Για να κάνουμε πράγματα της «προκοπής», πρέπει πρώτα να μάθουμε να λέμε την αλήθεια. Ας αρχίσουμε λοιπόν, να λέμε αλήθειες. Έχουμε χάσει ευκαιρίες ζωής, ή χάσαμε την ευκαιρία…να τις δούμε, μόνο και μόνο επειδή, ντρεπόμαστε (πολύ φυσιολογικό και δείγμα καλού ανθρώπου η σεμνότητα) ή επειδή έχουμε κάποιες αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά το ερώτημα «πόσο κοινωνικοί είμαστε;». Ειδικά στη χώρα μας, πολλές φορές, η παρουσία και η παρουσίαση αυτού που είμαστε, ταυτίζεται με την «ψευτιά» ή με την υποκρισία. Μπορεί η κοινωνική μας περιβολή να έχει αλήθεια; Βεβαίως και μπορεί.
Τα “Τυχερά Οκτώ” ή «Lucky Eight» της Marie Forleo
Η οικοδέσποινα της εκπομπής, έχει έτοιμο έναν «κατάλογο» για το πώς κάποιος μπορεί να παέι βήμα-βήμα την αυθεντικότητα με την κοινωνικότητά του. Ας δούμε πόσο δίκιο έχει…
- Προτίμησε να δώσεις και όχι να πάρεις. Ο πιο αληθινός και παράλληλα, αγχολυτικός κανόνας της ζωής, όχι μόνο των δημοσίων σχέσεων. Οι άνθρωποι που πλησιάζουν στα «κέρδη» για να γίνουν απευθείας «μέτοχοι» αυτών, δημιουργούν καχυποψία σε αυτούς που πλησιάζουν. Ας έχουμε υπόψιν μας, οτι ειδικά οι λεγόμενοι «ισχυροί» άνθρωποι, φοβούνται ιδιαίτερα όσους τους προσεγγίζουν με αυτόν τον τρόπο διότι προσεγγίζουν πράγματα και όχι ανθρώπους. Με το να δώσεις, δείχνεις όχι μόνο ευγένεια αλλά και… ανεξαρτησία. «Συγκεντρώσου στο , δώσε, δώσε, δώσε», που λέει η Forleo.
- Συγκεντρώσου σε εκείνον που μιλάς. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, δίνει το παράδειγμα του δασκάλου της στην yoga εξηγώντας πως ενώ μιλούσε με κάποιον, εκείνη πήγε να τον χαιρετίσει και εκείνος, δεν της έδωσε σημασία καθώς μιλούσε με κάποιον άλλον άνθρωπο. Οφείλεις να νιώθεις και να δείχνεις οτι δεν είσαι ευκαιριακός και οτι κάθε άνθρωπος, αξίζει της προσοχής σου. Βασικός κανόνας ευγένειας, πέραν των άλλων.
- Άκου περισσότερο, μίλα λιγότερο. Γιατί άραγε; Γιατί πολύ απλά, δείχνεις οτι προσέγγισες έναν άνθρωπο για να τον γνωρίσεις. Για να γνωρίσεις έναν άνθρωπο, χρειάζεται να τον ακούσεις… Προσοχή, όχι φλυαρία, ειδικά με νέες γνωριμίες.
- Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, όχι το παρόν. Ειδικά στη χώρα μας, κάνουμε σχεδόν σε όλα το αντίθετο. Οι επαφές, οι γνωριμίες, οι ανθρώπινες σχέσεις που στο τέλος αυτές μετράνε, χτίζονται. Δε γίνεται όλα να γίνουν σε μια συνάντηση, σε ένα πάρτυ κτλ. Στο τέλος, οι πιο σημαντικοί άνθρωποι, αναγνωρίζουν πως ό,τι και αν πέτυχαν ή όπου και αν απέτυχαν, αυτό που έμεινε ήταν…η ανθρώπινη σχέση τους με ανθρώπους. «Άνοιξε έναν διάλογο που θα είναι πρωτότυπος», λέει η Forleo.
- Μη νιώσεις ένοχος που δεν πρόλαβες να μιλήσεις με κάποιον/κάποιους. Ειδικά σε πολύ μεγάλες εκδηλώσεις, είναι λογικό να επικρατεί το χάος της προσέλευσης. Παρεξηγήσεις του τύπου «έκανε πως δε με είδε», δεν πρέπει να σε αγγίζουν γιατί πολύ απλά, έχεις επιλέξει να ασχοληθείς αυθεντικά με την επικοινωνία σου με τους ανθρώπους. Αντιστάθμισμα, το χαμόγελο! Γιατί; Δείχνοντας προσιτός, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος εύθικτος οτι δεν είσαι «ψηλομύτης» αλλά πολύ απλά, δεν πρόλαβες ή δεν είδες…
- Ειλικρίνεια. «Μην δίνεις υποσχέσεις, μόνο και μόνο να παραστήσεις τον καλό». Σωστά τα λέει η οικοδέσποινα της εκπομπής. Είπαμε, σκεφτόμαστε το μακροπρόθεσμο μιας ανθρώπινης σχέσης όχι κάτι κοντόφθαλμο. Η αρχή μιας γνωριμίας, είναι σαν το βρεγμένο πάτωμα, πρόσεξε μην γλιστρήσεις. Είναι ό,τι καλύτερο να τελειώνει μια ολιγόλεπτη συνομιλία με χαμόγελο και ό,τι χειρότερο με μια υπόσχεση που δε θα τηρηθεί…
- «Άμεσος δράση». Μετά τη γνωριμία, αν προκύψει κάτι που θα χρειαστεί επικοινωνία ξανά, ζήτα ή δώσε ευγενικά τα στοιχεία σου. Εννοείται, όχι με βιασύνη ή ατσαλοσύνη κτλ. Ο σεβασμός από τον ενθουσιασμό και από τον φόβο, πρέπει μεταξύ τους όλα, να διακρίνονται. Όταν γυρίσεις, στείλε μέιλ, μήνυμα ή τηλέφωνο, αναλόγως τι συμφώνησες. Αν υποσχεθείς κάτι και δε γίνει…σε παραπέμπω στο «τιπ 6»….
- Πήγαινε εκεί που σου αρέσει. Ίσως ο πιο σημαντικός «κανόνας». Γιατί άραγε; Γιατί αν πας κάπου που σου αρέσει, θα πας με κέφι και επομένως η αυθεντικότητα θα είναι γνήσια 100%. Ο εαυτός σου θα μπορεί να εφαρμόσει όλα τα παραπάνω. «Όλες οι επαγγελματικές σχέσεις που έκανα, μετατράπηκαν σε φιλίες. Πήγαινε λοιπόν να κάνεις…φίλους», μας λέει η Marie Forleo. Αυτό δε σημαίνει οτι θα «αγαπήσεις» και θα σε «αγαπήσουν» όλοι. Η διάθεση όμως, μετράει και με το παραπάνω.