Υπάρχει μεγάλη διάσταση στο ζήτημα του «Πλατωνικού έρωτα», της αγάπης και της σφοδρής επιθυμίας που προκαλεί το πάθος. Όλα μαζί αυτά, είναι διαφορετικά. Παρόλα αυτά, όλα είναι σκαλιά μιας ενιαίας σκάλας. Μπορούμε να γίνουμε λίγο πιο «κυνικοί»; Όλα αυτά, είναι κομμάτι απαραίτητο για τη διαιώνιση του είδους. Ίσως είναι η πιο ωραία παγίδα που μας έχει στήσει η φύση για να μπορούμε να την ακολουθούμε. Η Τέρυ Όρμπουχ, έχει κάνει έρευνα σχετική με το ζήτημα του «πάθους» και του «ρομαντισμού» ανάμεσα στα δύο φύλα.
«Όλοι έχουμε ζήσει αυτό το έντονο συναίσθημα στην αρχή μιας σχέσης. Δεν μπορείς να φας, δεν μπορείς να κοιμηθείς, δεν μπορείς να ετοιμάσεις τίποτε καθώς σκέφτεσαι συνέχεια ένα πρόσωπο…και απλά θέλεις να είσαι δίπλα σε αυτό το άτομο. Είναι σχεδόν μια εμμονή». Η Κυρία Όρμπουχ, συνεχίζει λέγοντας «Προφανώς θα αναρωτιέστε: Είναι έρωτας ή είναι πάθος; Οι δύο αυτές καταστάσεις, είναι εντελώς διαφορετικές. Το ερωτικό πάθος, αφορά την επιθυμία σεξουαλικής επαφής. Ο έρωτας αυτός καθ’ αυτός, σε κάνει να βλέπεις τον άνθρωπο όχι όπως είναι αλλά όπως θα ήθελες να είναι. Παρόλα αυτά, ελπίζω να μη σας απογοητεύω αλλά το ερωτικό πάθος βρίσκεται πάντα πίσω από κάθε ρομαντική προδιάθεση, αυτό έδειξε η έρευνά μου».
Η ερευνήτρια, μας λέει οτι οτιδήποτε αφορά τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων, έχει τη βιολογία του. Εκκρίνουμε ορμόνες. Οι ορμόνες του έρωτα, παράγουν αίσθημα χαλάρωσης και αίσθημα ζεστασιάς.
- Όταν έχουμε ρομαντική προδιάθεση για κάποιον, θέλουμε να είμαστε κοντά του και ταυτόχρονα, να τον γνωρίσουμε σε όσους αγαπούμε. Νίωθουμε μια υπερηφάνεια, λέει η Όρμπουχ.
- Επίσης, δύο άνθρωποι που νιώθουν έλξη μεταξύ τους, δε σκέφτονται τον εαυτό τους ξεχωριστά. Σκέφτονται σαν ζεύγος. Γίνεσαι με δυαδική κοινότητα με τον άλλον, η οποία όλο και προχωρά στο να γίνει ενιαία.
- Τρίτο σημάδι, που μας δείχνει οτι μας επισκέφθηκε ο φτερωτός άγγελος, είναι οτι δε σταματάμε…να μιλάμε για τον εαυτό μας. Θέλουμε να αποκαλύψουμε στον άλλον ποιοί είμαστε, να μοιραστούμε τον εαυτό μας, λέει η ερευνήτρια.
«Ξετυλιγόμαστε στον άλλον και απολυπτόμαστε, είμαστε σαν κρεμμύδι». Στο απλό ερωτικό πάθος, δεν φτάνεις στον «πυρήνα του κρεμμυδιού». Για πόσα πράγματα μιλάς στον άλλον, πόσο μιλάς, πόσο επικοινωνείς. Όσο λιγότερα πράγματα μοιράζεσαι μαζί του, σημαίνει πως έχεις ερωτικό πάθος και δεν πάσχεις από έρωτα ρομαντικού τύπου.
Βέβαια, όλοι παραδέχονται οτι καλή είναι η αγάπη που θα προκύψει, όμως χωρίς πάθος, δε θα μπορέσει να είναι αρκετή.
- «Το νέο φέρνει πάθος. Τα καινούρια πράγματα που μαζί θα κάνετε, θα σας φέρουν πάθος», λέει η Όρμπουχ.
- Ο ενθουσιασμός, είναι το κλειδί, προσθέτει. Ο έρωτας που έχει χαθεί, για να επανέλθει, θέλει…στρατηγική. Μια στρατηγική λοιπόν που προτείνει είναι το «στοιχείο του αιφνιδιασμού»,ή αλλιώς της έκπληξης! «Η έκπληξη και το μυστήριο, προκαλούν το πάθος», λέει χαρακτηριστικά. «Η γνώση του άλλου ανθρώπου, φέρνει αγάπη και κατανόηση, αλλά εξαφανίζει το πάθος…». Μερικά πράγματα, είναι πάνω από το να τα κατηγορούμε ή να τα επικροτούμε. Απλά, συμβαίνουν.
- Τρίτος τρόπος για να επανεμφανίσεις το πάθος; Να διεγείρεις τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων. Όχι λοιπόν απλή αναπαλαίωση, μας λέει η ερευνήτρια, αλλά δημιουργία νέων. «Είναι εύκολο και υπέροχο να έχεις πάθος για επιθυμία. Έτσι το λέω εγώ». Πολλά πράγματα που αφορούν όχι μόνο την αγάπη και τον έρωτα, αλλά και τα ίδια τα φύλα, αναφέρονται στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Τέρι Όρμπουχ!