Η πρωτοτυπία δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς θέλοντας και μη, αρκετές φορές, πέφτουμε στην παγίδα του μιμητισμού, πράγμα που οδηγεί στην επαγγελαμτική αποτυχία. Η Marie Forleo, παραδέχεται πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος που γράφει (και γενικά, που δημιουργεί) να αφήνει το δικό του, προσωπικό στίγμα αυθεντικότητας ή πρωτοτυπίας, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μιμητισμού και της υιοθέτησης ύφους άλλων ανθρώπων. «Οι περισσότερες ιδέες, βρίσκονται έτσι κι αλλιώς εκεί έξω, το θέμα είναι να λοιπόν όχι αυτό που λες αλλά το πώς το λες. Ο τρόπος είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.». Η Forleo, μας λέει 4 τεχνικές που μπορούν να μας προπονήσουν να μάθουμε να αφήνουμε το δικό μας στίγμα, όταν δημιουργούμε.
- Προσπάθησε να εκφράσεις μια ιδέα με 5 διαφορετικούς τρόπους.
Πρόκειται για τη βασική «άσκηση» δημιουργικότητας. Ειδικά στην γραφή και στην ομιλία, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γράψεις-πεις κάτι. «Κάθε ένας τρόπος, έχει τη δική του ξεχωριστή ενέργεια και τον δικό του ξεχωριστό τόνο», μας λέει η Marie Forleo.
- Πειραματίσου!
Αν κάτι δεν το ξέρεις καλά, μπορείς να το ανακαλύψεις! Άλλοτε χρειάζεται να μπεις κατευθείαν στην ουσία, άλλοτε χρειάζεται να πεις κάτι με χιούμορ. Κάποιες άλλες φορές πάλι, να χρησιμοποιήσεις μεταφορές, παρομοιώσεις, παραδείγματα ή ιστορίες. Η Forleo, «προκρίνει» την τεχνική του να λες και να γράφεις δικές σου ιστορίες προκειμένου να περάσεις ένα μήνυμα. Τα δικά σου βιώματα, δε γίνεται να μην είναι αυθεντικά, αφού είναι ολότελα δικά σου!
- Μην κοιτάς τα έργα άλλων.
Αυτή, ίσως είναι και η πιο «direct» τεχνική που θα σε βοηθήσει να είσαι αυθεντικός. Αν δε θέλεις να μπερδέψεις τον θαυμασμό και την έμπνευση που έχεις για το έργο συγκεκριμένων ανθρώπων με το ύφος και το περιεχόμενό τους, απλά σταμάτα να τα κοιτάς! Είναι άλλο πράγμα να επηρεάζεσαι και άλλο πράγμα να ακολουθείς ό,τι κάνει ο άλλος. Να σκέφτεσαι, πώς πιθανώς ο λόγος που θαυμάζεις τον τρόπο γραφής κάποιου, είναι επειδή είναι… αυθεντικός!
- Κάνε έλεγχο του έργου σου σα να ήσουν… ξένος.
Η Marie Forleo, αναρωτιέται αν στο τέλος ενός γραπτού, στη δοκιμή μιας βιντεοσκόπησης ή στην προετοιμασία μιας ομιλίας, ένας φίλος σας θα συμφωνούσε οτι ύφος και περιεχόμενο, είναι «δικά σας» ή θα αναρωτηθεί εκείνος, αν σας απήγαγε…εξωγήινος! Η Marie Forleo, κλείνει το θέμα της αυθεντικότητας, παραθέτοντας ένα απόφθεγμα που μας θυμίζει τον Όσκαρ Ουαϊλντ που έγραφε:
«Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι ρόλοι, είναι πιασμένοι».