ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς θα είναι η ανθρώπινη ζωή σε μια χιλιετία;

Post by: 12/03/2020 0 comments

Οι επιστήμονες και όλοι οι διανοητές, ασχολούνται εδώ και αρκετό καιρό, με το πώς θα είναι ο κόσμος μας μετά από χίλια χρόνια! Δε συνιστά κάποια βιασύνη για την ανθρωπότητα καθώς χίλια χρόνια είναι πάρα πολλά! Από περιέργεια ανθρώπινη όμως, έχουν κάνει κάποιες εκτιμήσεις!

1. Τεχνητή νοημοσύνη και υπερπληθυσμός.
Οι εξελίξεις στη βιολογία, στην ιατρική και στη γενετική σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν ένα νέο είδος ανθρώπου. Ήδη στα εργαστήρια φτιάχνονται  robots τα οποία θα μπορούν να έχουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο πληθυσμός της γης, μόνο μέσα σε έναν αιώνα (στον 20ο) πενταπλασιάστηκε. Τι θα γίνει σε χίλια χρόνια από τώρα; Πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ένα βιοτικό επίπεδο που θα έχει χαρίσει η επιστήμη και η τεχνολογία; Πόσο θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον; Τί ρόλο θα παίζουν τα robots; Τέλος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ανθρωπότητα να βρει την ισορροπία μεταξύ ανθρώπου, ανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Με τα σημερινά δεδομένα, η παραπάνω εξίσωση μάς φαίνεται αδύνατη, όμως πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι χίλια χρόνια μετά, ο άνθρωπος θα είναι πολύ πιο ισορροπημένος. Άλλοι πάλι, θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη απειλή για την ανθρωπότητα.

2. Ο άνθρωπος θα ανταγωνίζεται τα robots.
Η θεωρία του Δαρβίνου δοκιμάζεται και ίσως τελικά, πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ειδικοί που προσπαθούν να αγγίξουν το μέλλον μια χιλιετία μπροστά, θεωρούν αναπόφευκτη την ”κόντρα” μεταξύ ανθρώπων και robots. Οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων θα αντικατασταθούν από robots και αν συνυπολογίσουμε τα παραπάνω που αφορούν την συνεχή πληθυσμιακή έκρηξη, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν το εξής παράδοξο: Να προσπαθήσουν να μοιάσουν στα ίδια τους τα δημιουργήματα. Ένα νέο είδος ανθρώπου, το οποίο θα είναι μισό robot και μισός άνθρωπος, θεωρείται δεδομένο πως θα είναι μια κανονικότητα σε χίλια χρόνια. Ο κόσμος του Γουέλς, του Όργουελ και του Χάξλεϋ, έχει μάλλον πάρει μια πορεία η οποία μοιάζει να είναι χωρίς γυρισμό. Το αν εξυπηρετήσει και το αν βελτιώσει την ανθρωπότητα, είναι θέμα καθαρά επιλογών και ώριμης σκέψης της ίδιας της ανθρωπότητας!

3. Παρελθόν η γήρανση.
Σε μια μεγάλη έρευνα που επιθυμεί να φέρει επανάσταση στην ανθρώπινη ζωή που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ, δύο Έλληνες είναι επικεφαλής μεταξύ άλλων. Μαζί με τον Ματίας Ρίκχελ, η Μαρία Μαρκάκη και ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξετάζουν την πρωτεϊνοσύνθεση κατά τη γήρανση, προκειμένου να μελετήσουν πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε και, τελικά να αναστείλουμε, τη γήρανση και τον θάνατο! Μπορεί να ακούγεται απίθανο και απίστευτο, όμως δεν είναι λίγοι οι αισιόδοξοι βιολόγοι που πιστεύουν ότι μέχρι να φτάσουμε στο 3000, ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει πολλαπλάσια χρόνια από ό,τι σήμερα. Από αρχαιοτάτων χρόνων, θρησκεία, αλχημεία, μαγεία και τελικά η επιστήμη, ψάχνουν το ”ελιξίριο ζωής” ώστε να καταφέρουμε να υπερνικήσουμε το θάνατο. Πολλοί το θεωρούν μέγιστη αλαζονεία το να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε στη φύση. Άλλοι, απλή εξέλιξη της προόδου.

Φωτό από: MensXP.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons