ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι σχέση έχει η Bank of America με το Matrix και την εικονική πραγματικότητα;

Post by: 11/07/2019 0 comments

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Bank of America εξέδωσε μια έκθεση προς τους πελάτες της σύμφωνα με την οποία υπάρχουν 50% πιθανότητες να ζούμε σε εικονικό κόσμο! Όταν δημοσιεύτηκε το κείμενο, ολόκληρος ο κόσμος έμεινε με ανοικτό το στόμα, διερωτώμενος τι ακριβώς σημαίνει η μελέτη της μεγάλης αυτής τράπεζας και για ποιο λόγο την έκανε!

Η Μerrill Lynch και η περίφημη έκθεση.

Το κολοσσιαίο fund που ακούει στο όνομα Merrill Lynch διαχειρίζεται τα κεφάλαια της Bank of America. Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2016 έστειλε ένα ενημερωτικό έγγραφο προς όλους τους επενδυτές για λογαριασμό της Bank of America. Σε αυτό το κείμενο επικαλείται αρκετούς σημαντικούς ανθρώπους που επηρεάζουν τον πλανήτη μας όπως τον Έλον Μάσκ της SpaceX και τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης Νικ Μπόστρομ, που θεωρούν οτι κατά πάσα πιθανότητα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία, μάς έχουν οδηγήσει στο να ζούμε σε εικονικό κόσμο. Οι πιθανότητες κυμαίνονται από 20% έως 50% και το ζήτημα της εικονικής πραγματικότητας θα απασχολούσε μελλοντικά συνέδρια.

Η Τριλογία Μatrix.

Η Λίλη και Λάνα Γουατσόφσκι αποφάσισαν να συνδημιουργήσουν μια ταινία που τελικά, θα άλλαζε μια και για πάντα το σινεμά αλλά και την οπτική μας για το πώς θεωρούμε την πραγματικότητα.

Οι δύο αδερφές ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια τριλογία που ξεκίνησε να χαλάει κόσμο από πωλήσεις εισιτηρίων, το 1999. Η πρεμιέρα του Μatrix I έγινε στην Αμερική στις 20 Αυγούστου του 1999. Στην ταινία αυτή όπου τα ελληνικά ονόματα δίνουν και παίρνουν (πχ Μορφέας) μαθαίνουμε πως ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα όπου τίποτε δεν είναι αληθινό. Η επιστήμη των υπολογιστών άγγιξε τέτοιο σημείο εξέλιξης, ώστε να ζούμε μέσα στην πραγματικότητά τους. Το ίδιο ισχυρίζονται εκείνοι που συνέταξαν το έγγραφο που εστάλη στους επενδυτές της Bank of America.

Πόσο καλό είναι;

Και στην ίδια την έκθεση, η εξέλιξη αυτή δεν αποθεώνεται ούτε επιδοκιμάζεται. Οι φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες προσομοιώσεις είναι δυνατές με τη σημερινή τεχνολογία και αν συνυπολογίσουμε τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επιστήμη των Η/Υ, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό στα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι να μπορούν να οικοδομούν σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας στα οποία θα ”ζουν” εκατομμύρια άνθρωποι.

Πάρα πολλοί άνθρωποι (ειδικοί και μη) έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει πως είναι εκτός της ανθρώπινης φύσης μια τέτοια εξέλιξη. Εκείνο που τρομάζει είναι πως αν μπούμε σε έναν εικονικό κόσμο που εξαρτάται από ψηφιοποίηση, χάνεται η ουσία της ελευθερίας και των επιλογών. Οι Η/Υ όσο ”ευφυείς” και αν είναι, είναι προγραμματισμένοι και έχουν όρια εκτέλεσης εντολών, σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση η οποία έχει βούληση για να προχωρήσει τη μία ή στην άλλη επιλογή. Μέσα στην έκθεση, δε δίνεται κάποια πρόταση ”εξόδου” και ”αποφυγής” από αυτήν την πιθανή εξέλιξη. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης αλλά τονίζεται πως και να ζούμε σε μια ψηφιακή προσομοίωση, δε θα το μάθουμε ποτέ… Ίσως η ώρα για να διαβάσουμε Όργουελ, έχει φτάσει για τα καλά!

Φωτό από: Wikidata

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons