Σε ταραγμένα και κρίσιμα χρόνια, η Ελλάδα ευτύχησε να έχει τρεις σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες αποτελούν κεφάλαια για ολόκληρο το ελληνικό έθνος.
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Ο Θεόδωρος Τσεργίνης, (πατρικό του όνομα) απέκτησε διάφορα προσωνύμια, όπως «Τουρκοφάγος» και «Γέρος του Μωριά». Το 1818, γίνεται μέλος της ξακουστής Φιλικής Εταιρίας και από εκεί και μετά φτιάχνει ταυτόχρονα τη δόξα του, παράλληλα με αυτήν του έθνους. Ο μεγάλος οπλαρχηγός φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και αποφυλακίστηκε όταν ο Σουλτάνος επιστράτευσε τον Ιμπραήμ. Ένθερμος υποστηρικτής του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, φυλακίστηκε ξανά για «εσχάτη προδοσία» κατόπιν εντολής της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Η ενηλικίωση του τελευταίου, έφερε και την αποφυλάκισή του που συνοδεύτηκε από την αναγόρευσή του ως Συμβούλου της Επικράτειας. Πέθανε το 1843.
Το παρουσιαστικό του, δεν ήταν ιδιαίτερα επιβλητικό, όμως το θάρρος και η στρατηγική του ευφυία τον διέκριναν από τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ένας ήρωας ή ένας σπουδαίος άνθρωπος, δεν μπορεί να αυτοδημιουργηθεί εκ του μηδενός. Εκτός από το ιδανικό πατρικό πρότυπο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε την τύχη να ωριμάσει τα ταλέντα του στον αγγλικό στρατό όπου και εκπαιδεύτηκε.
Είπε:
- «ο Θεός μας χρωστάει γραμμάτια».
- «Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι ήμασταν, ούτε πόσα άρματα έχουμε, αλλά ως μια βροχή έπεσε πάνω σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας».
- «Έχουμε αγοράσει πολύ ακριβά την ελευθερία μας για να την πουλήσουμε στον πρώτο τυχόντα».
- Ιωάννης Καποδίστριας.
Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδας από τότε που έγινε κράτος. Η πολιτική παράδοση της οικογένειάς του τον βοήθησε να φτάσει στο υψηλότερο αξίωμα της ρωσικής διπλωματίας (Υπουργός των Εξωτερικών).
Όταν ήταν 16 χρονών, είχε ένα ατύχημα ιππεύοντας ένα άλογο το οποίο και τον έσυρε για αρκετά μεγάλη απόσταση. Όταν επανέκτησε τις αισθήσεις του, διηγήθηκε το όραμα που είδε, με την Παναγία να του χαρίζει τη ζωή!
Ο Καποδίστριας, από τη θέση του έκτακτου απεσταλμένου και πληρεξούσιου υπουργού του Τσάρου Αλέξανδρου για την Ελβετία, συνεισέφερε σημαντικά στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας.
Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι προκειμένου να συνομιλήσει με τον Τσάρο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1814 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Βιέννης, συνέδριο σταθμός για την ευρωπαϊκή ιστορία, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας (το συγκεκριμένο συνέδριο διαμόρφωσε το γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης μετά τις ήττες του Ναπολέοντα).
Η ελληνική ιστορία αποδείχθηκε άδικη και με τον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος δολοφονήθηκε στις 9/10/1831 από τον αδερφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η δολοφονία, φέρεται να είχε ηθικούς αυτουργούς τους Βρετανούς και τους Γάλλους οι οποίοι θεωρούσαν τον Καποδίστρια σαν «πράκτορα των Ρώσων». Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπάθησε με φιλοπατρία και σύνεση να δημιουργήσει από το μηδέν ένα κράτος και να δημιουργήσει σύγχρονες δομές. Αν και κυβέρνησε μόνο 4 έτη, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την ελληνική ιστορία. Οι ιδέες και οι αξίες του πρώτου Κυβερνήτη του Έθνους, επηρεάστηκαν τόσο από την επτανησιακή του κουλτούρα η οποία ζυμώθηκε πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όσο και από τους γονείς του. Το «μικρόβιο» της πολιτικής, το κόλλησε από τον πατέρα του αλλά η πνευματική του καλλιέργεια ήταν έργο της μητέρας του!
Ενάρετος, δίκαιος και αυθεντικά ιδεαλιστής, ο Καποδίστριας συντρόφευσε τη μοναξιά του λατρεύοντας την Ιδανική Πολιτεία του Πλάτωνα. Δυστυχώς, δεν ήξερε πού είχε έλθει! Για να πείσει τους Έλληνες για την αξία της πατάτας, έβαλε στρατό γύρω από τις αποθήκες. Οι Έλληνες, βρήκαν λοιπόν τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά της πατάτας…ως παράνομη… Ο τελευταίος του κυριακάτικος εκκλησιασμός στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου, μας θυμίζει κάτι από…Σωκράτη. Το προηγούμενο βράδυ, έλαβε την πληροφορία πως «οι Βρετανοί ενήργησαν, οι Γάλλοι ενημερώθηκαν, οι Μαυρομιχάληδες θα εκτελέσουν». Τον εκκλησιασμό του ωστόσο, δεν τον ακύρωσε.
Γνωρίζατε ότι…
- Την ημέρα της τελετής της ορκομωσίας του, κλήθηκε να κάτσει σε θρόνο της Μητρόπολης της Αίγινας. Αρνήθηκε να κάτσει γνωρίζοντας τα όσα αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός.
- Αλληλογραφούσε με την πολιτική και πνευματική ελίτ της Ευρώπης και θαύμαζε τον άλλον, τον «Γάλλο Πλάτωνα», Μοντεσκιέ.
- Ένας από τους φίλους του, ήταν ο Γκαίτε ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του, έγραψε πως «Από σήμερα, παύω να είμαι Φιλέλληνας».
- Αδριάντες του υπάρχουν στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ελβετία και στη Γαλλία.
- Οι Ελβετοί, του χάρισαν δώρο ένα χρυσό ρολόι το οποίο έφερε επιγραφή «Από αυτούς που μετράνε καλά τον χρόνο, σε αυτόν που τον αξιοποιεί καλά».
- Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός, άφησε τη σφραγίδα του τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή πολιτική της εποχής του. Κάνουμε λόγο για έναν ηγέτη του οποίου προσωπικός θαυμαστής ήταν ο Woodrow Wilson. Συνδύαζε μοναδικά τον οραματισμό με τον ρεαλισμό. Πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας (Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) ήταν το επίσημο όνομα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Κρήτη ως αυτόνομο κράτος μετά την κρητική επανάσταση του 1896 και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) και μετέπειτα της Ελλάδας, ο στρατός εμπιστεύθηκε στον φιλελεύθερο ηγέτη τις τύχες της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό του έργο στο εσωτερικό της χώρας – σχεδόν σε όλους τους τομείς του κράτους με κύριο σκοπό την οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους – συχνά υποτιμάται λόγω της σύνδεσης του ονόματός του με μεγάλες εθνικές υποθέσεις. Η διορατικότητά του, έφερε την Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ (Ενωμένες Δυνάμεις – Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και αργότερα ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε συνδυασμό με τις νίκες στους Βαλκανικούς Πολέμους, άνοιξε ο δρόμος για τη «Μεγάλη Ελλάδα».
Η συμμαχία με την Αντάντ πέρασε από τα κύματα του Εθνικού Διχασμού, καθώς ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιθυμούσε μια φιλογερμανική ουδετερότητα. Η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (που έφερε την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), υπήρξε η μέρα της εθνικής ολοκλήρωσης καθώς η «Μεγάλη Ελλάδα» από όραμα, έγινε διεθνώς νομιμοποιημένη (10/8/1920). Δυστυχώς, το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου, δε συνδέθηκε μόνο με τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά και με τη Συνθήκη της Λωζάννης (η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, καταργώντας ουσιαστικά τη συνθήκη των Σεβρών) η οποία αποδεχόταν τα απεχθή τετελεσμένα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τελευταία φορά έγινε πρωθυπουργός το 1935 όταν και έγινε απόπειρα δολοφονίας του. Κατέφυγε στο Παρίσι όπου και πέθανε ένα χρόνο μετά (1936). Από το θάνατό του και μετά, ακολούθησαν ταραγμένα χρόνια για την Ελλάδα.
Είπε :
- «Θεέ μου, δώσε μου το θάρρος να αλλάξω αυτά που μπορώ, τη δύναμη να αντέξω αυτά που δε δύναμαι να αλλάξω και τη σοφία να καταλαβαίνω τη διαφορά.» (Η δική του…προσευχή!)
- «Οι Έλληνες είναι γνωστό, ότι πάντα ζητούσαν τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, ακόμα και για ψύλλου πήδημα.»
- «Κάθε άνθρωπος που θέλει να λέγεται Έλληνας, πρέπει να διαβάζει τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα τον Θουκυδίδη.»
Φωτό από: www.aftodioikisi.gr