ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Είναι ο Χρόνος μια πραγματικότητα ή μια ψευδαίσθηση;

Post by: 22/05/2019 0 comments

Όσα σκεφτόμαστε και όσα κάνουμε, όλα αυτά, γίνονται κάπου και κάποτε! Εδώ θα ασχοληθούμε με το “κάποτε”. Ο χρόνος είναι μέσα στην καθημερινότητά μας! Μετράμε το χρόνο σε δευτερόλεπτα, ώρες, μέρες, μήνες, αιώνες! Το αν υπάρχει πραγματικά και πώς αποδεικνύεται επιστημονικά, είναι κάτι άλλο. Στη γλώσσα μας, πάντως, λέμε συχνά ότι έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο ή καθόλου χρόνο! Τι ισχύει τελικά; Και πόσο υπαρκτός είναι ο χρόνος;

Τι λένε οι επιστήμονες της Φυσικής;

Για ένα τόσο δύσκολο ερώτημα που αφορά την ύπαρξη του χρόνου, η επιστήμη της Φυσικής, έχει κάποιες ιδέες!

Για τη Φυσική, υπάρχει μόνο παρόν! Όλα γίνονται αυτή τη στιγμή και ο διαχωρισμός του χρόνου σε ”παρελθόν”, ”παρόν” και “μέλλον” είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα. Κάποιος θα ρωτήσει, πώς λοιπόν δεν γίνεται να πάμε πίσω στο ”παρελθόν” και να αλλάξουμε πράγματα; Αφού δεν υπάρχει χρόνος, τότε πώς γερνάμε; Δεν πρέπει να συγχέουμε τον χρόνο με τη φθορά, η οποία εν πολλοίς υπάρχει λόγω βαρύτητας λένε οι ειδικοί. Η απάντηση των επιστημόνων είναι αφενός πως “δεν μπορούμε ΑΚΟΜΗ να ταξιδέψουμε στο παρελθόν” και αφετέρου, απαντούν πως ο χρόνος κυλάει μόνο προς τα μπρος καθώς το σύμπαν συνεχώς διαστέλλεται. Όλα προχωρούν προς τα μπροστά. Αν το σύμπαν επέλεγε την αντίθετη κίνηση (τη συστολή) τότε θα πηγαίναμε προς τα πίσω.

Ο Αϊνστάιν, ο χρόνος και ο ύπνος…

Η θεωρία της σχετικότητας που απέδειξε ο Αϊνστάιν, δεν έχει στον τύπο της το χρόνο. Παρόλα αυτά, η άποψη του μεγαλοφυούς επιστήμονα για τον χρόνο, δόθηκε με μια γλαφυρή φράση. “Κάτσε σε ένα πάρκο και παρακολούθησε μια όμορφη γυναίκα για μια ώρα και θα σου φανεί σα να πέρασαν μόνο κάποια λεπτά, βάλε το χέρι σου κοντά στο φούρνο για λίγα δευτερόλεπτα και θα σου φανεί μια αιωνιότητα”. Για τον Αϊνστάιν, ο χρόνος ήταν μια ακόμη διάσταση που προστίθεται σε αυτές που γνωρίζουμε.

Με αυτό το σχήμα υπερβολής, ο Αϊνστάιν θέλησε να δείξει πως η μέτρηση του χρόνου με σταθερές (δευτερόλεπτο, λεπτό, ώρα, μέρα κτλ) είναι ανθρώπινη σύμβαση και πως η υφή αυτού που λέμε “χρόνο”, είναι σχετική με τα γεγονότα που βιώνουμε. Μια ένδειξη που επιστρατεύουν οι επιστήμονες προκειμένου να τεκμηριώσουν τη σχετικότητα του χρόνου, είναι ο ύπνος μας και τα όνειρά μας. Κοιμόμαστε 5-8 ώρες και όμως, όταν ξυπνάμε, ξαφνικά η αίσθηση του χρόνου που έχουμε είναι σα να συνεχίζουμε τη ζωή μας από τη στιγμή που μας πήρε ο ύπνος. Η δε ονειρική δραστηριότητα, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και είναι σα να διαρκεί ώρες. Ο χρόνος είναι ενιαίος, λένε οι επιστήμονες, και για να τον συλλάβουμε χρειαζόμαστε αυτό που τον κατασκεύασε. Συνείδηση δηλαδή! Για να μας κάνουν να το καταλάβουμε πιο εύκολα, μας λένε πως ο χρόνος είναι ένα “συνεχές παρόν”.

Ψευδαίσθηση ή πραγματικότητα;

Φεύγοντας από τη συμβατική γνώση μας για το “χρόνο”, ακόμη δεν μπορούμε επιστημονικά να τον ορίσουμε. Άλλωστε δεν είναι καινούριο το ότι επιστημονικά, οι πιο δύσκολες απαντήσεις είναι αυτές που καλούμαστε να δώσουμε σε απλά ερωτήματα. Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι σχετικά με την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη του χρόνου. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο χρόνος είναι υπαρκτός ενώ άλλοι ότι είναι ανθρώπινη επινόηση. Γίνεται συνεχής προσπάθεια από τους επιστήμονες προκειμένου να φτιαχτεί μια θεωρία των πάντων! Μια εξίσωση δηλαδή που θα κάνει “φίλες” την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και την κβαντική φυσική που υποστηρίζει την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει πως βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε άλλους χρόνους! Μέχρι τότε, ο χρόνος θα αποτελεί ζήτημα φιλοσοφικής συζήτησης!

Φωτό από: Rock-cafe.info

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons