Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η «Μεγάλη Μαγεία» του να δημιουργείς χωρίς φόβο (VIDEO).

Μια συνομιλία μεταξύ της Marie Forleo και της συγγραφέως Elizabeth Gilbert του best seller «Eat, Pray, Love» και του πρόσφατου βιβλίου «Big Magic», εμπεριέχει πολλά και ουσιαστικά πράγματα για κάθε ένα από εμάς που θέλει να δημιουργήσει. Δημιουργικότητα και έμπνευση αποτελούν πηγές ζωής από τις οποίες δεν πρέπει να απομακρυνθούμε λόγω φόβου, άγχους ή κάποιας πιεστικής τελειομανίας.

  • Η Gilbert, πιστεύει πως οι περισσότεροι άνθρωποι, «Φοβούνται ότι θα γίνουν αντικείμενο απόρριψης, ότι δεν το ταλέντο ή το δικαίωμα να δημιουργήσουν (ειδικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη) » Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε τον φόβο σύμμαχο; Είναι ο φόβος μόνο αντίπαλος; «Όσο πιέζουμε τον φόβο να φύγει, τον δαιμονοποιούμε και τελικά δύσκολα φεύγει. Η ιδέα να τον αποδεχτούμε ως «απαραίτητο φίλο» ίσως μας ξεαγχώνει», συμπληρώνει η συγγραφέας. Πολλές φορές ο φόβος μας προστατεύει από το να μην πάθουμε κάτι κακό. Ο λόγος που είμαστε ζωντανοί, είναι ο φόβος. Η δημιουργικότητα, προκαλεί το φόβο. Μας προστατεύει από το να μην αποτύχουμε, νοιάζεται για μας ο φόβος, απλά δεν πρέπει να τον αφήνουμε να ελέγχει τις δημιουργικές μας επιλογές.
  • «Έχει γίνει σίγουρα αυτό στο παρελθόν σαν ιδέα ή σαν πρότζεκτ, αλλά όχι από σένα (…) Ακόμη και ο Σαίξπηρ πήρε τις ιδέες του από κάπου, όμως τις είπε με κάποιον τρόπο μοναδικό», λέει η Gilbert. Προβάλλοντας μια δική της εμπειρία, αναφέρει πως όταν έγραφε το βιβλίο, το έκανε γιατί της έδινε χαρά, δεν είπε πως ήρθε η ώρα να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. «Αγαπάς κάτι και τις δυσκολίες που αυτό σου φέρνει, οι οποίες είναι πολλές φορές πολύ μεγάλες» «μπορεί να τα δώσουμε όλα σε κάτι και τελικά να μην ανταμειφτούμε, αυτό είναι μέρος της ζωής». Όλα αυτά, αφορούν την αυθεντικότητα όσων κάνουμε.
  • Ένας τρόπος να σκοτώσουμε τη δημιουργικότητα, είναι να πιστέψουμε ότι δεν είναι δημιουργικό οτιδήποτε δεν πληρώνεται. Επίσης, συμπληρώνει η Gilbert αναφέρει πως αιτία πολλών δεινών που μας συμβαίνουν, είναι η τελειομανία. Είναι άλλο πράγμα η τελειομανία και άλλο πράγμα η αίσθηση ολοκλήρωσης. Εδώ, μπορούμε να σκεφτούμε τον προηγούμενο διαχωρισμό που κάνει όταν λέει να είμαστε «σαν παιδιά» (ανοικτοί και χαρούμενοι) και ταυτόχρονα να μην «παιδιαρίζουμε», (κακομαθημένοι). Αυτό που θα μας κάνει να νιώθουμε ολοκληρωμένοι, είναι η συγχώρεση του εαυτού μας, όχι η πειθαρχία. Αν ελέγχουμε την τελειομανία, τότε αφαιρούμε πολύ άγχος από πάνω μας και απελευθερώνουμε δημιουργικές δυνάμεις «Αν θέλεις να γράψεις κάτι λες, ωραία, δεν είμαι ο Χέμινγουέϊ, αλλά θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα».
  • Ο φόβος της αποτυχίας, είναι επίσης πολύ σημαντικός. Παρόλα αυτά, η συγγραφέας μας τονίζει πως «η έμπνευση, δεν μας έχει υποσχεθεί ποτέ την επιτυχία». Όπως είπαμε παραπάνω, οι θυσίες που κάνουμε για να πετύχουμε κάτι, δεν δίνουν εγγύηση επιτυχίας. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε κατά βάθος «ερασιτέχνες». Διαλέγουμε να κάνουμε αυτό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία. Κάτι στο οποίο αν αποτύχουμε, θα πούμε : «Άξιζε τον κόπο». «Λίγα πράγματα αξίζουν τόσο πολύ όσο η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της έμπνευσης», συμπληρώνει η συγγραφέας.
  • Η δημιουργικότητα, γίνεται επιτεύξιμη όταν τηρείται κάτι…παράδοξο. Από τη μία πλευρά, να νιώθεις οτι αυτό που κάνεις είναι σημαντικό, χωρίς να νομίζεις οτι είναι το πιο σημαντικό στον κόσμο. Επίσης, να μπορείς να έχεις τον μισό εαυτό σου στη γη και τον άλλον μισό, στον ουρανό. Όταν οι αντιθέσεις έρχονται κοντά για να συνθέσουν, τότε αυτή η σύνθεση, είναι η δημιουργία. Το τελικό έργο της δημιουργικότητάς σου, είσαι εσύ ο ίδιος. Έτσι θα πέσεις στη δεύτερη κατηγορία των δημιουργών, που είναι οι ευχάριστοι δημιουργοί. Η άλλη κατηγορία, σύμφωνα με την Gilbert, περιλαμβάνει τους «μάρτυρες». Οι πρώτοι, μπορούν να δουν τη δημιουργία πολύ πιο ευχάριστα. Οι δεύτεροι, θεωρούν οτι μονίμως πρέπει να υποφέρουν για να δημιουργήσουν κάτι καλό. Με άλλα λόγια, πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας την ιδέα οτι το αποτέλεσμα, είναι αυτοσκοπός. Η δημιουργία, είναι ο μόνος αυτοσκοπός…
Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates