ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Μύθοι που έχει αποδειχτεί ότι μάς χαλούν τον ύπνο! Σταμάτα να τους πιστεύεις.

Post by: 27/11/2019 0 comments

Όταν κοιμόμαστε, βλέπουμε όνειρα! Αυτό είναι υγεία σύμφωνα με τους ειδικούς. Υγεία δεν είναι σίγουρα, να πιστεύουμε μύθους και διαδόσεις οι οποίες τελικά μας βλάπτουν. Ο ύπνος είναι το «φαγητό» του μυαλού μας και είναι βασικότατη βιολογική ανάγκη. Λόγω των ρυθμών στους οποίους ζούμε, οι διαταραχές του ύπνου συνιστούν τη νέα «ασθένεια» των ανθρώπων. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι, οφείλουμε να σπάσουμε κάποιους μύθους τους οποίους αποκαλύπτουν επιστημονικές έρευνες.

Μύθος 1: η τηλεόραση, το κινητό και το λαπ τοπ βοηθούν τον ύπνο.
Πρόκειται για τον μύθο νο1 ο οποίος είναι ευρύτατα διαδεδομένος και ταυτόχρονα, συνιστά και την πρώτη αιτία που η αϋπνία και η υπνική διαταραχή έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, τα δωμάτια των σύγχρονων ανθρώπων είναι γεμάτα από τηλεοράσεις και πάσης φύσης οπτικοακουστικών συσκευών. Όχι μόνο δε χαλαρώνουμε με το να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε, αλλά ερχόμαστε σε υπερένταση. Δεν έχει μεγάλη σχέση το αν βλέπουμε κάτι ήπιο ή κάτι συναρπαστικό (πχ θρίλερ). Τα χρώματα επηρεάζουν μάτια και εγκέφαλο και αναστατώνουν την ομαλή υπνική διαδικασία.

Μύθος 2: λίγες ώρες ύπνου συνιστούν υγεία.
Εξίσου διαδεδομένος μύθος που τείνει να γίνει «αλήθεια» για πολύ κόσμο, είναι ότι λίγες ώρες ύπνου, (4-5)  αρκούν για να είμαστε πνευματικά διαυγείς και σωματικά υγιείς. Τα ευρήματα των επιστημόνων είναι τα ακριβώς αντίθετα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που ζουν με υγεία με λίγες ώρες ύπνο, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Για να είμαστε υγιείς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου, διαφορετικά κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας και βέβαια, διαταραχή της υπνικής μας ομαλότητας.

Μύθος 3: Βάλε ξυπνητήρι πολλές φορές για να ξυπνήσεις.
Πάμπολλοι άνθρωποι βάζουν το ξυπνητήρι στις 7 π.μ για να σηκωθούν στις 8.π.μ με υπενθυμίσεις κτλ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να βάλουν ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος, ιδίως το χειμώνα που είναι πιο δύσκολο το ξύπνημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο ύπνος μας, διαταράσσεται και ότι δεν είναι καλή ιδέα να έχουμε αυτού του είδους τη σχέση με το ξυπνητήρι. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ο ύπνος -λήθαργος στον οποίον θα είμαστε ανάμεσα στα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του ξυπνητηριού, θα είναι ανθυγιεινός και ουσιαστικά, χάνουμε χρόνο ύπνου με αυτόν τον τρόπο. Η πρότασή τους είναι να βάζουμε ξυπνητήρι την ώρα που θέλουμε να σηκωθούμε!

Μύθος 4: το αλκοόλ πριν τον ύπνο χαλαρώνει και κοιμάσαι καλύτερα.
Επικίνδυνος και «βολικός» μύθος. Δε χρειάζεται να τονίσουμε το πόσο ισχυρό εθισμό αποτελεί το αλκοόλ και πόσο μας βλάπτει στην υγεία. Ο «εξωραϊσμός» των κακών συνηθειών μας ή η δικαιολόγησή τους, είναι συχνή συνήθεια και ακόμη ένας επικίνδυνος εθισμός. Το αλκοόλ λένε οι επιστήμονες πως βοηθά στο να κοιμηθούμε γρήγορα αλλά σίγουρα, όχι στο να κοιμηθούμε ποιοτικά. Τα στάδια της υπνικής δραστηριότητας επηρεάζονται πολύ αρνητικά καθώς το αλκοόλ «επιτίθεται» στη μνήμη μας. Ένας από τους λόγους που ξυπνάμε το πρωί (ενώ το προηγούμενο βράδυ έχουμε πιει ποτό) «ζαλισμένοι» και χωρίς καθαρή μνήμη, είναι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ την ώρα που κοιμόμαστε. Γενικά, οφείλουμε να ακολουθούμε την ίδια τη φύση μας για να λέμε ότι ζούμε προσέχοντας την υγεία μας και να μην επινοούμε μύθους. Η χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχολογικό εθισμό και να ταυτίσουμε τον ύπνο μας με την κατανάλωσή του.

Φωτό από: BuzzFeed

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons