ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς λειτουργεί το μάτι και πώς βλέπουμε;

Post by: 17/05/2019 0 comments

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Καθετί που δημιουργεί η φύση, αν το μελετήσουμε, δε γίνεται να μη μας προκαλέσει θαυμασμό. Τα μάτια μας κατοχυρώνουν μια από τις αισθήσεις μας και επειδή “συνεργάζονται” με το άλλο μεγάλο μυστήριο (τον εγκέφαλο) δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας τους!

Επεξεργαστής και διαμεσολαβητής.

Η επιστήμη δέχεται ότι βλέπουμε το 6% όσων πραγματικά υπάρχουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μάτια, είναι φτιαγμένα για να απορροφούν συγκεκριμένες συχνότητες. Ας φανταστούμε τις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές. Άλλες έχουν καλύτερη εικόνα από κάποιες άλλες, καλύτερη ανάλυση κτλ.

Η δουλειά του ματιού είναι πολυσύνθετη και είναι αποτέλεσμα πάμπολλων χιλιάδων ετών εξέλιξης. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική ορολογία το μάτι είναι “μορφοτροπέας”. Με απλά λόγια, παίρνει ένα ερέθισμα οπτικό και το τροποποιεί-επεξεργάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εγκέφαλο, στον οποίον στέλνει έτοιμο το οπτικό μήνυμα! Μεταξύ του υπαρκτού εξωτερικού περιβάλλοντος και του εγκεφάλου, το μάτι κάνει τον διαμεσολαβητή! Η τροποποίηση των μηνυμάτων αυτών, δημιουργεί πρακτικά αλλά και φιλοσοφικά ερωτήματα περί αντίληψης της πραγματικότητας και πόσο σχετική είναι τελικά αφού το μάτι μεταφέρει διαφοροποιημένα στον εγκέφαλο όσα το ερεθίζουν.

Το μάτι ως κρεμμύδι.

Η σχέση που έχει το μάτι με το κρεμμύδι είναι μάλλον κακή καθώς ξέρουμε πως προκαλεί δάκρυα! Εδώ όμως δεν υπάρχει τέτοια σχέση. Το μάτι μοιάζει με κρεμμύδι υπό την έννοια των στρωμάτων που το συνιστούν. Ο σκληρός χιτώνας και ο κερατοειδής βρίσκονται στο εξωτερικό. Μέσα υπάρχουν οι μύες που μας επιτρέπουν να το κινούμε και η ίριδα. Ο Κερατοειδής, προστατεύει την ίριδα.

Η ίριδα αποτελεί την είσοδο των οπτικών ερεθισμάτων και, ανάλογα με το φως που την ερεθίζει, συστέλλεται ή διαστέλλεται χάρη σε ξεχωριστούς μύες που την κινούν. Η κόρη του ματιού κάνει το φιλτράρισμα και “αποφασίζει” το πόσο φως θα περάσει μέσα από το μάτι και τι αυτό, τελικά, θα τροποποιήσει για να το στείλει στον στρατηγό εγκέφαλο. Τη δουλειά της “μετατροπής” και της επεξεργασίας του εκάστοτε ερεθίσματος, την κάνει ο φακός ο οποίος αφού εισπράξει το φιλτράρισμα της κόρης, επεξεργάζεται το ερέθισμα για χάρη του εγκεφάλου μας.

Το τελευταίο στρώμα το ματιού, είναι ο λεγόμενος αμφιβληστροειδής χιτώνας ο οποίος αποτελείται από δύο τύπους κυττάρων , τα “ραβδία” και τα “κωνία”. Τα κύτταρα αυτά μεταφέρουν με τη σειρά τους -και αφού προχωρήσουν σε διάφορες βιοχημικές δραστηριότητες- το επεξεργασμένο ερέθισμα σε νευρικά κύτταρα.

Το  τρικολόρ ανθρώπινο μάτι και ο ρόλος κωνίων και ραβδίων για τον εγκέφαλο!

Τα κωνία έχουν σύνδεση με νευρικά κύτταρα. Το κάθε κωνίο, έχει το δικό του νευρικό κύτταρο ανταπόκρισης.

Έχουμε περίπου 7 εκατομμύρια κωνία και σε αυτά οφείλεται η εξαιρετική ακρίβεια με την οποία αναλύουμε χρώματα. Τα κωνία αποτελούνται με τη σειρά τους από 3 είδη. Τα μπλε, τα κόκκινα και τα πράσινα. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα που βλέπουμε, είναι απλώς μια ανάμειξη των τριών αυτών χρωμάτων!

Τα ραβδία είναι περίπου 17πλάσια σε σχέση με τα κωνία. Είναι περίπου 120 εκατομμύρια κύτταρα. Ένα νευρικό κύτταρο, είναι συνδεδεμένο με μια ομάδα ραβδίων. Τα ραβδία δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια στη διάκριση χρωμάτων, όμως ξέρουν να αναγνωρίζουν σχήματα και μορφές όπως επίσης και την ένταση του φωτός. Στο ερώτημα “από τι είναι φτιαγμένο αυτό το τραπέζι;” μάλλον δεν μπορούν να μας απαντήσουν εύκολα καθώς δεν τα πάνε καλά με την αναγνώριση της υφής. Η ευαισθησία τους στο φως όμως, μας κάνει ικανούς να βλέπουμε στο σκοτάδι!

Ο εγκέφαλος λαμβάνει εικόνες σα να ήταν φιλμ. Κάθε οπτικό μήνυμα που μεταφέρεται από το μάτι στον εγκέφαλο, είναι αυτοτελές. Ο εγκέφαλος αρχίζει τη δική του, τελική επεξεργασία η οποία είναι μα βάση το τι θα έπρεπε να υπάρχει και όχι με το τι τελικά υπάρχει καθώς τα κενά μεταξύ των εικόνων που συνεχώς παίρνει από τα μάτια, τα συνδέει. Με άλλα λόγια, κάνει το φιλμ κινηματογραφική ταινία! Βλέπουμε τελικά την πραγματικότητα ή μήπως την επινοούμε και την διαμορφώνουμε;!

Φωτό από: www.unicoeye.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons