Mέσα από την απάντησή της σε μια ερώτηση που της έστειλε μια επίδοξη επιχειρηματίας, η Marie Forleo, δίνει κάποιες βασικές κατευθύνσεις για ένα θέμα που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό στις μέρες μας, κυρίως στη χώρα μας. Πώς κάποιος που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, μπορεί να αποκτήσει από την αρχή μια καλή φήμη ως επιχειρηματίας; Η Marie Forleo, δίνει 5 συμβουλές που πρέπει να τηρεί κάποιος νέος επιχειρηματίας που θέλει να μπει δυναμικά στην αγορά.
1. Βελτίωση της διαδικτυακής εικόνας.
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της εικόνας. Με μια λέξη, στην εποχή του διαδικτύου. «Το πρώτο πράγμα που θα σας ρωτήσει κάποιος πελάτης, είναι το αν έχετε site», μας λέει η Forleo. Το site, ακόμη και αν δεν διεκδικεί «δάφνες» στον τομέα του design, οφείλει να είναι λειτουργικό, απλό και εύληπτο, χαρακτηριστικά που το καθιστούν, επαγγελματικό. Το e-mail σας, οφείλει να ακολουθεί αυτήν την απλότητα. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το όνομά σας αντί για σύμβολα, νούμερα ή nicknames. Στόχος όλων αυτών, είναι να φτιάξετε ένα επαγγελματικό προφίλ.
2. Προβάλλουμε ενδεχόμενη εμπειρία μας, ως προσόν.
Όσο «νέοι» και αν είστε στον επιχειρηματικό χώρο στον οποίον επιδιώκετε να αναπτυχθείτε, οποιαδήποτε εμπειρία έχετε πάνω στο προϊόν ή στην υπηρεσία που σκοπεύετε να πουλήσετε, γίνεται άμεσα το συγκριτικό σας πλεονέκτημα. Ο υποψήφιος πελάτης, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζει οτι έχετε μια εμπειρία με την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Αυτή η ασφάλεια, τον φέρνει πιο κοντά σας.
3. Η επικοινωνία σας πρέπει να ακολουθεί, το …site σας.
Η Forleo, δίνει κατευθείαν το στίγμα της στοχευμένης επικοινωνίας. Τόσο στο site, όσο και στη φυσική σας παρουσία, χρειάζεται η επικοινωνία να γίνεται to the point από την πλευρά σας. Όπως η ίδια λέει, σε μια γιορτή, αν είστε καλεσμένοι, οφείλετε να αναφέρετε τις λέξεις κλειδιά που ορίζουν το επάγγελμά σας και αποφύγετε γενικολογίες και μακροσκελείς περιγραφές. Η ακρίβεια στο λόγο σας, δίνει εύληπτη εικόνα της δραστηριότητας με την οποία ασχολείστε. Η «θολή» περιγραφή αντίθετα, απομακρύνει τον «υποψήφιο πελάτη», καθώς του δείχνει οτι υπάρχουν πιθανότητες να μην είστε αξιόπιστοι.
4. Αξιοποίηση κριτικών πελατών.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα ζωντανό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σας βοηθήσει πολύ στο να βελτιώσετε το/την προϊόν/υπηρεσία σας. Η Forleo προτείνει να δώσετε σε κάποιος πελάτες δωρεάν το προϊόν σας και να ζητήσετε ως αντάλλαγμα την κριτική των πελατών για την υπηρεσία σας. Πέραν του οτι δείχνετε οτι νοιάζεστε πραγματικά για την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη, δείχνετε πως στοχεύετε στα μακροπρόθεσμα κέρδη και όχι στα ευκαιριακά κέρδη. Είναι ένας πολύ γόνιμος τρόπος να αποκτήσετε σταθερούς πελάτες.
5. Δικτύωση με τον Τύπο.
Η Marie Forleo, δίνει τέλος μια κατεύθυνση στον επίδοξο επιχειρηματία, η οποία αφορά γενικά την σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρειάζεται αυτό που κάνουμε, να το ξέρουν κάποια μέσα επικοινωνίας. Είτε είναι ηλεκτρονικά, είτε είναι παραδοσιακά, όπως τοπικές εφημερίδες. Ένα άρθρο σε κάποιο blog ή σε κάποια τοπική εφημερίδα, πάνω σε κάποια πτυχή στην οποία εντάσσεται το προϊόν σας, θα ήταν μια πολύ καλή αρχή δικτύωσης για σας.