ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα ζήσουμε το Μatrix και το Terminator;

Post by: 30/05/2019 0 comments

Λίγοι περίμεναν οτι οι ταινίες που βλέπαμε/βλέπουμε στο σινεμά θα μπορούσαν να ωχριούν μπροστά στα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι) και η εξέλιξή της, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που όλοι χειριζόμαστε. Η πρόοδος της τεχνολογίας πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση σε όλους τους τομείς της επιστήμης. Ας δούμε κάποια “μειονεκτήματα” που συζητούνται για την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από εφευρέσεις…

Το ρομπότ της Georgia που είναι επιρρεπές στο ψέμα!

Αν νομίζαμε ότι το ψέμα είναι “ανθρώπινη ασθένεια”, ή έστω μια κακή συνήθεια που αφορά, εκτός από μας, και κάποια ζώα, κάναμε λάθος! Στο πανεπιστήμιο της Georgia εξελίσσεται ένα ρομπότ το οποίο μαθαίνει να λέει ψέματα. Δεν είναι κρυφό ότι η εξέλιξη αυτού του ρομπότ αφορά την αμυντική βιομηχανία και στόχο έχει να δημιουργήσει στρατιώτες.

Το ρομπότ έχει προγραμματιστεί ώστε να ξεγελά -αν οι συνθήκες το απαιτήσουν- ανθρώπους και άλλα δημιουργήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εξαπάτηση από πλευράς μηχανής σε άνθρωπο, εγείρει κάποια ζητήματα που αφορούν τόσο το ηθικό όσο και το πρακτικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και, βέβαια, δημιουργούν τον φόβο για το αν πρόκειται ποτέ ένα ρομπότ να αποκτήσει…βούληση!

Το πείραμα του Facebook που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το 2017 χρησιμοποίησε κάποιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Έφτιαξαν λοιπόν δύο ρομπότ να κάνουν διάλογο μέσα από μηνύματα. Πυρήνας αυτής της έρευνας, ήταν να δουν οι ιθύνοντες πώς θα αντιδρούσαν τα ρομπότ στην συζήτηση πάνω σε μοιρασιά και ανταλλαγή πραγμάτων.

Το πολύ παράξενο, το οποίο και συζητείται, είναι ότι τα δύο ρομπότ ξεκίνησαν να μιλούν αγγλικά, πολλές φορές δυσνόητα και μετά συνέχισαν την κουβέντα τους σε μια δική τους γλώσσα, την οποία συνδημιούργησαν για την περίσταση της κουβεντούλας τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί να μιλούν αγγλικά από την αρχή. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αφού ξεκίνησαν με αγγλικά, ασφαλώς και είχαν προγραμματιστεί να μιλούν στα αγγλικά απλώς μετά άλλαξαν, σαν να μην ήθελαν να βλέπουν οι άλλοι τι λένε!  Τι έχουν να κρύψουν δύο ρομπότ από μας;;!

Η τρομακτική πρόβλεψη της Google.

Ο κολοσσός του διαδικτύου, με επίσημα χείλη, έχει προβλέψει ότι από το 2030 θα μπορούμε να εμφυτεύσουμε μικροσκοπικά ρομποτάκια στον εγκέφαλό μας. Μέσα από αυτά, θα μπορούμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα ή οτιδήποτε θέλει αρκετό καιρό, μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες αλλά και να μεταφέρουμε γνώσεις ο ένας στον άλλον, εμπειρίες και μνήμες, όπως κάνουμε με ένα καλώδιο που περνά δεδομένα από τον έναν υπολογιστή στον άλλο.

Αυτό που βασανίζει αρκετούς ανθρώπους είναι το οτι ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά-καλά τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τι συνέπειες θα είχε αν βάζαμε τέτοιες συσκευές μέσα στο μυαλό μας;

Το ρομπότ που κάνει παρέα σε Κινέζους και θυμώνει…

Αν το επιχείρημα: “οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα, ενώ μια μηχανή δεν πρόκειται ποτέ να έχει”, μάς φάνταζε κάποτε πειστικό και μας ηρεμούσε από το να πιστέψουμε ότι θα γίνουμε κάτι σαν το Matrix, ήρθε ο καιρός να το ξανασκεφτούμε…

Η Microsoft σε συνεργασία με μια κινεζική εταιρεία, εργάζονται στο να δημιουργήσουν ρομπότ με συναισθήματα. Η Σάοϊς είναι ένα τέτοιο ρομπότ που προς το παρόν, κρατά συντροφιά σε μοναχικούς Κινέζους. Τι κάνει η Σάοϊς; Λέει ψέματα, θυμώνει όταν της λες ότι δεν λέει αλήθεια, ντρέπεται, ασκεί κριτική με ειρωνεία και άλλα πολλά…Τουλάχιστον, τρομακτικό!

Φωτό από: rimgato.pw

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons