Έχουμε αναλώσει –και συνεχίζουμε- πολύ χρόνο στο να ψάχνουμε τα «μυστικά» που μας κάνουν πιο ευδιάθετους και πιο αποδοτικούς. Και πολύ καλά κάνουμε! Ο Σωκράτης μας έλεγε πως αν δεν εξετάζουμε τη ζωή μας, τότε δεν μπορούμε να τη ζήσουμε! Ένα λάθος που κάνουμε είναι πως ψάχνουμε «μεγάλες αλλαγές» για τη βελτίωσή μας, ενώ από πολύ μικρά και δύσκολα παρατηρήσιμα πράγματα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!
- Παρατηρητικότητα!
Μαζί με τη μνήμη, αποτελούν τα «βαριά χαρτιά» της ευφυίας μας! «Έξυπνος», σημαίνει εκείνος που είναι εκτός ύπνου! «Ξάγρυπνος»! Ο κόσμος που μας περιβάλλει έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Μπορεί να σου ακούγεται «πιεστικό», όμως αυτή η όμορφη αφηρημάδα που μας πιάνει καμιά φορά, οφείλεται στη βαθειά παρατηρητικότητα! Μικρές σκέψεις και παρατήρηση λεπτομερειών, μας «κολλάνε» με τη ζωή και μας ξυπνούν διάφορες πτυχές του εαυτού μας! Μας έρχονται, ιδέες!
- Διάβασμα και πάλι διάβασμα!
Η επεξεργασία λέξεων και εννοιών για τον εγκέφαλο είναι η πιο «υγιεινή τροφή». Μπορείς να δοκιμάσεις έναν μήνα να διαβάζεις ένα μισάωρο τη μέρα; Εκεί θα δεις διαφορά μεγάλη στη διάθεσή σου! Ο εγκέφαλος οξύνεται και κρατάει τη φόρμα του. Αυτό σημαίνει οτι και «καθαρίζει» και είναι έτοιμος για να αποδώσει σε όλες σου τις δραστηριότητες!
- Δες τον κόσμο από πολλές οπτικές! Δημιούργησε ιδέες!
Να προσπαθείς κάθε μέρα να συλλαμβάνεις και μια διαφορετική οπτική για τη ζωή σου και τον κόσμο που την περιβάλλει! Να κάνεις «διάλογο» με τον εαυτό σου. Σιγά-σιγά, θα δεις το «εγώ» σου και τις προκαταλήψεις σου να φεύγουν. Αν μπορείς αυτές τις διαφορετικές οπτικές να τις μοιραστείς και με άλλους ανθρώπους, ακόμη καλύτερα! Μέσα από αυτές τις οπτικές, θα σου έρθουν ιδέες! Σε ένα σημειωματάριο ή σε έναν φάκελο στον υπολογιστή, φτάξε ένα «κουτί ιδεών» βάζοντας δίπλα και μια ημερομηνία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνε μια ματιά! Μπορεί κάποια να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα!
- Έλεγχος ημέρας!
Αποτελεί και μια μέθοδο παιδαγωγικής για ανηλίκους! Αν δεν αποκτήσουμε «παιδικές» συνήθειες, δύσκολα θα βελτιωθούμε καθώς η αρετή της παιδικής ηλικίας είναι η διαλλακτικότητα και η ευελιξία του μυαλού. Πριν πέσεις για ύπνο, να σκεφτείς λίγο τι έγινε σήμερα. Τι σου διέφυγε της προσοχής σου; Τι μπορούσες να κάνεις καλύτερα; Τι έκανες καλά; Ένας απολογισμός. Αυτός ο απολογισμός, θα σε βοηθήσει να μην έχεις «κενά αέρος» τα οποία σε οδηγούν στο να απαξιώνεις τη ρουτίνα, να θεωρείς «ίδιες» και «βαρετές» τις μέρες, καθώς και να παρατηρείς την εξέλιξη της ζωής σου, μέρα με τη μέρα!
- Γραπτές σημειώσεις…
Χιλιάδες σκέψεις περνούν κάθε μέρα από το κεφάλι μας. Κάποιες είναι σκέψεις καλές που αντικατοπτρίζουν όνειρα, κάποιες άλλες εκδηλώνονται ως άγχη και ανησυχίες. Τo γράψιμο (αρχικά ως ένα ημερολόγιο) γίνεται ο καθρέφτης μας. Βλέπουμε τον εαυτό μας με …μελάνι. Είναι τόσες οι σκέψεις που μας απασχολούν κάθε μέρα που δεν προλαβαίνουμε να εμβαθύνουμε. Πάνω στο χαρτί ή στον υπολογιστή, χαλαρώνουμε και βάζουμε αυτά που πραγματικά μας απασχολούν, μπαίνει τάξη στο μυαλό μας με τη βοήθεια γραπτών σημειώσεων. Σκέψου πως λίγο διάβασμα, λίγο γράψιμο (βιωματικό) και ένας απολογισμός της μέρας, δε θα σου πάρουν παραπάνω από 1 ½ ώρα την ημέρα! Δοκίμασε να τα ακολουθήσεις έστω για ένα μήνα καθημερινά και δες…αποτελέσματα βελτίωσης!
Φωτό από: ThemeWar