Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, αρχίζουν οι γκρίνιες και οι μουρμούρες! «Έτσι πρέπει να βαδίσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα και όχι αλλιώς…». Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως το βιβλίο δεν πηγαίνει καλά! Παγκοσμίως δεν πηγαίνει καλά! Οι λόγοι, είναι λίγο ή πολύ γνωστοί! Πολλές ώρες εργασίας, ύπαρξη διαφορετικών μέσων ψυχαγωγίας, η κυριαρχία της «κινούμενης εικόνας» και λίγο το «όλα από λίγο για να προλάβουμε», έχουν φέρει το διάβασμα σε δεινή θέση! Ο JasonJohnson, στο TEDxEast, εξηγεί εν συντομία, τους λόγους που τα e–books, δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα της χαμηλής δημοφιλίας των βιβλίων σήμερα και ποιά μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα…
«Το βιβλίο, «πεθαίνει». Όχι μόνο το παραδοσιακό βιβλίο, αλλά και το ψηφιακό βιβλίο επίσης. Υπάρχει σημαντική μείωση των ανθρώπων που διαβάζουν». Κάπως έτσι ξεκινάει την ομιλία του ο Johnson, ο οποίος αμέσως μετά, ούτε λίγο, ούτε πολύ θεωρεί πεταμένα λεφτά, τα όσα διέθεσαν οι εκδοτικές εταιρείες και οι ηλεκτρονικές προκειμένου να δελεάσουν τους αναγνώστες-πελάτες επιλέγοντας να ρίξουν υπέρογκα ποσά στα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο ομιλητής, παίρνει ως παράδειγμα τα άρθρα και το γραπτό υλικό που υπάρχει άφθονο στο διαδίκτυο. «Κάτω από τα άρθρα, υπάρχει μια δυναμική. Οι άνθρωποι συζητάνε αυτό που διάβασαν (…) μπορείς να δεις αν κάποιος φίλος σου το διάβασε (…) Πολλές φορές εισέρχεται και ο αρθρογράφος στην κουβέντα και έτσι το περιεχόμενο του άρθρου συζητιέται». Συμπληρώνει πως τα γραπτά που δεν ξεπερνούν τις 3.000 λέξεις, έχουν εξελιχθεί χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ τα βιβλία, ακόμη περιμένουν την…επανάστασή τους. «Άλλαξε το μέσο με την προώθηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, όμως δεν άλλαξε κάτι ουσιωδώς ως προς το περιεχόμενο». Πράγματι, η αλλαγή του μέσου, δεν παρέχει εγγύηση για την αλλαγή στο περιεχόμενο.
«Πώς μπορεί να έχει επιτυχία το βιβλίο στην αγορά λοιπόν; Διάβασα πως τα βιβλία φαντασίας τυγχάνουν της προτίμησης των ανθρώπων επειδή τους εισάγουν στον κόσμο της περιπέτειας. Το ίδιο και όταν πηγαίνουμε σινεμά. Θέλουμε να απολαύσουμε την περιπέτεια. Συνήθως, δεν πάμε στο σινεμά μόνοι μας. Μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες». Ο JasonJohnson, έφτασε στο κύριο του επιχείρημα. Το βιβλίο, πρέπει να έχει «συντροφικότητα», πρέπει να γίνει φίλος των ανθρώπων προκειμένου να επιβιώσει. Φίλος, στις δύσκολες μέρες που ζει ο άνθρωπος…Έτσι λοιπόν, ο εργαζόμενος στη SiliconValley, παρουσιάζει την τεχνολογία @RethinkBooks. Το μέσο, δε διαφέρει από τα ηλεκτρονικά βιβλία. Η μεγάλη διαφορά όμως, είναι οτι μπορείς να δημιουργήσεις μια κοινότητα βιβλίου. Καλείς τους φίλους σου να διαβάσουν μαζί σου σελίδες και αποσπάσματα από το εκάστοτε βιβλίο, το οποίο μετά το σχολιάζετε. Πιο πριν, ο Johnson, ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα τις διάφορες λέσχες βιβλίων στις οποίες οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και διαβάζουν μαζί, στην κυριολεξία… «Η κεντρική ιδέα, είναι η δημιουργία κοινότητας πάνω στις σελίδες», καταλήγει ο ομιλών.
Πράγματι, μήπως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα όσα μας λέει ο JasonJohnson; Είναι βέβαιο ότι μας έκανε να ξανασκεφτούμε τα βιβλία… Μπορούμε να βάλουμε και δικές μας πινελιές, σκεφτόμενοι κήπους, όμορφες καφετέριες και υπέροχα μέρη στα οποία μπορούμε να μιλάμε για βιβλία με ανθρώπους… Ίσως σας έρθει στο νου έντονα ο «Κύκλος των χαμένων ποιητών».