ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

5 ερωτήσεις που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί… επιστημονικά.

Post by: 10/05/2019 0 comments

Με τέτοια τεχνολογική πρόοδο, νομίζουμε πως η επιστήμη έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να έχει εξηγήσεις για όλα. Κάποιος σοβαρός επιστήμονας, από οποιονδήποτε κλάδο της επιστήμης σίγουρα θα επικαλεστεί την ρήση του Αϊνστάιν: “Όταν λύνω ένα πρόβλημα, αμέσως μου έρχονται 100 νέες ερωτήσεις”. Υπάρχουν κάποιες πολύ απλές ερωτήσεις που, είτε νομίζουμε ότι έχουν απαντηθεί, είτε δεν μας έχει περάσει από το μυαλό ποιά απάντηση έχουν. Στο τέλος, ακόμη ψάχνουμε…

Πώς “αποθηκεύουμε” γνώσεις και πώς ανακτούμε μνήμες;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δημιουργήσει όλη την πρόοδο που καθημερινά θαυμάζουμε. Φανταστείτε την πρόοδό μας, αν ξέραμε και τον ίδιο μας τον εγκέφαλο! Μήπως προοδεύουμε επειδή ακριβώς ψάχνουμε να βρούμε το ίδιο μας το μυαλό;

Η αποθήκευση εννοιών και εμπειριών στο μυαλό μας, αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο. Μεγαλύτερο ακόμη μυστήριο αποτελεί η διαδικασία ανάμνησης. Από τη δεκαετία του 1920 η επιστήμη απέδειξε ότι υπάρχει ένα “κέντρο” μνήμης στο μυαλό μας. Όμως όσο προχωρά η μελέτη του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνουμε πως οι νευρώνες που αλληλεπιδρούν για να φέρουν στο φως μια ανάμνησή μας, βρίσκονται σε διάσπαρτα “κέντρα” και ακόμη δεν έχουμε βρει το μηχανισμό αυτόν.

Γιατί βλέπουμε όνειρα;

Όπως είπαμε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως μέχρι τον αιώνα των θαλασσοπόρων και των ανακαλύψεων δεν ξέραμε όλη τη Γη, έτσι συμβαίνει σήμερα και με τον εγκέφαλο. Ξέρουμε λίγα, υποθέτουμε πολλά και δε γνωρίζουμε πάμπολλα.

Η ονειρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι κάτι που συνεχίζει να προβληματίζει την επιστήμη. Κάποιοι υποθέτουν ότι είναι τυχαία “ποτ πουρί” εικόνων που δεν έχουν κάποιο νόημα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή υπάρχει βαθύ νόημα και αν μάθουμε πράγματα για τα όνειρα, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε “σκοτεινά” μέρη του εγκεφάλου μας. Η αίσθηση του χρόνου είναι τρομερά διαφορετική στα όνειρα. Εμείς πιστεύουμε οτι τα βλέπουμε όλη τη νύχτα και, όμως, δεν ξεπερνούν τα 9 δευτερόλεπτα!

Γιατί νιώθουμε να “πέφτουμε” στον ύπνο μας;

Άλλη μια ερώτηση που αφορά τον θαυμαστό κόσμο του εγκεφάλου μας και την δραστηριότητά του όταν κοιμόμαστε. Πριν έρθουμε στο στάδιο ώστε να κοιμηθούμε βαθιά (REM= Ταχεία μετακίνηση οφθαλμών) κάποιες φορές, νιώθουμε να βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση…Η αίσθηση είναι τόσο έντονη που ξυπνάμε γιατί όντως φοβόμαστε ότι είναι αλήθεια.

Οι υποθέσεις είναι και εδώ πολλές, χωρίς όμως να υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση. Μια υπόθεση έχει να κάνει με την καταγωγή μας και τους προγόνους μας οι οποίοι κοιμόντουσαν σε επικίνδυνα μέρη (δέντρα, υψώματα, κτλ). Άλλη υπόθεση, πιο πειστική, είναι ότι αρχίζει να παραλύει το σώμα μας για να περάσει στο βαθύ στάδιο ύπνου και αυτό το μεταφράζουμε στον ύπνο μας ως πτώση. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ακόμη κάποια σίγουρη απάντηση από τους επιστήμονες.

Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει μεγάλο λαιμό;

Όσο αστείο και αυτονόητο και αν ακούγεται, η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει ακόμη κάποια εξήγηση γιατί αυτό το ζώο της σαβάνας, έχει τόσο μακρύ λαιμό. Οι υποθέσεις και εδώ είναι πολλές και οι διαφωνίες μεταξύ επιστημόνων ακόμη περισσότερες και απάντηση δεν βρίσκεται.

Μια υπόθεση σχετίζεται με το ζευγάρωμα. Σύμφωνα με αυτήν, οι καμηλοπαρδάλεις θα προκαλούσαν δέος και γοητεία για να ζευγαρώνουν. Άλλη υπόθεση έχει να κάνει με την αναλογία λαιμού – ποδιών όμως και αυτή, είναι προβληματική. Εξίσου προβληματική είναι και η θεωρία που θέλει τις καμηλοπαρδάλεις να έχουν μακρύ λαιμό για να προστατεύονται. Αυτή η θεωρία είναι η πιο αδύναμη σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες καθώς ο μακρύς λαιμός καθιστά πιο ευάλωτο το ζώο.

Σε τι οφείλεται η βαρύτητα;

Είμαστε καθημερινά “θύματά” της. Μαθαίνουμε γι’ αυτήν από το σχολείο, την έχουμε συνδέσει με τον Νεύτωνα, την βλέπουμε σε τύπους Φυσικής και, όμως, ακόμη δεν ξέρουμε σε τι οφείλεται αυτή η δύναμη της φύσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή είναι η πιο ασθενής δύναμη από τις θεμελιώδεις δυνάμεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε σε τι οφείλεται. Το σωματίδιο που την προκαλεί δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Το μεγαλύτερο παράδοξο με τη βαρύτητα είναι ότι ενώ είναι η ασθενέστερη δύναμη από τις θεμελιώδεις, “βάζει σε τάξη” τους γαλαξίες και ας είναι 1040 φορές πιο αδύναμη από την ηλεκτρομαγνητική. Η αδυναμία της, μας κοστίζει το εργαστήριο! Επομένως, ακόμη ψάχνουμε!

Φωτό από: Disenos Imagenes

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons