Η φιλοσοφική απάντηση του Τσόπρα στο ερώτημα για το καλό ή το κακό στον κόσμο.
Ο παγκοσμίου φήμης (ενδοκρινολόγος και παθολόγος στο επάγγελμα) Ντίπακ Τσόπρα, είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες παγκοσμίως. Συνάδελφοί του, τον έχουν χαρακτηρίσει «τσαρλατάνο», επειδή διαδίδει νέες θεωρίες για εναλλακτική ιατρική και ότι βγαίνει εκτός επιστημονικού πλαισίου. Για τις ιατρικές του γνώσεις, δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη. Όσον αφορά αυτά που λέει περί καλού και κακού, δικαίου και αδίκου, μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα.
Σε μια από τις πολλές του τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο Αμερικανοϊνδός επιστήμονας δέχεται την ερώτηση από την παρουσιάστρια: «Γιατί τόση βία και τόσο κακό στον κόσμο;». Ο Τσόπρα, δεν αρέσκεται σε απλοϊκές απαντήσεις και του αρέσει να μιλά είτε με παραδείγματα είτε με αλληγορίες. Ποιός ο λόγος άλλωστε να τον αποκαλούν «Γκουρού»; «Ακόμη και τα μεγαλύτερα εγκλήματα, οι μεγαλύτερες βιαιότητες που γίνονται, έχουν από πίσω τους ένα ιστορικό προηγούμενο». Ο Τσόπρα εξηγεί ότι οι περισσότεροι εγκληματίες, φτάνουν στις βιαιότητες αφού πρώτα τις έχουν υποστεί. Μια μορφή εκδίκησης είναι η βία. Εκδίκηση για την έλλειψη βασικών πραγμάτων στη ζωή μας. Όταν λείπουν σε κάποιον αυτά με τα οποία θα μπορούσε να επιβιώσει, όταν του λείπει αγάπη, αυτοπεποίθηση και άλλα συναισθήματα, τότε οι σκιές τον «τυλίγουν». Αυτό γίνεται σε ατομικό επίπεδο. Ως κοινωνία, γιατί φτάνουμε στη βία; Πάλι για τον ίδιο λόγο. Για τον Τσόπρα, είναι θέμα μνήμης…Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών. «Βασική αιτία για την οποία δε συγχωρούμε, είναι η μνήμη (σ.σ. η μνησικακία)».
Η λύση όμως ποιά είναι; Πώς μπορούμε να φέρουμε το καλό στη ζωή μας; Ο διάσημος διανοητής, θεωρεί πως η «συλλογική συνείδηση» είναι το μόνο φάρμακο για να περιφρονηθεί η βία. Σύμφωνα με εκείνον, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος επειδή δημιουργούνται όλο και περισσότερα δίκτυα και ομάδες ανθρώπων. Η συνεισφορά της τεχνολογίας σε αυτήν τη δικτύωση, είναι τεράστια. Όταν οι ομάδες των ανθρώπων τείνουν να γίνουν παγκόσμιες, τότε περιμένουμε καλά νέα από το μέλλον.
Μην ξεχνάμε, πως ο θυμός προηγείται πριν από όλες τις αρνητικές εκδηλώσεις. Είναι πολύ πιο αποδοτικό να διεκδικούμε αυτό που μας λείπει παρά να θυμώνουμε επειδή βιώσαμε την έλλειψή του…