VIDEO

Μικρά «θαύματα» που μπορεί να κάνει ένα μεγάλο «θαύμα», ο νους μας… (VIDEO)

Post by: 21/01/2016 0 comments

Τι και αν έχουμε εδώ και αιώνες εξερευνήσει όλη τη Γη (τουλάχιστον το έδαφός της) τι και αν κάθε μέρα ζούμε για να δημιουργούμε ή να ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο, ένα πράγμα ακόμη παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητο! Το ανθρώπινο μυαλό! Αλήθεια, τι κατοικεί εκεί μέσα πέραν από νευρώνες και χημικές ουσίες; Πώς γίνεται κύτταρα και νεύρα να κρατούν άϋλα πράγματα όπως ιδέες; Δε σας πιάνει παιδικό δέος όταν ξεκινάτε να ακούτε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Στο παρακάτω βίντεο, ο Σον Άκορ, μας μιλάει για πράγματα που μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και αν τα ακούσουμε χωρίς εξήγηση, θα μείνουμε με το στόμα ανοικτό. Ο εγκέφαλος, όπως και η ίδια η φύση άλλωστε, στηρίζεται στην ενέργεια και στις δυνατότητες που παρέχει. Μας διηγείται μια ιστορία από τα παιδικά του χρόνια όπου έπαιζε «πόλεμο» με την αδερφή του στο σπίτι και η αδερφή του έπεσε και χτύπησε. Για να αποφύγει την τιμωρία των γονέων του καθώς ήταν εκείνος 7 ετών τότε και η αδερφή του 5 ετών, σε μια κίνηση απελπισίας, της είπε πως ο τρόπος με τον οποίον έπεσε στο πάτωμα, ήταν λες και ήταν …μονόκερος! Μάλλον αυτό, άρεσε στην αδερφή του όταν το άκουσε… ή μάλλον… στον εγκέφαλό της… και επέστρεψε στο παιχνίδι, αν και χτυπημένη!

«Αυτό που θέλω να πω με αυτό το παράδειγμα, είναι πως με κάτι τέτοια συμβάντα, εδώ και δύο δεκαετίες βλέπουμε αλλιώς τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το ζήτημα της επίδρασης της θετικής ψυχολογίας επάνω σε αυτόν. Δουλειά της επιστήμης (νευροεπιστήμες εδώ) είναι να δουν το μέσο όρο. Πόσο γρήγορα τρέχει ο μέσος μαθητής μέσα σε μια τάξη; Αν είσαι κάτω από το μέσο όρο, τότε έρχεται η δουλειά του ψυχολόγου». Αυτό βέβαια, ισχύει για πολλά πράγματα, από την πλευρά της δημιουργικότητας. Τι θέλει να προσφέρει η έρευνα και το γράφημα του ομιλητή; Θέλει να ανεβάσει – κατά τον ίδιον – τους δείκτες της απόδοσης, όχι στα μεμονωμένα άτομα, αλλά γενικά τον μέσο όρο, το επίπεδο δηλαδή μιας ομάδας.

Με το πολύ χιούμορ που διαθέτει ο ομιλητής, μας λέει πως σκοπός μας είναι να δούμε τα πράγματα όχι μόνο ως προβλήματα. «Οι πρωτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών, αποκτούν το σύνδρομο της ιατρικής σχολής. Διαβάζουν όλα τα συμπτώματα των ασθενειών και ανακαλύπτουν, ό,τι τα έχουν όλα!». Φέρνοντας ως παράδειγμα την δύσκολη εισαγωγή του στο Χάρβαρντ, ο Σον Άκορ αναφέρει πως ο εγκέφαλός μας, εκπαιδεύεται ώστε να δημιουργεί την πραγματικότητα που εκείνος θέλει. «Το 90% της ευτυχίας σας, στηρίζεται στο πώς είστε μέσα σας, ψυχολογικά. Μόνο το 10% αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες που σας κάνουν χαρούμενους, αυτά δείχνει η έρευνα. Επίσης, 75% των επαγγελματικών επιτυχιών, στηρίχθηκαν στην αγάπη και στο μεράκι των ανθρώπων, με άλλα λόγια στην ευχάριστη διάθεση που είχαν. Μόνο το 25% των επιτυχιών οφείλονται σε καθαρή ικανότητα».

Το πιο σημαντικό εύρημα του Σον Άκορ, είναι το εξής: «Έκανα έρευνα σε σχολεία, σε εργασιακά περιβάλλοντα και σε ομάδες. Αυτό που είδα, είναι οτι ο τρόπος εργασίας έχει χτιστεί πάνω στο «αν εργαστώ περισσότερο, θα πετύχω και έτσι θα ευτυχήσω».  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως, δε λειτουργεί έτσι. Το αβαντάζ της ευτυχίας, είναι αυτό που κινητοποιεί στο παρόν έναν άνθρωπο. Αν θέσουμε ως στόχο την επιτυχία και την ευτυχία, τότε μοιάζει να κάνουμε «θυσία». Πρέπει να έχουμε κίνητρα για να φτάσουμε να έχουμε ευτυχία. «Φτάνεις κατά 30% πιο εύκολα στην επιτυχία, αν το μυαλό σου λειτουργεί θετικά, αυτό είναι αποδεδειγμένο». Θέλετε και άλλες αποδείξεις για να είστε χαρούμενοι πριν κάνετε κάτι; Στο τέλος, αφήστε την επιτυχία… να προκύψει.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons