VIDEO

Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες; (VIDEO)

Post by: 22/02/2018 0 comments

Στην ομιλία του εδώ, ο Σταν Τάτκιν, σύμβουλος γάμου, έχει να μας πει κάποια πράγματα πολύ ουσιαστικά. Συνήθως οι ερωτήσεις αυτού του τύπου (γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες;) είναι και αυτές που μέσες-άκρες, παραμένουν αναπάντητες! Ο Tatkin πάντως, προσπαθεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις.

  • Νομίζουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες λόγω των χρημάτων, της σεξουαλικότητας, οικογενειακών υποχρεώσεων ή ακόμη-ακόμη λόγω της δυσκολίας να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. «Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από τον άλλον άνθρωπο (…) Είμαστε όλοι δύσκολοι. Θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο εύκολες όμως μοιραζόμαστε και μεταφέρουμε τραύματα από προηγούμενες σχέσεις». Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι σαν τις καταστάσεις της δουλειάς μας ώστε να τις απλοποιούμε.
  • Τα νευροβιολογικά μας χαρακτηριστικά – συμπληρώνει ο Tatkin – καθιστούν την αγάπη πολύ περίπλοκη. Ο εγκέφαλός μας έχει όλα τα εργαλεία. Έχει δυνατότητες που του επιτρέπουν να είναι οργανωτικός και να προβλέπει. Έχει όμως και άλλες δυνατότητες που στηρίζονται όμως σε αντανακλαστικά όπως είναι η σεξουαλική επιθυμία, η αντιμετώπιση κινδύνων κτλ. «Κατά 99% η μέρα μας στηρίζεται στο ένστικτό μας». Υπάρχουν νευρώνες λοιπόν που μετατρέπουν την αναλυτική δουλειά άλλων νευρώνων, σε αυτοματισμούς. Όπως π.χ μαθαίνουμε ποδήλατο. Κάποια στιγμή, όλα γίνονται αυτόματα.
  • Τι ίδιο συμβαίνει και με τον έρωτα. Αρχικά όλη η νευροβιολογία μας είναι σε εγρήγορση, παράγονται χημικές ουσίες όπως αδρεναλίνη, ντοπαμίνη, τεστοστερόνη, σεροτονίνη. Μετά από κάποιον καιρό, η έκκριση όλων αυτών των ουσιών, πέφτει. Από κει και μετά, ξεκινάμε ουσιαστικά να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Η μνήμη που έχουμε για τον άνθρωπο που ερωτευτήκαμε, στηρίζεται στο «πάρτυ» της νευροβιολογίας το οποίο έχει αυτοματοποιήσει μια εικόνα, όμως δεν είναι αυτή η αληθινή. Μέσα σε αυτήν την εικόνα, υπάρχουν μνήμες και από άλλες σχέσεις και έτσι ξεκινούν οι παρεξηγήσεις και οι παρερμηνείες. Έτσι είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλός μας. «Η μνήμη είναι αναξιόπιστη».
  • Ο ομιλητής μας λέει επίσης πως πάντα θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Οι σχέσεις αντέχουν τους τσακωμούς, αυτό που δεν αντέχουν είναι η έλλειψη αίσθησης ασφάλειας. Όταν τσακωνόμαστε και επικαλούμαστε τη μνήμη μας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάνουμε λάθος! Η συνείδησή μας, όταν αρπαζόμαστε, μας λέει να σωπάσουμε, όμως τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα και μας λένε πως υπάρχουν οι αιτίες που είμαστε θυμωμένοι. Ακούμε τα ένστικτά μας τελικά, τα οποία μας κάνουν συνέχεια «κόλπα» όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο ομιλητής.
  • Κλείνοντας, μας λέει πως όλοι οι άνθρωποι πάντα θα τσακωνόμαστε, όλες οι σχέσεις ήταν και θα είναι πάντα έτσι. Χρειάζεται με τον άνθρωπό μας να καταλάβουμε ότι ο ένας θα προστατεύει τον άλλον και θα τον κάνει να νιώθει ασφαλής σε σχέση με τους εξωτερικούς κινδύνους. Να μη νιώθει ότι κινδυνεύει διαρκώς μέσα σε μια σχέση.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons