Θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τον κόσμο. Οι δραστήριοι άνθρωποι, αναμένουμε να είναι συνεχώς δραστήριοι. Τι συμβαίνει όμως και για κάποιες μακρόσυρτες περιόδους, «τους παίρνει από κάτω»; Η Μarie Forleo, ζητάει τη βοήθεια ενός καταξιωμένου ειδικού σε ζητήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, του Ned Hallowell, προκειμένου να κατανοήσει – μαζί και όλοι μας – γιατί υπάρχει «θολούρα» στους έξυπνους ανθρώπους και πώς διαλύεται, ώστε οι ευφυείς άνθρωποι να εκμεταλλευτούν τη δύναμή τους και να φτάσουν εκεί που πραγματικά μπορούν.
- Θέση ξεκάθαρων στόχων. Μπορούμε να κάνουμε πολλά και όχι λίγα (…) γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε ξεκάθαρους στόχους. Μέσα στην ημέρα, όχι παραπάνω από 3 στόχους. Βραχυπρόθεσμα, (εντός βδομάδας) θέσε άλλους 3 στόχους (βδομάδα – 15 μέρες) και μακροπρόθεσμα (6 μήνες – 1 χρόνο) άλλους 3 και τέλος, 3 στόχους ζωής. Εδώ λοιπόν, δεν έχουμε μόνο συγκεκριμενοποίηση των στόχων αλλά και διαχωρισμό αυτών, ανάλογα με τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζονται για να υλοποιηθούν. Εκεί την «πατάνε» οι έξυπνοι άνθρωποι. Δεν βάζουν σε σειρά τους στόχους.
- Χάσιμο χρόνου στην οθόνη. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Οι έξυπνοι άνθρωποι (ευαίσθητοι και ευερέθιστοι) ενδιαφέρονται για κάθετί που θα τους κάνει «κλικ». Αποσπάται η προσοχή τους, αφαιρούνται και πολλές φορές, χάνονται. Αν αυτό γίνεται συνέχεια και από μικρά πράγματα, τότε θα γίνει συνήθεια και τελικά θα επηρεαστούν και τα μεγάλα σχέδια. «Μπαίνουμε για να δούμε τα μειλς μας για λίγη ώρα και μετά από μια ώρα, είμαστε εκεί ακόμη, στα μειλς.». Η συγκέντρωση, έχει τεράστια σημασία. Επειδή δεν μπορείς να το βγάλεις τελείως από τη φύση σου, τουλάχιστον βάλε ένα όριο χρονικό. Πες ας πούμε «μέχρι τις 13:00 ο κόσμος να χαλάσει θα έχω κάνει αυτό». Μη νομίζεις, όλα γίνονται…Είναι εθιστικές οι οθόνες πλέον, λόγω της διαδραστικότητας (social media) οπότε, τουλάχιστον μην χάνουμε χρόνο σε παιχνίδια ηλεκτρονικά κτλ.
- Μη λέτε «Ναι» σε πολλά πράγματα. Οι έξυπνοι άνθρωποι, επίσης, υπόσχονται και τελικά δεν τηρούν τις υποσχέσεις. Θέλουν να μοιραστούν και να βοηθήσουν. Νιώθουν οτι η δύναμή τους, ξεχειλίζει και θέλουν να τη διοχετεύσουν. Όμως ξεχνούν πως η μέρα… έχει 24 ώρες. Ξεχνούν πως κάποιες υποσχέσεις και κάποια πράγματα, δεν μπορούν να γίνουν. Έτσι, η αξιοπιστία τους πέφτει, καθώς όσοι έλαβαν τις υποσχέσεις τους, δύσκολα θα κατανοήσουν το γιατί δεν τηρήθηκαν. Όχι μόνο σε υποσχέσεις, αλλά και σε projects, λένε «ναι» και τελικά, κάνουν τη ζωή τους χάος. Υπάρχει και το «όχι» και αυτό είναι ακόμη πιο έξυπνο, καθώς επιτρέπει στα σημαντικά «ναι», να γίνουν πραγματικότητα. «Άσε με πρώτα να το σκεφτώ». Αυτή είναι η έξυπνη απάντηση τελικά και μάλιστα, απολύτως ειλικρινής.
- Συντροφικότητα. Καμιά φορά, οι έξυπνοι άνθρωποι εγκλωβίζονται στο μυαλό τους. Το μυαλό τους έχει αρκετά όμορφα πράγματα και έτσι καταλήγουν να καταναλώνουν μόνο αυτό. Από τη μοναχικότητα, η μοναξιά είναι κοντά. Δυσκολίες, ανησυχίες και προβλήματα, είναι για όλους. Κάποια στιγμή, το μυαλό σου δε θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τέτοια πράγματα. Καλό είναι να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, να μη νιώθεις – δρας μόνος γιατί έτσι θα αποφύγεις την απελπισία και το άγχος του πανικού στα δύσκολα. Ο ειδικός μας λέει 1. Μην ανησυχείς μόνος σου. 2. Μοιράσου πληροφορίες για το βίωμά σου, για ό,τι νιώθεις και εξορθολόγισέ το. 3. Κάνε ένα πλάνο. Η ανησυχία και το άγχος, διαλύονται από την ηρεμία που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι.
- Διακρίνεις αυτά που τελικά αξίζουν τον κόπο. Δεν είναι όλοι οι στόχοι οι ίδιοι. Δεν έχουν όλα τα πράγματα την ίδια αξία. Κάτι από όλα αυτά που κάνεις, ή κάποια πράγματα, θα είναι πάνω από όλα τα υπόλοιπα. Μην «οριζοντιώνεις» και μην εξισώνεις πράγματα. Άλλο βαθμό αξίας (άρα και δυσκολίας και σημασίας) έχουν τα ζητήματα που αφορούν τη ρουτίνα εργασίας και άλλο η οικογένειά σου, οι άνθρωποί σου κτλ. Αυτά που αξίζουν, είναι αυτά που θα σου δώσουν, πίσω και πολλαπλάσια, το χρόνο που δαπάνησες. Να καλλιεργούμε αυτά που αξίζουν, λοιπόν.