ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τρεις εθνικοί υπερ-ήρωες: Κολοκοτρώνης, Καποδίστριας και Κανάρης.

Post by: 23/03/2024 0 comments

Σε ταραγμένα και κρίσιμα χρόνια, η Ελλάδα ευτύχησε να έχει τρεις σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες αποτελούν κεφάλαια για ολόκληρο το ελληνικό έθνος.

 

1. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο Θεόδωρος Τσεργίνης, (πατρικό του όνομα) από το Ραμοβούνι Μεσσηνίας, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1870. Απέκτησε διάφορα προσωνύμια, όπως «Τουρκοφάγος» και «Γέρος του Μωριά». Το 1818, γίνεται μέλος της ξακουστής Φιλικής Εταιρίας και από εκεί και μετά φτιάχνει ταυτόχρονα τη δόξα του, παράλληλα με αυτήν του έθνους. Ο μεγάλος οπλαρχηγός φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και αποφυλακίστηκε όταν ο Σουλτάνος επιστράτευσε τον Ιμπραήμ. Ένθερμος υποστηρικτής του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, φυλακίστηκε ξανά για «εσχάτη προδοσία» κατόπιν εντολής της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Η ενηλικίωση του τελευταίου, έφερε και την αποφυλάκισή του που συνοδεύτηκε από την αναγόρευσή του ως Συμβούλου της Επικράτειας. Πέθανε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου του 1843.

Το παρουσιαστικό του, δεν ήταν ιδιαίτερα επιβλητικό, όμως το θάρρος και η στρατηγική του ευφυία τον διέκριναν από τους υπόλοιπους. Ωστόσο, ένας ήρωας ή ένας σπουδαίος άνθρωπος, δεν μπορεί να αυτοδημιουργηθεί από το μηδέν. Εκτός από το ιδανικό πατρικό πρότυπο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε την τύχη να ωριμάσει τα ταλέντα του στον αγγλικό στρατό όπου και εκπαιδεύτηκε.

Είπε:

  1. «ο Θεός μας χρωστάει γραμμάτια».
  2. «Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι ήμασταν, ούτε πόσα άρματα έχουμε, αλλά ως μια βροχή έπεσε πάνω σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας».
  3. «Έχουμε αγοράσει πολύ ακριβά την ελευθερία μας για να την πουλήσουμε στον πρώτο τυχόντα».

 

2. Ιωάννης Καποδίστριας.

Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδας από τότε που έγινε κράτος. Η πολιτική παράδοση της οικογένειάς του τον βοήθησε να φτάσει στο υψηλότερο αξίωμα της ρωσικής διπλωματίας (Υπουργός των Εξωτερικών).

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1776. Όταν ήταν 16 χρονών, είχε ένα ατύχημα ιππεύοντας ένα άλογο το οποίο και τον έσυρε για αρκετά μεγάλη απόσταση. Όταν επανέκτησε τις αισθήσεις του, διηγήθηκε το όραμα που είδε, με την Παναγία να του χαρίζει τη ζωή!

Ο Καποδίστριας, από τη θέση του έκτακτου απεσταλμένου και πληρεξούσιου υπουργού του Τσάρου Αλέξανδρου για την Ελβετία, συνεισέφερε σημαντικά στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι προκειμένου να συνομιλήσει με τον Τσάρο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1814 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Βιέννης, συνέδριο σταθμός για την ευρωπαϊκή ιστορία, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας (το συγκεκριμένο συνέδριο διαμόρφωσε το γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης μετά τις ήττες του Ναπολέοντα).

Η ελληνική ιστορία αποδείχθηκε άδικη και με τον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 9/10/1831 από τον αδερφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η δολοφονία, φέρεται να είχε ηθικούς αυτουργούς τους Βρετανούς και τους Γάλλους οι οποίοι θεωρούσαν τον Καποδίστρια σαν «πράκτορα των Ρώσων». Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπάθησε με φιλοπατρία και σύνεση να δημιουργήσει από το μηδέν ένα κράτος και να δημιουργήσει σύγχρονες δομές. Αν και κυβέρνησε μόνο 4 έτη, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την ελληνική ιστορία. Οι ιδέες και οι αξίες του πρώτου Κυβερνήτη του Έθνους, επηρεάστηκαν τόσο από την επτανησιακή του κουλτούρα η οποία ζυμώθηκε πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όσο και από τους γονείς του. Το «μικρόβιο» της πολιτικής, το κόλλησε από τον πατέρα του αλλά η πνευματική του καλλιέργεια ήταν έργο της μητέρας του!

Ενάρετος, δίκαιος και αυθεντικά ιδεαλιστής, ο Καποδίστριας συντρόφευσε τη μοναξιά του λατρεύοντας την Ιδανική Πολιτεία του Πλάτωνα. Δυστυχώς, δεν ήξερε πού είχε έλθει! Για να πείσει τους Έλληνες για την αξία της πατάτας, έβαλε στρατό γύρω από τις αποθήκες. Οι Έλληνες, βρήκαν λοιπόν τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά της πατάτας…ως παράνομη… Ο τελευταίος του κυριακάτικος εκκλησιασμός στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου, μας θυμίζει κάτι από…Σωκράτη. Το προηγούμενο βράδυ, έλαβε την πληροφορία πως «οι Βρετανοί ενήργησαν, οι Γάλλοι ενημερώθηκαν, οι Μαυρομιχάληδες θα εκτελέσουν». Τον εκκλησιασμό του ωστόσο, δεν τον ακύρωσε.

Γνωρίζατε ότι…

  1. Την ημέρα της τελετής της ορκομωσίας του, κλήθηκε να κάτσει σε θρόνο της Μητρόπολης της Αίγινας. Αρνήθηκε να κάτσει γνωρίζοντας τα όσα αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός.
  2. Αλληλογραφούσε με την πολιτική και πνευματική ελίτ της Ευρώπης και θαύμαζε τον άλλον, τον «Γάλλο Πλάτωνα», Μοντεσκιέ.
  3. Ένας από τους φίλους του, ήταν ο Γκαίτε ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του, έγραψε πως «Από σήμερα, παύω να είμαι Φιλέλληνας».
  4. Αδριάντες του υπάρχουν στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ελβετία και στη Γαλλία.
  5. Οι Ελβετοί, του χάρισαν δώρο ένα χρυσό ρολόι το οποίο έφερε επιγραφή «Από αυτούς που μετράνε καλά τον χρόνο, σε αυτόν που τον αξιοποιεί καλά».

 

3. Κωνσταντίνος Κανάρης.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν μια τεράστια φυσιογνωμία για την Ελληνική Επανάσταση. Ναύαρχος, πολιτικός, πρωθυπουργός. Χωρίς ανθρώπους με τις ικανότητες και το θάρρος του, η Ελλάδα δε θα είχε απελευθερωθεί. Μεταξύ των αγωνιστών, για τον Κανάρη ξέρουμε τα λιγότερα πράγματα. Ας θυμόμαστε τον Κανάρη για πράγματα όπως τα παρακάτω!

Το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντής Σπηλιωτέας! Το προσωνύμιο «Κανάρης» μάλλον το πήρε από τη λέξη «καρνάγιο». Ο γιος του Αριστείδης, είχε δώσει την εκδοχή ότι το προσωνύμιο Κανάρης, το πήρε από το «καναρίνι», λόγω του ήρεμου και πράου χαρακτήρας του.

Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Στα 20 του χρόνια, έγινε καπετάνιος εμπορικού πλοίου. Ο Κανάρης είχε μείνει ορφανός από μικρός και έτσι από την παιδική ηλικία είχε συμβιβαστεί με την έννοια του αγώνα. Ίνδαλμά του ήταν ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος βύθισε ένα τουρκικό πλοίο στην Ερεσό. Από εκεί και μετά ασχολήθηκε με τα πολεμικά πλοία.

Τον Ιούνιο του 1822, μετά τη σφαγή που προκάλεσαν οι Τούρκοι στη Χίο, ο Κανάρης προχωρεί στο πρώτο του μεγάλο επίτευγμα. Με τη βοήθεια του Δημήτριου Πιπίνη, βάζει μπουρλότο στην ναυαρχίδα του Καρά Αλή. Η επιχείρηση έγινε βράδυ και την ώρα που οι Τούρκοι γιόρταζαν στο κατάστρωμα το Μπαϊράμι.

Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβρη του 1822 ο Κανάρης μπουρλότιασε την αντιναυαρχίδα του Τούρκου ναυάρχου που αντικατέστησε τον Καρά Αλή, του Κακλαμάν Πασά Μεχμέτ. Τα δύο αυτά επιτεύγματα κατέστησαν τον Κανάρη ήρωα και προκάλεσαν θαυμασμό στην Ευρώπη.

Το 1825 προσπάθησε να καταφέρει ακόμη κάτι σπουδαίο: Να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στην Αλεξάνδρεια (60 πλοία) που τελούσε υπό τη διοίκηση του Μωχάμετ Αλή. Το σχέδιο το είχε επινοήσει ο Κουντουριώτης. Ο Κανάρης προσπάθησε να μπει στο λιμάνι με ρωσική σημαία, εξαπατώντας Αιγύπτιους και Γάλλους όμως ο άνεμος τον πρόδωσε και δεν κατάφερε να εγγίσει τα πλοία και να τα πυρπολήσει.

Είχε 7 παιδιά με τη γυναίκα του Δέσποινα. Δυστυχώς, μέσα σε 18 χρόνια έχασε τα 5 από τα 7 παιδιά του. Τον Νίκο, τον Θρασύβουλο, τον Θεμιστοκλή, τον Αριστείδη, τη Μαρία, τον Μιλτιάδη και τον Λυκούργο. Σκοτώθηκαν σε μάχες οι 3 γιοι του, ενώ μόνο η Μαρία και ο Αριστείδης έζησαν φυσιολογικά.

Το 1826 έγινε κυβερνήτης του πλοίου «Ελλάς» και στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 εξελέγη εκπρόσωπος των Ψαρών. Ο Καποδίστριας τον εμπιστευόταν πολύ και τον είχε καταστήσει φρούραρχο της Μονεμβασίας προκειμένου να μην επιτρέπει την αύξηση της επιρροής των αγγλόφιλων που είχαν ορμητήριο την Ύδρα. Η δολοφονία του Καποδίστρια τον απογοήτευσε και αποτραβήχτηκε στη Σύρο ιδιωτεύοντας, μέχρι την έλευση του Όθωνα που τον έχρησε Ναύαρχο.

Έγινε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844, 1848-1849, 1864, 1845-1865, 1877 ως επικεφαλής οικουμενικής κυβέρνησης). Πιο πριν του είχε ανατεθεί από τον Όθωνα να σχηματίσει κυβέρνηση. Η επιλογή υπουργών που είχαν αντιμοναρχικές αντιλήψεις έκαναν τον Όθωνα να τις απορρίψει και έτσι ο Κανάρης πέρασε στην αντιπολίτευση. Διετέλεσε Υπουργός Ναυτικών από το 1843 και μετά σε τρείς κυβερνήσεις: Του Ανδρέα Μεταξά, του Ιωάννη Κωλέττη και του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Πέθανε το 1877, λίγο μετά την ανάληψη της τελευταίας πρωθυπουργίας του και η τελευταία του κατοικία βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Α’ Νεκροταφείου.

Είπε:

“Μια δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μια δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε…

Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα…

– Πώς τον έκανες τον άθλο Ναύαρχε;

Κι αυτός απάντησε:

– Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί και είπα: Απόψε Κωσταντή, θα πεθάνεις για την Ελλάδα.”

Κωνσταντίνος Κανάρης

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons