Με τη φιλία. Συνήθως λέμε οτι οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα και αυτό είναι η μισή αλήθεια. Φίλους χρειαζόμαστε και στα εύκολα και κυρίως στα καλά που μας συμβαίνουν. Στα δύσκολα πάντα θα ζητήσουμε βοήθεια. Δεν είναι όμως η φιλία «συναλλαγή». Η φιλία, επειδή είναι πολύ σπουδαία, φέρνει συναισθήματα. Ανάλογα με αυτά, υπάρχουν αρκετών ειδών «φιλίες» που μπορούν να προκύψουν. O Brendon Burchard, στο παρακάτω βίντεο μας εξηγεί γιατί η φιλία είναι ύψιστη προτεραιότητά μας.
- Φίλοι από παλιά…για τους οποίους νιώθεις ένοχος.
Η παιδική ηλικία, είναι βάση για όλα. Ό,τι γεννηθεί σε αυτήν, δε γίνεται να σβηστεί. Αυτό που αλλάζει, είναι οι συνήθειές μας. Ο Burchard, μας λέει πως δε χρειάζεται να νιώθουμε ένοχοι επειδή έχουμε καιρό να μιλήσουμε με κάποιον «παλιό φίλο». Τα βιώματα που είχαμε, μένουν ζωντανά, οι αναμνήσεις θα παραμείνουν άξιες όμως οι άνθρωποι έχουμε δρόμους και κάποιες φορές συγκλίνουν και άλλες φορές, αποκλίνουν. Το παρελθόν, εμπεριέχει μεταξύ όλων των βιωμάτων μας και τις φιλίες. Καλό είναι να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν και με το διαφορετικό παρόν.
- Φιλία που διαρκεί χωρίς να σαι «κολλητός».
Καμιά φορά, τους λέμε και «φίλους εξ’ αποστάσεως». Ο Burchard αναφέρει ως χαρακτηριστικά αυτού του είδους φιλίας, το να ανταλλάσεις ευχετήριες κάρτες σε γενέθλια και γιορτές, ή σπάνια μέσα στη χρονιά να μιλάς μαζί τους για να πείτε τα νέα σας. Ούτε σε αυτήν την «κατηγορία» χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο άγχος. Αν δεν επιδιώκεις συχνότερη επαφή μαζί τους ή και εκείνοι δεν το επιδιώκουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν σημαίνει οτι σε αντιπαθούν ή οτι τους αντιπαθείς και θέλετε όλα να μείνουν στους τύπους. Αν ψάξεις, θα βρεις σίγουρα λόγους που δεν γίνεται αυτή η επαφή να εξελιχθεί.
- Φιλία που διαρκεί και εξελίσσεται.
Τέλος, ο Burchard μας μιλά για την ανώτερη κατάσταση που μπορεί να φτάσει η φιλία. Είναι εκείνη που υπάρχει μέσα της η πλήρης εμπιστοσύνη και η θέληση να μοιράζεσαι όλο και περισσότερα πράγματα με αυτούς τους φίλους. Με αυτούς τους φίλους νιώθεις άνετα να προτείνεις να κάνετε μαζί, οτιδήποτε σκέφτεσαι. Οι προτάσεις αυτές που γίνονται εμπειρίες, είναι και αυτές που εξελίσσουν τη φιλία. Η διαφορά αυτών των φίλων με τους παραπάνω, έγκειται στην εμπιστοσύνη και στην θέλησή σου να περνάς μαζί τους περισσότερη ώρα γιατί πολύ απλά, περνάς όμορφα μαζί τους. Γελάς, ψυχαγωγείσαι, τους βρίσκεις ενδιαφέροντες, τους σέβεσαι και τους νιώθεις σαν οικογένειά σου, όπως μας λέει ο Μπέρτσαρντ. Αυτοί οι φίλοι –προσθέτει- μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και ο αριθμός τους (το πόσοι είναι) δεν έχει σημασία. Έχει αποδειχθεί πως οι καλύτεροι των καλύτερων, σε κάθετί με το οποίο ασχολούνται, είναι εκείνοι που έχουν τέτοιου είδους φιλίες, φιλίες βαθιάς επικοινωνίας!