Αν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι των επιδιώξεών μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες με τους οποίους αναγκαστικά, συμβιβαζόμαστε. Στην ομιλία του, ο Brendon Burchard μας τους λέει εύστοχα και συνοπτικά.
1. Όραμα για τον εαυτό μας.
Χωρίς όραμα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώνει το παρόν μας με το μέλλον. Ενώνει τις ικανότητές μας με τις επιθυμίες μας και μας δημιουργεί έναν ορίζοντα γι’ αυτό που θέλαμε να γίνουμε. Χωρίς όραμα δεν μπορούμε να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε. Είναι ο μεγάλος σκοπός της ζωής του καθενός μας. Όπως ο ίδιος μας λέει «Να κάτσουμε να δούμε τι μας κάνει χαρούμενους (…) και κάθε μέρα να προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που έχουμε ως όραμα για το μέλλον».
2. Αυτοπεποίθηση στο οτι θα τα καταφέρουμε ό,τι και αν γίνει.
Η πίστη στις ικανότητές μας είναι αυθεντική και ολοκληρωμένη, όταν έχουμε μια αισιόδοξη οπτική στο οτι θα τα καταφέρουμε όπου και αν βρισκόμαστε. Αυτή η οπτική είναι πολύ χρήσιμη κυρίως σε περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, όπως μας τονίζει ο Brendon Burchard. Η μεγαλύτερη ικανότητα του ανθρώπου είναι η ενεργητική υπομονή. Να μπορεί να πιστεύει οτι έχει τη δυαντότητα να πετύχει σε κάθε περιβάλλον, όσο φιλόξενο ή αφιλόξενο είναι. Με άλλα λόγια, πρέπει να συμβιβαστούμε στο πώς να επηρεάζουμε το περιβάλλον μας και να μη μας καθορίζει. «Θα τα καταφέρω όσο δύσκολα και αν είναι, θα είναι δύσκολο, όμως θα μάθω μέσα από αυτήν τη δυσκολία.», μας συμπληρώνει ο Burchard.
3. Να έχουμε χαρά και χιούμορ.
Ένα μέρος της ζωής μας αποζητά την απόλαυση. Δε γίνεται να απολαύσουμε τίποτε σε αυτή τη ζωή αν δεν έχουμε διάθεση για γέλιο και χαρά. Το χιούμορ είναι βασικός παράγοντας ευτυχίας και επιτυχίας. Η αξία του γέλιου βέβαια, δεν φαίνεται στα εύκολα και στις ωραίες μέρες. Η αξία του γέλιου φαίνεται στις δύσκολες καταστάσεις και στις ιδιαίτερα πιεστικές. «Θα φέρω το γέλιο και τη χαρά μέσα σε αυτήν την κατάσταση όσο δραματική και αν είναι», μας λέει ο ομιλητής. Είναι ένας πολύ γόνιμος τρόπος να ελαφραίνουμε καταστάσεις και να τις βελτιώνουμε. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, πως χαμένη μέρα είναι η μέρα στην οποία δε γελάσαμε.
4. Να μην βιαζόμαστε.
Η βιασύνη μας φέρνει άγχος. Το άγχος με τη σειρά του μας φέρνει ανυπομονησία και πανικό. Μας στερεί το δικαίωμα στην απόλαυση. Μας κλέβει την υπομονή. Η βιασύνη μάς κάνει και άλλη μια ζημιά. Μας οδηγεί στο να βλέπουμε οτιδήποτε δεν πάει βάσει του προγράμματός μας, σαν καταστροφή. Μας πανικοβάλλει. Ας έχουμε υπομονή. Η ευτυχία και επιτυχία είναι συνέπειες και θέλουν το δικό τους χρόνο. Σε αυτήν την υιοθέτηση της υπομονής μάς βοηθά πολύ το σκεπτικό του «μαθητή». Να νιώθουμε οτι μαθαίνουμε από τα πάντα. Ειδικά από τα λάθη.
5. Αγάπη και σεβασμός στους άλλους.
Να μάθουμε να σκεφτόμαστε με σεβασμό και αγάπη για τους άλλους. Σκεφτείτε από πόσα τοξικά συναισθήματα μας προφυλάσσει αυτός ο χρυσός κανόνας. «Αφήστε τους άλλους να νιώθουν ό,τι θέλουν και σεβαστείτε το, αφήστε τους άλλους να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και σεβαστείτε τους (…) όλοι διεκδικούν ό,τι και εσείς διεκδικείτε, όλοι είμαστε στο ίδιο παιχνίδι της ζωής». Έτσι περιγράφει ο Brendon Burchard αυτόν τον συμβιβασμό που πρέπει να κάνουμε και που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους φίλους, καλύτερους συντρόφους και πιο διαλλακτικούς!