Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 έγινε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές (ίσως η μεγαλύτερη) για τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία εξαπέλυσε επίθεση εντός του αμερικανικού εδάφους, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του αμερικανικού στόλου. Η Ιαπωνία ήταν σύμμαχος με την Ιταλία και τη Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι αυτήν την επίθεση, οι ΗΠΑ δεν είχαν μπει στον πόλεμο. Τι έγινε εκείνες τις μέρες; Πόσοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί;
Τραγική ειρωνεία πριν την τραγωδία.
Στη Χαβάη έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ανθρώπινη ιστορία και αυτή, δεν είναι η μόνη τραγική ειρωνεία που πλαισιώνει την ιστορία του βομβαρδισμού του Περλ Χάρμπορ από τους Καμικάζε της Ιαπωνίας.
Λίγες μέρες πριν, ένα περιοδικό ανέφερε με περηφάνια πως η Χαβάη, η 50η Πολιτεία των ΗΠΑ, είναι ένας παράδεισος είναι ένας “υπέροχος κόσμος σε μια θάλασσα ειρήνης”. Ασφαλώς και δε γνώριζαν τις ιαπωνικές διαθέσεις. Οι Ιάπωνες ήθελαν να κάνουν ένα ισχυρό χτύπημα στις ΗΠΑ προκειμένου να τις καταστήσουν ανήμπορες για πόλεμο και να έτσι να κερδίσει το Τόκυο χρόνο, κατακτώντας περιοχές της Ασίας και κάνοντας αντίποινα στο εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία!
Το μεγάλο λάθος.
Την εποχή εκείνη, η τεχνολογία είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία, όμως δεν είχαν οι άνθρωποι την ίδια εμπιστοσύνη στην τεχνολογία με αυτήν που έχουμε εμείς σήμερα!
Οι Τζωρτζ Έλιοτ και Τζόζεφ Λόκαρντ, λίγες ώρες πριν την αιφνιδιαστική επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, ανίχνευσαν στο νέο και επαναστατικό για την εποχή ραντάρ των ΗΠΑ πως κάτι τρέχει. Πιο συγκεκριμένα, το καντράν έδειχνε άπειρες κουκκίδες που κατευθύνονταν από τον δυτικό Ειρηνικό προς τον ανατολικό Ειρηνικό. Αυτή η ένδειξη αποδόθηκε τελικά σε τεχνικό λάθος και αγνοήθηκε. Όταν οι δύο στρατιώτες, που είχαν επιφορτιστεί με τον έλεγχο των ραντάρ, επέστρεψαν στο Περλ Χάρμπορ είδαν ένα τοπίο φρίκης. Οι Ιάπωνες είχαν αιφνιδιάσει τις ΗΠΑ έχοντας αεροπλανοφόρα δυτικά της Χαβάης από όπου πέταξαν 400 αεροσκάφη και βομβάρδισαν τον αμερικανικό στόλο που ήταν αραγμένος στο Περλ Χάρμπορ. Σκοτώθηκαν 2.400 Αμερικανοί που θα είχαν πιθανότατα σωθεί, αν πίστευαν όλοι σε όσα έδειχνε το ραντάρ. Το λάθος ήταν τόσο κραυγαλέο που η “Ημέρα της ντροπής”, όπως χαρακτηρίστηκε από το Ρούζβελτ εκείνη η μέρα, επισκιάστηκε από διάφορες συνωμοσίες που επεξηγούσαν με τρελό τρόπο αυτό το λάθος!
Τι θα γινόταν αν είχαν πιστέψει το ραντάρ;
Είναι μάταιο αλλά και αρκετά γοητευτικό το να καταφεύγουμε στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν…;”. Το ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί και για το λάθος που έγινε στο Περλ Χάρμπορ. Αν οι Έλιοτ και Λόκαρντ είχαν πειστεί και τελικά, πείσει και τους ανωτέρους τους για όσα έβλεπαν στο ραντάρ, τότε πιθανότατα οι ΗΠΑ δε θα έμπαιναν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Χαβάη απέχει 5 χιλιάδες χλμ. περίπου από την Ιαπωνία. Παρόλο, λοιπόν, που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε δείξει μεγάλη φρικαλεότητα, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να γίνουν μέρος αυτής. Μέχρι να δεχτούν αυτήν την επίθεση, οι ΗΠΑ ήθελαν να παραμείνουν στην ασφάλεια των δύο μεγάλων ωκεανών. Θα ρωτήσει κάποιος, ”χρειάστηκε να χάσουν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους για να γίνει αυτό;”. Ο πόλεμος δυστυχώς, δεν ακολουθεί τη ροή του δικού μας ηθικού κώδικα. Η παρουσία των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε καθοριστική. Αν δεν είχαν μπει σε αυτόν τον πόλεμο, η Ιαπωνία θα συνέχιζε ακάθεκτη να κατακτά την ανατολική Ασία και σε συνδυασμό με τις φρικαλεότητες των ναζί στην Ευρώπη, δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα είχε ο πόλεμος χωρίς την Απόβαση στη Νορμανδία. Είναι ενδεικτικό πως οι ΗΠΑ, μετά το Περλ Χάρμπορ, κατασκεύασαν 90 αεροπλανοφόρα, έως το 1945.
Εκτός από τη Μάχη του Μιντγουέϊ όπου οι Αμερικανοί κατέστρεψαν 4 αεροπλανοφόρα των Ιαπώνων, τα αντίποινα ήλθαν με τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει το λάθος με τα ραντάρ;
Κανείς δεν ξέρει!
Φωτό από: Pearl Harbor Survivors