμότητα. Έτσι, ο ελεύθερος χρόνος, πολλαπλασιάζεται!

Φωτό από: mtdata.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons